Referat DNA: Directorul general RADET Bucureşti Ion Voicu primea mita în sediul instituţiei

Directorul general şi directorul economic al RADET Bucureşti, Ion Voicu şi Dan Mavrodin, arestaţi preventiv pentru luare de mită, primeau banii de la reprezentantul unei societăţi comerciale, denunţător în cauză, chiar în biroul de la etajul IV al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice, potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă înaintat de procurorii DNA instanţei de judecată.
Economica.net - mie, 26 iun. 2013, 15:25
Referat DNA: Directorul general RADET Bucureşti Ion Voicu primea mita în sediul instituţiei

„Întrevederea cu cei doi directori a avut loc în biroul lui Ion Voicu, situat la etajul 4 al clădirii. Conform susţinerilor martorului, Ion Voicu i-a indicat să lămurească situaţia cu directorul economic Dan Mavrodin. Acesta i-a precizat că, în condiţii normale, RADET ar fi făcut plăţile, însă, evocând lipsa de fonduri, Dan Mavrodin, în prezenţa lui Ion Voicu, a pretins, cu titlu de mită (…), suma de 600.000 lei (10% din suma datorată de RADET pentru primul contract subsecvent), pentru a începe efectuarea plăţilor”, descriu procurorii prima întâlnire dintre cei doi directori şi reprezentantul unei firme care trebuia să primească bani pentru materialele livrate.

Potrivit sursei citate, denunţătorul le-a comunicat celor doi directori că nu le poate da mai mult de 4%, iar Ion Voicu, în prezenţa lui Dan Mavrodin, s-a declarat de acord să primească, împreună cu directorul economic, procentul de 4% din valoarea contractului, urmând ca sumele să fie plătite în tranşe, după efectuarea plăţilor de către RADET, cu toate că, iniţial, Dan Mavrodin pretinsese „plata în avans”.

„Cu aceeaşi ocazie, denunţătorului i s-a dat de înţeles că sumele respective urmau a fi remise lui Dan Mavrodin, pentru sine şi pentru Ion Voicu, martorul necunoscând modul în care cei doi directori îşi împărţeau sumele respective”, au scris procurorii DNA în cererea de arestare preventivă.

În continuare, procurorii anticorupţie descriu modalitatea în care reprezentantul societăţii şi directorii RADET se întâlneau, în biroul directorului Ion Voicu, pentru a se înmâna banii, în trei tranşe, respectiv pe 13 februarie, 25 februarie şi 21 martie.

„Ulterior, procentul pretins a fost micşorat la 4%, stabilindu-se ca tranşele de bani să le fie achitate directorilor, de regulă, după efectuarea plăţilor. În baza acestei înţelegeri, în perioada 13 februarie – 21 martie, cei doi directori au primit, în trei tranşe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remişi lui Dan Mavrodin, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Ion Voicu”, arată DNA.

Procurorii spun că în coroborare cu celelalte probe, interesul inculpatului Ion Voicu nu putea fi altul decât acela al intrării în posesia unei tranşe din suma de bani pretinsă ca mită, astfel cum a fost descrisă în denunţul formulat.

Ancheta în acest caz s-a bazat pe interceptări telefonice, supravegheri informative şi denunţurile reprezentanţilor unor firme implicate în contractele cu RADET.

„În denunţul formulat, acesta a precizat că tranşa din 21 martie, în cuantum de 28.000 lei, i-a fost remisă inculpatului Dan Mavrodin în biroul acestuia, situat la etajul 4 al clădirii RADET”, mai spun anchetatorii.

De asemenea, procurorii au efectuat percheziţii la domiciliile lui Ion Voicu şi Dan Mavrodin, în baza unor mandate emise de Tribunalul Bucureşti.

„La locuinţa inculpatului Ion Voicu au fost identificate sumele de 131.200 lei, 18.335 euro, 6.460 dolari şi 80 lire sterline. În autoturismul folosit de acesta, (…) a fost găsit un plic de culoare albă, cu inscripţia olografă ‘Voicu+Mavrodin’, inscripţia ‘Mavrodin’ fiind tăiată. Acest aspect constituie un indiciu privind comiterea în coparticipaţie a unor fapte de corupţie de către cei doi inculpaţi, conducând la ideea că în plicul respectiv s-a aflat o sumă de bani destinată acestora şi pe care ar fi împărţit-o. Cercetările urmează a stabili dacă înscrisul are legătură cu faptele ce fac obiectul prezentei cauze ori cu altele similare”, arată DNA.

Potrivit anchetatorilor, într-un alt contract, directorul exploatare-mentenanţă în cadrul RADET, Ovidiu Gărduş, ar fi pretins de la reprezentantul unei firme, pentru asigurarea bunei desfăşurări a activităţii, sume de bani şi alte foloase materiale.

„Gărduş Ovidiu a refuzat practic continuarea procedurilor de implementare a primului contract subsecvent, condiţionând-o de remiterea unei sume de bani, cu titlu de mită, precizată valoric în jurul sumei de 50.000 lei. Pretinderea acestei sume a fost făcută undeva la sfârşitul anului 2012, cu ocazia unei întâlniri la restaurant, în mod direct, martorului (…), care i-a explicat inculpatului Gărduş Ovidiu că nu îi poate da această sumă cash, deoarece procedurile interne ale firmei multinaţionale pe care o reprezenta nu permiteau accesarea unor astfel de sume fără justificare contabilă, ci doar în baza unor prestaţii contractuale”, se arată în referatul procurorilor.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis miercuri arestarea preventivă pentru 29 de zile a directorului general al RADET Bucureşti, Ion Voicu, a directorului economic al RADET Bucureşti, Dan Mavrodin, şi a directorului exploatare şi mentenanţă al RADET Bucureşti, Daniel Gărduş, acuzaţi de luare de mită.

Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat cu scopul de a răsturna rezultatul alegerilor......
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
Update: COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
Update: COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...