Potrivit unui comunicat transmis marţi dimineaţă de Ministerul Afacerilor Externe, în baza informaţiilor transmise de Celula de criză, luni seară, cu sprijinul autorităţilor din Muntenegru, a fost finalizată stabilirea identităţii uneia dintre cele două persoane care nu fuseseră încă identificate.
De asemenea, marţi dimineaţă echipa mixtă trimisă de autorităţile române la faţa locului face demersurile necesare, în cooperare cu autorităţile locale, pentru desfăşurarea, în etape, a operaţiunii de repatriere.
Tododată, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat se află la spitalul din Podgorica, unde împreună cu medicii locali face o ultimă evaluare amănunţită a stării de sănătate a pacienţilor, „în vederea stabilirii transportabilităţii acestora în cursul acestei zile, cu mijloace puse la dispoziţie de autorităţile române”.
MAE mai precizează că în acest moment sunt în curs de avizare procedura şi etapele operaţiunii de aducere acasă a cetăţenilor români.
„Echipa de la faţa locului, coordonată de ministrul Titus Corlăţean, din care face parte secretarul de stat Raed Arafat, aflată de ieri (luni – n.r.) în capitala Muntenegrului, coordonează şi stabileşte etapele de aducere acasă a cetăţenilor români”, mai precizează reprezentanţii MAE.
Conform sursei citate, victimele accidentului vor fi internate la spitalele de urgenţă Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar din Capitală, pregătite să primească răniţii.
Oficialii MAE mai spun că familiile celor implicaţi în accident vor fi informate cu privire la locul în care vor fi internaţi pacienţii, precum şi ora la care vor ateriza aeronavele militare.
Cele două aeronave militare care urmează să aducă răniţii români în ţară au plecat spre Muntenegru, marţi dimineaţă, de la Baza 90 Otopeni. La bordul acestora se află 11 medici şi 11 asistenţi SMURD şi cinci angajaţi ai MApN. Aceştia sunt coordonaţi de Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti şi purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca.
Luni seară, la Baza 90 din Otopeni, au fost prezentate presei, de către ministrul Mircea Duşa, cele două avioane militare – Hercule şi Spartan – cu care vor fi transportate persoanele rănite în accidentul de duminică din Muntenegru.
Spartan, o aeronavă mai mică, este dotată cu 12 tărgi şi aparatură pentru terapie intensivă, în timp ce în Hercule vor putea fi transportaţi 18 pacienţi.
Avioanele se vor întoarce la Baza 90, de unde răniţii vor fi preluaţi de echipaje SMURD şi transportaţi la spitale în Capitală.
Luni seară, Duşa a spus că aceasta este cea mai mare acţiune de acest fel pe care o organizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi a transmis condoleanţe famillilor victimelor din accidentul de la Muntenegru.
Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie în Muntenegru, duminică după-amiază. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, aflat la Podgorica, la spitalul unde au fost duse victimele, a declarat, luni, că persoanele rănite care vor fi aduse în ţară, marţi, cu două avioane militare, vor fi supravegheate de peste 25 de medici şi asistente, aeronavele fiind aşteptate în capitala Muntenegrului în jurul orei 9.00.
Arafat a mai spus că marţi se va decide dacă dintre răniţi sunt şi unii care nu pot fi transportaţi.
El a precizat anterior, într-o declaraţie de presă, că 18 români au murit în accident, în timp ce 29 sunt internaţi, dintre care şapte, la terapie intensivă.
Reprezentantul spitalului de la Podgorica a precizat, la rândul său, că patru dintre pacienţii de la terapie intensivă respiră cu ajutorul aparatelor şi, deşi au funcţii vitale stabile, sunt încă în pericol.
Pasagerii decedaţi vor fi repatriaţi ulterior, după încheierea formalităţilor, trupurile neînsufleţite urmând să fie transportate de Ministerul de Interne în localităţile de reşedinţă, dacă nu se impune să fie predate unor instituţii ale statului, a mai spus, luni seară, Mircea Duşa.