Grapini, în urma controlului la Mareea: Toată răspunderea îi revine firmei de transport

Mareea nu are nicio vină în cazul accidentului din Muntenegru, iar toate obligaţiile revin firmei de transport, sunt concluziile care reies în urma controlului făcut marţi de Autoritatea Naţională pentru Turism la sediul din Bucureşti al Mareea, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Maria Grapini.
Economica.net - mar, 25 iun. 2013, 15:23
Grapini, în urma controlului la Mareea: Toată răspunderea îi revine firmei de transport

„Agenţia nu are nicio vină. Toate obligaţiile şi toată răspunderea în cazul unui accident revin, prin contract, firmei de transport”, a spus Grapini.

Autoritatea Naţională pentru Turism a declanşat două acţiuni de verificare a agenţiilor de turism Mareea şi Gregory Tour, implicate în incidentul petrecut in Muntenegru.

„În urma verificărilor efectuate la SC Mareea Comtur SRL, la punctul de lucru situat in șoseaua Stefan cel Mare, reprezentanţii ANT au constatat că agenția funcționa cu licența de turism expirată. Acest lucru reprezintă contravenție şi a fost sancționată cu suma de 20.000 lei, conform prevederilor legale în vigoare. Referitor la acest aspect, Autoritatea Naţională pentru Turism va sesiza organele abilitate cu privire la aspectele ce depăşesc aria sa de competenţă. La acest punct de lucru a fost încheiat un singur contract de comercializare a serviciilor turistice, cu una din persoanele implicate în incidentul din Muntenegru”, se arată într-un comunicat transmis de ANT.

Proprietarul Mareea, Mihai Usturoiu, a declarat pentru MEDIAFAX că agenţia are o singură licenţă, valibilă şi disponibilă pe site-ul firmei, iar deficienţa constataă de reprezentanţii ANT vizează o anexă la unul dintre cele zece puncte de lucru, al cărei termen era expirat.

Reprezentanţii ANT au constatat că agenţiile de turism respective aveau contracte de prestări servicii transporturi turistice cu firme specializate, valabil încheiate.

„Conform prevederilor acestui contract, la punctul 4.1.5. se stipulează printre obligațiile prestatorului să se asigure ca deține licența de transport valabilă, acordată de autoritatea competent, precum şi că deține polițele de asigurare cerute de lege pentru ca activitatea desfășurată în baza prezentului contract să poată fi desfășurată în deplină legalitate (incluzând asigurarea de răspundere civila şi asigurarea pentru persoane şi bagajele acestora”, se pune în comunicatul ANT.

Verificările inspectorilor de control au evidenţiat că respectivele firmele de transport aveau încheiate poliţe de asigurare facultative a autovehiculelor.

În urma controlului efectuat, au fost identificate 31 de contracte de comercializare a pachetelor turistice sau de revânzare servicii turistice pentru un număr de 43 de persoane participante la sejur.

De asemenea, au fost identificate un număr de patru agenţii de turism ce au revândut aceste pachete turistice, toate fiind autorizate conform legii, se mai spune în comunicatul ANT.

„În urma controlului efectuat astăzi, 25.06.2013, la sediul operaţional Mareea din Bucureşti de către organele abilitate ale Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) a fost emisă o notă de constatare prin care se arată că agenţia Mareea funcţionează în baza licenţei de turism valabile. S-a constatat că administratorul societăţii deţine brevet de turism şi că societatea este în posesia tuturor documentelor şi avizelor necesare valabile (poliţe de asigurare şi insolventă la Generali)”, se arată într-un comunicat al Mareea transmis MEDIAFAX.

Referitor la documentaţia privind excursia organizată în Muntenegru, s-a constatat, potrivit reprezentanţilor Mareea, că există documentele necesare încheiate cu agenţiile revânzătoare şi turiştii, precum şi cu firma Gregory Tour Holiday, care a asigurat pe bază de contract serviciile de transport.

Ministrul delegat pentru IMM şi Turism, Maria Grapini, a declarat marţi agenţiei MEDIAFAX că a cerut în scris Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) să verifice agenţia de turism care a organizat circuitul în Muntenegru şi că aşteaptă concluziile până la sfârşitul zilei.

„Am cerut în scris ANT să verifice agenţia de turism. Noi avem doar atribuţii să verificăm dacă agenţia de turism este în regulă, iar mai departe verificarea societăţii de transport nu ţine de noi. Vreau să văd dacă agenţia este licenţiată şi dacă contractul cu firma de transport este în regulă”, a spus Grapini.

Ea a afirmat că legile ar trebui să fie mai aspre în România, iar o eventuală lipsă de responsabilitate a celor care controlează mijloacele de transport şi şoferii să fie sancţionată mai drastic.

„În principiu, responsabilitatea este a firmei de transport. Sper ca până la sfârşitul acestei zile să am referatul făcut de direcţia de control din ANT”, a mai spus ministrul.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Răzvan Filipescu, a dispus luni un control la agenţia de turism Mareea Travel, autoritatea precizând că nu are competenţe legale pentru verificarea firmei de transport implicată în accident.

Mareea este una dintre cele mai importante agenţii de turism din România, cu afaceri de 64 milioane de lei anul trecut, plasându-se pe poziţia a 9-a la nivel naţional după nivelul vânzărilor.

Proprietarul Mareea Travel, Marius Usturoiu, a declarat luni pentru MEDIAFAX că reprezentanţii ANT sunt „bineveniţi”, după ce în aceeaşi zi şi poliţiştii de la Investigarea Fraudelor au fost în control la agenţie şi nu au găsit nimic în neregulă.

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat, duminică în jurul orei 18.00 a României, într-o prăpastie din Muntenegru, accidentul soldându-se cu 18 morţi şi 29 de răniţi.

Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgoriţa, capitala Muntenegrului.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor climatice pentru ţările în curs de dezvoltare la 250 de miliarde de......
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR, firma energetică de stat din Azerbaidjan, este în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru vânzarea participaţiilor ...
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, ...