„Noi am vrut să transmitem un mesaj oamenilor. Noi, cei din Parlament, indiferent de culoarea politică, vrem pace. Parlamentul a primit o declaraţie şi s-a obligat să elaboreze un plan de acţiuni, şi sper că vom lucra împreună asupra acestuia. Una dintre propuneri a fost să formăm un grup de lucru cu reprezentanţi de la Chişinău. Sperăm că la masa de negocieri să se implice şi cei de la Tiraspol”, a afirmat Reşetnicov.
Totodată, liderul Partidului Democrat din R.Moldova Dumitru Diacov a menţionat că autorităţile de la Chişinău se aşteaptă la o evolutie după ce Evgheni Şevciuk a devenit lider al regimului separatist de la Tiraspol.
„Toţi ne-am aşteptat la o evoluţie. Acum au venit oameni noi şi noi am sperat că vor fi schimbări. Noi nu ne putem comporta ca şi Tiraspolul. Noi suntem parteneri la nivel de UE (Uniunea Europeană)”, a declarat Diacov.
Aceeaşi idee a fost susţinută de către deputatul liberal-democrat Valeriu Streleţ.
„A fost un îngheţ, iar după alegerea lui Şevciuk am aşteptat o accelerare. Noi am avut o impresie că Şevciuk a trezit nelinişte prin întâlnirile pe care le-a avut cu Filat”, a punctat Streleţ.
Parlamentul moldovean a adoptat vineri, 21 iunie, o declaraţie cu privire la situaţia din regiunea transnistreană. În aceasta se menţionează că diferendul transnistrean urmează să fie rezolvat pe cale paşnică.
Declaraţia nu a fost sustinută de către liberalii conduşi de Mihai Ghimpu, de deputatul neafiliat Mihai Godea şi de către socialiştii lui Igor Dodon.