Comisia Europeană prognozează că inflaţia în zona euro va coborî sub ţinta BCE în 2023

Ritmul de creştere a preţurilor de consum în zona euro va coborî anul viitor sub ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, conform unei versiuni preliminare a celor mai noi prognoze ale Comisiei Europene, ceea ce va avea cu siguranţă un impact asupra dezbaterii cu privire la cât de rapid ar trebui BCE să majoreze dobânzile, transmite Bloomberg.
AGERPRES - joi, 10 feb. 2022, 11:07
Comisia Europeană prognozează că inflaţia în zona euro va coborî sub ţinta BCE în 2023

Conform unui document de lucru al Comisiei Europene, consultat de Bloomberg, preţurile de consum în zona euro cor înregistra un avans de 1,7% în 2023, după o creştere de 3,5% în 2022. Comparativ, prognozele de toamnă mizau pe o inflaţie de 2,2% şi 1,4%.

Prognozele Comisiei Europene estimează că rata inflaţiei va atinge un maxim de 4,8% în acest trimestru, va rămâne peste pragul de 3% până în trimestrul al treilea şi va scădea la 2,1% în ultimele trei luni ale acestui an. În schimb, pe întreg parcursul anului 2023, inflaţia în zona euro ar urma să fie sub ţinta de 2% a BCE.

În luna ianuarie a acestui an, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un record absolut de 5,1%, în pofida celor care mizau pe o încetinire. Creşterea preţurilor la energie s-a dovedit una persistentă şi a ajutat la stimularea preţurilor şi în alte sectoare.

Această situaţie a determinat o reorientare a oficialilor BCE spre o poziţie de tip „hawk” (-şoim-nr.), cei care susţin necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menţine inflaţia sub control. Membrii Consiliului guvernatorilor BCE, Joachim Nagel şi Klaas Knot, au susţinut în ultimele zile o astfel de poziţie.

Prognozele de inflaţie ale Comisiei Europene oferă un semnal cu privire la modul în care ar putea să se schimbe şi prognozele BCE, care urmează să fie revizuite în luna martie. Mai mulţi decidenţi au subliniat în repetate rânduri că aceste prognoze revizuite vor fi un factor crucial în următoarele lor decizii de politică monetară.

În ceea ce priveşte creşterea economică, documentul consultat de Bloomberg arată că Executivul comunitar mizează pe o expansiune a Produsului Intern Brut al zonei euro de 4% în 2022, urmată de un avans de 2,7% în 2023. Asta înseamnă o revizuire în jos cu 0,3 puncte procentuale a prognozelor pentru 2022 dar o îmbunătăţire similară a estimărilor pentru 2023 comparativ cu prognozele de toamnă ale Comisiei.

Bloomberg subliniază însă că prognozele nu au fost încă finalizate şi ar putea să sufere modificări înaintea publicării lor de către Executivul comunitar, în cursul zilei de joi.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...