Anunț important pentru șoferi! Acțiune de amploare pe piața asigurărilor RCA și de garanții. ASF e în control la cinci mari firme, printre care liderul Euroins. Ce caută inspectorii?

La doar câteva luni după ce a finalizat ultimul control masiv care a vizat activitatea din zona emiterii de RCA și a gestionării daunelor pe această linie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este iar în control la câțiva dintre marii jucători din asigurări. De această dată, spun surse din piață, nu este vizată doar zona RCA ci și cea a garanțiilor, o altă mare problemă în contextul dispariției City Insurance și mai ales a obligațiilor semnificative pe care acestea le-a lăsat în urmă, spre nenorocirea CNAIR, principalul beneficiar pentru polițele de garanții din România. Euroins, liderul din RCA, este acuzat în continuare pentru practici neconforme cu legea locală.
Şerban Buşcu - mar, 08 feb. 2022, 22:03
Anunț important pentru șoferi! Acțiune de amploare pe piața asigurărilor RCA și de garanții. ASF e în control la cinci mari firme, printre care liderul Euroins. Ce caută inspectorii?

Cinci firme importante din România, printre care Euroins, lider detașat pe piața RCA, cu peste 2,5 milioane de clienți șoferi la ora actuală, sunt controlate, zilele acestea, de către inspectorii de specialitate din ASF, arată mai multe surse consultate de Economica.  Ar fi vorba despre controale inopinate la  cei mai importanți jucători din zona de RCA (poliță pe care sunt obligați să o cumpere anual peste 6,5 milioane de șoferi), dar și din zona de bondui, adică asigurări de garanții cumpărate de firmele de construcții mai ales atunci când au de încheiat un contract cu instituții ale Statului.

AICI despre ultimul control amplu al ASF, care a vizat toți jucătorii din piața RCA și a avut loc la începutul lunii noiembrie, la puțin timp după ridicarea licenței City Insurance 

Sunt controale la cinci firme. Sunt cei din top în RCA și garanții. Pe garanții se verifică modalitatea de subscriere, în condițiile în care ASF dorește să preîntimpine situații de genul celor de la City Insurance, care practic subscria fără o minimă verificare a solvabilității cumpărătorului și la prețuri total nesustenabile. Să nu uităm că beneficiarul acestor asigurări nu sunt firmele de construcții care le cumpără, pentru că au nevoie să se califice la licitații, ci entitatea pentru care se construiește, în general Statul și mai ales Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, În ceea ce privește RCA, se verifică cam tot, adică toate aspectele incluse în norma 20/2017 emisă de ASF„, explică sursele citate.

Conform datelor de vânzări pe ultimele trei luni, consultate și de Economica, pe zona RCA cele mai importante performanțe le au Euroins, Groupama,  Allianz Țiriac și Grawe Asigurări, în timp ce pe zona de garanții mai contează practic doar Eximasig (companie a Statului) și Euroins. Știm sigur că Euroins este una dintre firmele vizate de controale, iar celelalte patru sunt, cel mai probabil, cele enumerate mai sus.

Garanții uriașe asumate de City Insurance contra unor prime ridicole de asigurare. Doar CNAIR a rămas în aer cu garanții pentru drumuri și autostrăzi de peste 1 miliard de lei. Peste 22.000 de lucrări din toată țara aveau garanția City, o hârtie mai mult fără acoperire. Cum vrea ASF să evite ca Statul să își mai ia țepe?

Linia de garanții a intrat în vizorul ASF și rămâne importantă în contextul în care City Insurance ajunsese să domine absolut această zonă, emițând polițe pentru bună execuție ori participare la licitații în condiții neobișnuit de relaxate atât ce preț (se acordau garanții pe lucrări de sute de milioane de lei contra unor prime de câteva sute de euro) , așa cum a arătat Economica.net în repetate rânduri. Deznodământul a fost că , după falimentul City Insurance, peste 22.000 de lucrări au rămas fără garanții, având în vedere că cei care construiau erau acoperiți formal de polițe emise de City Insurance. Doar CNAIR a rămas în aer cu garanții de peste 1 miliard de lei, totalul garantat de City depășind 6 miliarde de lei.

Detalii despre numărul și valoarea  lucrărilor garantate de City, dar și despre sumele efective pe care ar trebui să le recupereze Statul, fără să  mai aibă șanse să o facă, într-un material exclusiv Economica

În acest context, ASF a decis să modifice condițiile de subscriere, adică condițiile în care sunt emise contractele de garanție. Așa cum arăta Economica în premieră intenția este ca firma care cumpără polița să fie verificată și certificată ca solvabilă, pentru a proteja beneficiarul final, care, cum spuneam și mai sus, este, în general Statul, fie prin structuri centrale fie prin administrații locale.

AICI detalii despre propunerea de normă care presupune verificarea mai strictă a celor care vor asigurări de garanții 

Controlul ASF actual din zona de garanții urmărește tocmai procesul de subscriere și intenționează să vadă dacă emitenții verifică suficient solvabilitatea celor care solicită garanții și dacă corelează primele cu nivelul de risc asumat. 

Amintim că pentru beneficiari polițele de garanții sunt importante, în condițiile în care apar des situații în care constructorul nu duce lucrarea până la capăt din motive financiare (insolvențe în general), ori greșește lucrarea. Acoperirea beneficiarului trebuie să vină, în astfel de cazuri tocmai din garanții. Însă dacă contractele au fost mai degrabă formale, cum era cazul la City, și acoperirile sunt formale, context în care beneficarii ori nu încasează nimic, ori încasează sume foarte mici.

Amintim și că pe această nișă presează în ultima vreme și LevIns, un asigurător bulgar cu o imagine nu tocmai bună ca plătitor, care activează în România în baza așa numitului pașaport european, deci fără să fie supravegheat de ASF. Aici mai multe detalii despre intențiile bulgarilor. Deci cu atât mai mare este riscul, în lipsa unui asigurător solid și a unor reguli clare pentru această zonă.

Pe RCA, prețurile au crescut mai puțin decât așteptările, dar au crescut cu două cifre. Deși pare să plătească mai bine decât în trecut, pe fondul controalelor și a creșterii încasărilor, Euroins nu scapă de acuzații. Unele service-uri susțin că plătește cu discounturi chiar și față de prețurile de import sau de aplicațiile specializate, pe un sistem bulgăresc unde piesele second hand, after market și „made in China” sunt la ordinea zilei

În ceea ce privește RCA, arată sursele noastre, inspectorii ASF se vor uita la toate elementele incluse în norma 20/2017 privind această linie de asigurare, de la modalitățile de justificare a tarifelor până la rezerve și procedurile de gestionare a daunelor. 

Despre prețuri, Economica a mai scris recent că au crescut cu 40-45%, mult sub procentele vehiculate în piață. Mai mult, nu au mai apărut decât rar situații ca cele de după falimentul Astra și Carpatica, când unele firme apelau inclusiv la metode ilegale pentru a evita să vândă RCA (ori nu cotau deloc pe anumite segmente ori își închideu userii blocând vânzările). În fapt, există acum pe piață cel puțin patr jucători care au apetit pentru vânzare, lor adăugându-e cel puțin încă unul, nou intrat, iar acest lucru arată că sunt șanse că prețurile să nu mai sară foarte mult.

Detalii despre felul în care arată acum prețurile pe piața RCA și despre motivele pentru care piața arată mult mi stabilă decât după falimentele Astra și Carpatica găsiți AICI 

Totuși, în ciuda acestei diversficări, un jucător crește substanțial după falimentul City Insurance. Este vorba despre Euroins, care deși adus sume importante pentru a susține plata daunelor, scâzînduși deficitul de la circa 600 de milioane de lei în iulie 2020 la circa 100 de milioane de finalul anului trecut, continuă să aibă unele probleme cu gestionarea daunelor.

Euroins, arată datele oficiale, mai are doar circa 31.000 de dosare în rezervă (deci cu întîrzieri la plată), față de peste 61.000 în 2020, însă tot este acuzată de unele service-uri de practici ilegale. Una dintre aceste practici, spun surse din zona service-urilor, ar fi limitarea plăților pentru piese și pentru manoperă. În perioada vechii conduceri, Euroins a încercat pe față, inclusiv prin documente oficiale interne, să limiteze aceste plăți, pe un model practicat legal în Bulgaria, dar care încalcă legile locale. Ulterior, compania a fost sancționată și chiar a intrat sub un plan de redresare impus de ASF, concimitent cu schimbarea conducerii.

Totuși, spun sursele citate, încă mai există situații în care Euroins plătește piesele cu discount chiar și față de prețul lor la importator sau față de tarifele afișate de aplicațiile specializate, cum este Audatex. Aceste lucruri s-ar întâmpla în cazul service-urilor cu care firma nu are contracte de parteneriat, iar discountul ar ajunge la 20%.  La extrem, acest lucru poate determina service-urile să ceară bani în plus păgubitului sau să folosească piese second hand, after market sau de calitate mai slabă, pentru a acoperii reparația cu banii plătiți de Euroins. Mai mult, compania ar continua să utilizeze un plafon pentru ora de manoperă, deși legea de la noi interzice astfel de practici.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prețul motorinei a crescut azi în benzinării, iar prețul benzinei a stagnat, astfel că diferența de preț dintre motorină și benzină continuă să crească...
Portugalia anunță că-și va îndeplini, dacă va fi cazul, obligațiile față de CPI în privința arestării lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant
Portugalia anunță că-și va îndeplini, dacă va fi cazul, obligațiile față de CPI în privința arestării lui Benjamin ...
Ministrul portughez de Externe, Paulo Rangel (foto), a afirmat vineri că ţara sa îşi va respecta obligaţiile faţă ...
GM este tot mai aproape de intrarea în Formula 1 – surse Reuters
GM este tot mai aproape de intrarea în Formula 1 – surse Reuters
O variantă de echipă sprijinită de General Motors pentru a intra în Formula 1 drept cea de-a 11-a echipă în sezonul ...
An complicat pentru producătorii de ciocolată, iar o parte dintre produse apar cu înlocuitori periculoși pentru sănătate
An complicat pentru producătorii de ciocolată, iar o parte dintre produse apar cu înlocuitori periculoși pentru sănătate
60.000 de tone de ciocolată procesează anual România în acest moment, în creștere față de anii trecuți. Dar experții ...