Starea industriei de IT în primul an de pandemie: cifră de afaceri de peste 78 miliarde lei și 7.300 de noi angajați

Companiile din industria locală de IT&C au făcut 7.300 de angajări în 2020, primul an de pandemie, astfel că numărul total de IT-iști a ajuns la 213.100 de persoane. Spre comparație, în 2019 în industrie erau angrenați 205.800 de specialiști, arată datele INS. Cu toate acestea, numărul persoanelor noi angajate a fost mai mic față de perioada prepandemică, atunci când se recrutau circa 10.000 de oameni în fiecare an.
Lidia Neagu - Dum, 06 feb. 2022, 22:11
Starea industriei de IT în primul an de pandemie: cifră de afaceri de peste 78 miliarde lei și 7.300 de noi angajați

În anul 2020, valoarea adăugată brută pe salariat în sectorul TIC, a fost de 183.400 de lei. Cheltuielile cu personalul pe salariat în acest sector au fost de 111.400 lei. În ceea ce priveşte ponderea cheltuielilor cu personalul în valoarea adăugată brută a fost de 60,7%.

De asemenea, numărul total al companiilor care activează în acest sector s-a majorat la 266.580 în 2020, cu 2.358 mai multe față de 2019.

Raportul INS arată că cifra de afaceri cumulată a acestor companii a fost de peste 78 de miliarde de lei, cu o pondere de 4,9% în total cifră de afaceri a companiilor cu activitate economică. Din totalul cifrei de afaceri, 31,3% a reprezentat ponderea companiilor de telecomunicații.

Investițiile realizate de aceste companii la nivelul anului 2020 a fost de 5,64 miliarde de lei, cu 8,46 % mai mult față de 2019, când au fost investiți 5,2 miliarde de lei.

În același timp, întreg sectorul economic românesc a investit mai puțini bani în produse hardware, respectiv 88,3 milioane de lei, cu circa 11% mai puțin față de 2019. La 1.000 de lei investiţii nete totale, companiile din Industrie şi construcţii au investit doar 6,3 lei în produse hardware, cele din comerț au investit 29,4 lei, iar companiile care prestează servicii – 24,7 lei.

Potrivit raportului INS, sectorul TIC cuprinde activităţile de: fabricare a componentelor electronice, a calculatoarelor şi echipamentelor periferice, a echipamentelor de comunicaţii, a produselor electronice de larg consum şi a suporturilor magnetice şi optice destinate înregistrărilor; editare a produselor software; telecomunicaţii; servicii în tehnologia informaţiei; activităţi ale portalurilor web, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe; repararea calculatoarelor şi a echipamentelor de comunicaţii conform clasificării CAEN Rev.2.

Contribuţia sectorului IT&C la PIB a crescut în ultimii patru ani de la 4,7% la aproape 7% în 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...