Sindicatul Drumarilor: Personalul muncitor este insuficient şi cu salarii indecente

Personalul desemnat pentru activităţile de deszăpezire are o activitate permanentă, "24 din 24", în lunile octombrie - aprilie, indiferent de condiţiile meteorologice vitrege, personalul muncitor este insuficient şi cu salarii indecente, anunţă reprezentanţii Sindicatului Drumarilor "Elie Radu".
AGERPRES - lun, 07 feb. 2022, 10:26
Sindicatul Drumarilor: Personalul muncitor este insuficient şi cu salarii indecente

Totodată, sindicaliştii susţin că şefii bazelor de deszăpezire şi personalul implicat în această activitate sunt apelaţi telefonic în afara programului de lucru indiferent de oră, scrie Agerpres.

„În ciuda acestora, în fapt, se constată multe probleme şi lipsuri precum: lipsa depozitelor de sare care creează dificultăţi în procesul de lucru cu materiale (materiale uscate), prezenţa terţilor care prestează activităţi la costuri ridicate, care ar putea fi prestate de către personalul nostru la costuri rezonabile şi personal muncitor insuficient şi cu salarii indecente. Chiar şi sub influenţa acestor aspecte, drumarii îşi exercită atribuţiile de serviciu necondiţionat şi indiferent de condiţiile meteorologice, pentru a asigura condiţiile optime de circulaţie pe drumurile publice în sezonul rece”, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, de multe ori, când ninge, drumarii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sunt nevoiţi să acţioneze sub presiunea autorităţilor care, uneori, „confundă relaţia de colaborare, care există între instituţii, cu cea de subordonare”.

„Compania de drumuri are 45 de secţii de drumuri naţionale şi 318 districte, iar când ninge, toată lumea sună, începând cu primari, preşedinţi de consilii judeţene, prefecţi, poliţişti, deputaţi, senatori şi până la miniştri. Toată lumea dă ordine şi cere să se cureţe drumurile cât mai repede şi la ‘negru’. Toţi ‘demit’ din funcţie şefii sau ‘plătesc’ orele suplimentare ale oamenilor care lucrează în frig şi pe viscol, riscându-şi viaţa”, se mai spune în comunicat.

Sindicaliştii susţin că activitatea desfăşurată privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice reprezintă procesul ce priveşte managementul resurselor umane şi materiale. Prevenirea şi combaterea înzăpezirilor drumurilor publice este stipulată în normative şi ghiduri, respectiv Normativul indicativ AND – 525 – 2013, precum şi în Ghidul privind prevenirea şi combaterea înzăpezirilor drumurilor publice – 2021.

Totodată, prezentele documente legislative reglementează modul de organizare a intervenţiilor şi modul de conducere şi coordonare a activităţii de combatere a fenomenelor caracteristice perioadei reci.

„Deşi în normativ sunt stabilite modul de activitate, precum şi perioadele de timp necesare intervenţiilor în funcţie de intensitatea traficului, drumarii îşi desfăşoară activitatea permanent, indiferent de condiţiile meteorologice (viscol, ninsori abundente, ger) pentru a asigura condiţiile optime de circulaţie”, susţin reprezentanţii sindicatului.

Astfel, conform Normativului, activitatea de deszăpezire are stabilite intervale de timp în care să se acţioneze, cum ar fi: pe drumurile cu nivel de viabilitate 1 (autostrăzi, drumuri publice cu o medie zilnică mai mare de 8.000 autovehicule) deszăpezirea drumului pentru o singură bandă de circulaţie pe sens ar trebui să se efectueze după încetarea viscolului sau a ninsorii viscolite în maximum 8 ore: 24 de ore pentru deszăpezirea întregii părţi carosabile şi maxim două zile pentru curăţarea zăpezii de pe platforma drumului.

„În ciuda acestori factori, personalul acţionează sub presiunea unor autorităţi care deseori îşi depăşesc limitele (Poliţie, Prefectură, Primării etc.), cu care ar trebui să existe o relaţie de colaborare şi nu una de subordonare. Se doreşte ca partea carosabilă să fie în permanenţă umedă chiar în timpul fenomenelor meteorologice extreme (viscol, ninsori abundente etc.), lucru care în mod practic este imposibil de realizat”, se mai precizează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Factorul declanşator care a pus capăt unei relaţii de peste 50 de ani între grupul rus Gazprom şi cel austriac OMV la începutul acestei luni a fost decizia grupului austriac de a pune sub......
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat luni, la Beijing, că Uniunea Europeană şi China "sunt parteneri, nu adversari" ...
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Kremlinul a reacţionat luni în mod reţinut la victoria lui Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale ...
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
Scott Bessent, persoana desemnată de preşedintele Donald Trump pentru postul de secretar al Trezoreriei SUA, a declarat ...