România, locul 64 în lume, după Rep. Moldova și Bulgaria, în topul statelor cu cea mai mare adopție a criptomonedelor

România se află pe locul 64 în lume în topul statelor cu cea mai mare adopție a criptomonedelor, potrivit unui raport realizat de Chainalysis, care arată care sunt țările cele mai mari utilizatoare de criptomonede din lume.
Ion Dobreanu - Dum, 06 feb. 2022, 08:00
România, locul 64 în lume, după Rep. Moldova și Bulgaria, în topul statelor cu cea mai mare adopție a criptomonedelor

Raportul analizează valorea tranzacțiilor în funcție de puterea de cumpărare și pune un accent deosebit pe utilizarea non-profesională și peer-to-peer (P2P)pentru a evalua care țări au făcut cu adevărat progrese în adoptarea utilizării criptomonedelor în rândul unei părți mari a populației.

În regiune, România cu locul 64 este în spatele unor țări precum Ucraina care ocupă poziția 4, Bulgaria (poziția 29), Republica Moldova locul 50, Cehia pe 60, Serbia pe 62, și înaintea Greciei (locul 91) și a Ungariei (locul 102).

Pe primul loc în clasamentul global s-a situat Vietnam, urmată de India, Pakistan, Ucraina, Kenya, Nigeria, Venezuela, SUA, Togo, iar Argentina încheie top 10.

Pe ultimul loc în lume, respectiv pe locul 157, se află Insulele Cayman, iar înaintea acestui stat se găsesc: Bermuda, Brunei Darussalam și Insulele Virgine.

Potrivit raportului, unul dintre motivele pentru care criptomonedele sunt populare în Vietnam – și în alte țări în curs de dezvoltare – este faptul că sunt folosite ca instrument de investiții în locul altor opțiuni. Încercarea de a păstra valoarea economiilor proprii atunci când monedele locale se clatină este un alt stimulent pentru a investi în cripto, ceea ce pune Venezuela, Argentina și Turcia pe harta celor care adoptă cripto.

Persoanele fizice din țările în curs de dezvoltare folosesc, de asemenea, cripto în plățile peer-to-peer. În acest segment, țările africane precum Nigeria și Kenya ocupă un loc fruntaș. Țările africane au fost în prima linie în adoptarea unor metode inovatoare de plată P2P, de exemplu plățile mobile, în procesul de a depăși opțiuni precum transferurile bancare și acele opțiuni de plată digitală legate de acestea.

În rândul țărilor dezvoltate, utilizarea criptomonedelor a fost cea mai răspândită în țările anglofone – în primul rând în Statele Unite, dar și în Regatul Unit, Canada, Africa de Sud și Australia. Economiile emergente India, China și Brazilia sunt, de asemenea, mari utilizatori. În cazul utilizării intensive din Rusia și Ucraina, Chainalysis le leagă de neîncrederea generalizată în instituții și, posibil, de fuga de capital și de evitarea taxelor.

Autorii studiului notează că pe parcursul anului trecut adopția criptomonedelor s-a accelerat în toată lumea, însă motivele diferă în funcție de așezarea geografică.

”Cercetările noastre sugerează că motivele pentru această adoptare sporită diferă în întreaga lume: pe piețele emergente, mulți se îndreaptă către criptomonede pentru a-și păstra economiile în fața devalorizării monedei, și să efectueze tranzacții comerciale; în America de Nord, Europa de Vest și Asia de Est, în schimb, adoptarea din ultimul an a fost determinată în mare parte de investițiile instituționale”.

Cea mai mare cădere față de ediția raportului din 2020 a fost înregistrată în SUA și China.

Anul trecut, China s-a clasat pe locul patru, în timp ce SUA a ocupat locul pe locul șase. Anul acesta, SUA ocupă locul opt, în timp ce China ocupă locul 13. Cel mai mare motiv pentru care ambele țări au scăzut este faptul că clasamentul lor în ceea ce privește volumul comerțului P2P pentru utilizatorii de internet populație a scăzut dramatic – China a coborât de pe locul 53 în această componentă pe locul 155,
în timp ce SUA a scăzut de pe locul 16 pe locul 109.

Europa Centrală, de Nord și de Vest (CNWE) este regiunea cu cea mai mare economie de criptomonede din lume, primind criptomonede în valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari în ultimul an, care reprezintă 25% din activitatea globală. După ce anul trecut s-a clasat pe locul al doilea, noua poziție a CNWE pe primul loc este rezultatul unei creșteri extraordinare începând cu iulie 2020, combinată cu un declin relativ al activității în Asia de Est. Astfel că, este o sursă esențială de lichidități pentru investitorilor în criptomonede din întreaga lume. Cel mai mare partener comercial al CNWE este America de Nord, urmată de Asia de Est, Asia Centrală și de Sud și Europa de Est.

Europa de Est are a cincea cea mai mare economie de criptomonede dintre regiunile analizate, primind criptomonede în valoare de aproximativ 422 miliarde de dolari între iulie 2020 și iunie 2021. Acest lucru reprezintă o creștere de 929% față de anul trecut total de 41 de miliarde de dolari în valoare de criptomonede, care, deși mare, este aproximativ în linie cu creșterile din alte regiuni. În general, Europa de Est a reprezentat 11,8% din întreaga activitate de tranzacționare a criptomonedelor în perioada de timp studiată.

Ucraina și Rusia sunt statele din regiune care s-au clasat cel mai bine în clasamentul global Crypto Adoption Index 2021, pe locurile patru și, respectiv, 18. Cu toate acestea, ambele țări au scăzut în clasament față de anul trecut, când Ucraina a fost clasată pe primul loc la nivel global, iar Rusia pe locul al doilea. În ambele cazuri, motivul a fost o scădere a volumului de tranzacții pe platforma P2P, unul dintre cei trei indicatori componenți ai analizei.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării rețelelor
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării ...
Astăzi, la sediul Ministerului Energiei, a avut loc semnarea oficială a documentelor de constituire a noii companii din cadrul Grupului Electrica, denumită Electrica Esyasoft Smart Solutions S.A....
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat ...
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...