De când cu criza, piaţa birourilor se vrea verde. Odată cu finalizarea din ultimul an a clădirilor verzi precum Sky Tower, Crystal Tower, Magheru One, Unicredit Tower, Global Finance îşi pune speranţa în certificarea LEED, pe care crede că o va obţine fie la sfârşitul acestui an, fie la începutul anului viitor.
Procesul de preevaluare a fost finalizat, urmând a fi stabilită procedura de implementare. Şi odată cu această certificare, companiile sunt aşteptate să se mute în proiectul Global City Business Park din Pipera. Iar dacă o companie închiriază un spaţiu mare, poate obţine o chirie de sub 10 euro/mp.
De ce jumătate din proiect este gol la trei ani de la finalizare?
Reprezentantul Global Finance spune că din investiţia de 80 de milioane de euro, o mare parte provine din private equity, iar restul din credite de la Bancpost şi de la Banca Românească, motiv pentru care ratele la bănci pot fi plătite din chiriile încasate, chiar şi cu jumătate de clădire goală, spune Ivana Bozjak, directorul departamentului de real estate al Global Finance.
La trei ani de la finalizarea celei de-a doua clădiri, gradul de ocupare în proiect este de 50%. Prima clădire, finalizată în 2009, este închiriată în proporţie de 90%, iar cea de-a doua, finalizată în 2010, este închiriată în proporţie de doar 10%. Totuşi, compania estimează că la sfârşitul acestui an va ajunge la un grad de ocupare de 60%, iar peste doi ani, la 90%.
Ivana Bozjak, directorul departamentului de real estate al Global Finance, spune că sunt mai mulţi factori care au dus la această situaţie.
„Criza financiară nu ne-a ajutat. Companiile care erau deja existente în piaţă nu se extindeau, iar unele companii căutau să se relocheze în spaţii mai mici, pentru a reduce costurile, iar unele au găsit spaţii la un preţ bun, mai aproape de centru. Acum că ppiaţa se stabilizează, sunt companii noi care intră pe piaţă, iar în cazul unor, contractele sunt aproape de termenul de expirare şi vor căuta alte spaţii”, a declarat Ivana Bozjak.
Când va continua Global Finance investiţiile în România
Global Finance începuse înainte de criză construcţia proiectului rezidenţial din imediata apropiere a proiectului de birouri, însă lucrările au fost oprite şi avansurile returnate clienţilor. Compania aşteaptă semene clare de revenire a pieţei imobiliare pentru a continua cu propiectele sale.
Alte două sunt puse pe hold. Global Finance a cumpărat în 2007 un teren de 67.000 mp, în apropierea Şcolii Americane din zona Pipera, unde intenţiona să ridice un proeict rezidenţial. În aceeaşi situaţie este şi proiectul mixt (birouri, apartamente, spaţii comerciale) pe care grecii doreau să îl dezvolte pe terenul Halele Ford din zona Floreasca, a cărui suprafaţă este de 28.000 mp.
„Proiectul rezidenţial a fost oprin din cauza conditiilor pieţei şi sperăm să-l continuăm când piaţa se va îmbunătăţi. Ne uităm întotdeauna spre noi investiţii, dar pentru acest moment nu avem o ţintă specifică. Avem planuri pe termen lung pe piaţa românească. Ne uităm şi la piaţa imobiliară, vrem să continuăm cu private equity, dar avem nevoie să vedem o revenire în regiune. Nu am văzut investitori instituţionali sau lichidităţi în România. Când pieţele din Polonia şi Republica Cehă vor deveni scumpe, investitorii se vor uita mai la est, aşa cum s-a întâmplat şi în 2006″, a mai declarat Bozjak.
CITEŞTE ŞI Michelin şi Euromaster au închiriat spaţii de birouri în Global Business Park din Pipera
Cine este Global Finance
Global Finance a fost înfiinţat în 1991 la Atena şi este o firmă independentă de investiţii, care activează pe pieţele din Europe de Sud-Est. În 2005, Global Finance a investit şi pe piaţa imobiliară din România, Bulgaria şi Serbia.
Printre cele mai marcante achiziţii se numără cumpăraea în 1999 a producătorul de medicamente Sicomed, pe care l-a vândut şase ani mai târziu, investiţia 34 de milioane de dolari în Orange România. Fondul şi-a făcut exitul din La Fourmi în 2008, când a vândut pachetul majoritar către belgienii de la Delhaize. Valorea tranzacţiei, anunţată de belgieni, a fost de 18,6 milioane de euro. În 2005, Global Finance a cumpărat un pachet majoritar din cadrul companiei româneşti de software, Total Soft.
Ce a mai cumpărat şi vândut Global Finance
Axxon România, cumpărată în 1996 şi vândută în 2000
Chipita România, cumpărată în 1999 şi vândută în 2005
Delta România, cumpărată în 1996 şi vândută în 2006
MobilRom, cumpărată în 2001 şi vândută în 2005
Neoset Balkan, cumpărată în 1996 şi vândută în 2004
Romcolor, cumpărată în 1996 şi vândută în 2000
Titan/Moara Loulis, cumpărată în 1998 şi vândută în 2007
Green Group, cumpărată în 2012
Gecad Technologies (Axigen), cumpărată în 2007