Piaţa locală a deschis ziua în scădere cu 1%, fiind influenţată încă din primele de corecţiile înregistrate luni de bursele externe, când bursa din România a fost închisă cu prilejul sărbătorii de Rusalii.
Cele mai multe acţiuni au continuat să fie transferate la preţuri sub cele de vineri, însă la fel ca în precedentele şedinţe volumele de tranzacţionare au fost reduse în majoritatea cazurilor. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiunile emise doar de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,27%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 1,05% sub nivelul de vineri.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 1,22% sub nivelul de vineri. Titlurile celor cinci SIF-uri au înregistrat scăderi de 0,65% – 2,18%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,56%. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au consemnat cea mai vizibilă mişcare din acest indice.
„Scăderile acţiunilor SIF-urilor au fost determinate de decizia conducerii Erste de a returna statului austriac şi investitorilor privaţi o parte din capitalul participativ şi de a derula o majorare de capital social. Aceste operaţiuni va conduce la o diminuare a valorii acţiunilor Erste pe care le mai deţin SIF-urile”, a declarat pentru MEDIAFAX Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.
Indicele extins BET-XT a coborât cu 1,33%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1,5% sub închiderea şedinţei precedente.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Market makerii pentru acţiunile Erste au dus în jos preţul acestor titluri, aducând cotaţia de la Bucureşti la un nivel apropiat celui de la Viena, unde acţiunile au coborât luni cu 7,7%. Corecţia de luni a fost determinată de un plan de majorare a capitalului cu 660 milioane de euro în trimestrul al treilea, pentru răscumpărarea capitalului participativ de 1,76 miliarde euro primit în 2009 de la statul austriac şi investitorii privaţi. Erste a modificat totodată prognoza privind profitul operaţional din acest an, anticipând scăderea indicatorului cu 5%.
La finalul şedinţei de marţi de la Bucureşti, acţiunile Erste au fost cu 6,6% sub nivelul de vineri, fiind cotate la 93,5 lei (20,87 euro). În acelaşi timp, pe piaţa de la Viena, care se închide mai târziu decât cea de la Bucureşti, preţul este în urcare cu 1,54%, la 20,4 euro.
Peste jumătate din lichiditatea pieţei de la Bucureşti a fost asigurată de acţiunile Fondului Proprietatea, de 9,3 milioane lei, din care un deal de 3,4 milioane lei. Preţul acestor titluri a scăzut cu 0,56%, la 0,622 lei.
Rulajul de marţi este cu 29% sub cel de vineri, de 25,1 milioane lei (5,5 milioane euro). Aproape jumătate din lichiditatea de vineri a fost asigurată de deal-uri cu acţiunile Fondului Proprietatea (5,3 milioane lei), BRD (1,8 milioane lei), SIF Oltenia (1,3 milioane lei), SIF Moldova (1,2 milioane lei), Banca Transilvania (1,2 milioane lei) şi Transgaz (864.000 lei).
„Statistic vorbind, în perioada de vară valorile tranzacţionate sunt mult diminuate faţă de media din restul anului. Cred că IPO-ul (oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni pentru listarea la bursă – n.r.) de la Nuclearelectrica va mai urni tranzacţionarea şi investoriii vor fi mai activi în acea perioadă”, a mai spus brokerul.
Potrivit şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitraşcu, oferta Nuclearelectrica ar urma să se deruleze în perioada 8-23 iulie şi va avea un interval de preţ de 11,2 lei/acţiune – 15 lei/acţiune. Astfel, oferta ar urma să aibă o valoare de 300-350 milioane lei.
La ora 12:17 au fost înregistrate în sistemul BVB rezultatele ofertei publice prin care UniCredit Ţiriac Bank a vândut obligaţiuni de 550 milioane lei (121,6 milioane euro). Oferta s-a derulat în perioada 14 – 21 iunie.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 3,5 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de vineri, de 574.000 de lei. Peste 80% din lichiditatea de marţi a fost asigurată de un deal cu 5,7% din acţiunile Comcereal Vaslui (CCEV), firmă controlată de omul de afaceri Adrian Porumboiu. Deal-ul a fost realizat pentru suma de 2,8 milioane lei.
Titlurile au fost transferate la preţul de 0,19 lei, cu 24% sub cotaţia anvterioară, înregistrată pe 15 mai, de 0,25 lei/acţiune.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,9%, susţinute de publicarea unor date peste aşteptări privind unele sectoare din economia SUA.