În cadrul unei conferinţe de presă, la Kiev, cu premierul britanic Boris Johnson, preşedintele ucrainean Zelenski a afirmat că au fost discutate măsuri de diminuare a conflictului cu Rusia, adăugând că nimeni nu poate prezice ce se va întâmpla în continuare în criza dintre Ucraina şi Rusia, scrie Agerpres.
Zelenski a precizat că Ucraina adoptă o abordare responsabilă faţă de acordul de la Minsk privind încetarea focului în estul Ucrainei, dar nu a fost de acord cu Rusia cu privire la secvenţierea modului în care acordul ar fi pus în aplicare.
Putin spune că lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia
Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.
Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă după o întâlnire la Moscova cu premierul ungar Viktor Orban.
Preşedintele rus a spus că SUA au ieşit din Tratatul antirachete balistice (Tratatul ABM), deşi Rusia a încercat să le convingă să nu facă aceasta.
„Am încercat mult timp să le convingem să nu o facă. Acesta este unul dintre tratatele fundamentale pentru asigurarea securităţii în lume. Cu toate acestea, Statele Unite au făcut ceea ce au făcut – s-au retras, iar acum lansatoare antirachetă sunt în România şi sunt pe cale să fie instalate şi în Polonia, dacă nu au fost deja amplasate”, a afirmat Putin, citat de TASS.
Referitor la scutul american antirachetă, preşedintele rus a spus că, în cele două ţări, există lansatoare MK-41, pe care pot fi instalate sisteme ofensive Tomahawk, capabile să acopere teritoriul Rusiei pe mii de kilometri. „Ei bine, nu este asta o ameninţare pentru noi?”, a întrebat retoric Vladimir Putin în aceeaşi conferinţă de presă.
Rusia a susţinut că sistemul terestru Mk-41 poate lansa rachete Tomahawk, iar în 2019 Ministerul Apărării rus chiar a propus SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România, care ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). Tratatul şi-a încetat existenţa în august 2019.