CE Oltenia a scos la vânzare, în total, prin nouă oferte, energie la o putere de 50 MW bandă, cu livrare în tot anul 2023, în data de 9 februarie, pe piața de contracte bilaterale PCCB-LE Flex a OPCOM. De fiecare dată, a cerut 850 de lei/MWh. Nu a venit nimeni să cumpere, așa că fiecare sesiune de licitație a fost amânată.
Ultima dată când a scos la vânzare energia electrică pe această platformă, CE Oltenia a vândut-o pe toată. Se întâmpla pe 3 februarie, când a scos la vânzare, la fel, pachete bandă de 50 MW în total, dar cu livrare mult mai aproape, între 1 aprilie și 31 decembrie 2022. A cerut 900 de lei/MWh, a vîndut cu prețuri cuprrinse între 912 și 955 lei/MWh.
E mare prețul?
Dacă un furnizor ar fi cumpărat energia pentru 2023 cu 800 de lei/MWh de la CEO, prețul cu care ar fi trebuit să o vândă clientului său, chiar din aceeași zonă geografică, ar fi de cel puțin 1.480 de lei/MWh, sau 1,48 lei/kWh, calculat cu un cost al profilării de 10% (e și mai mare în realitate, clientul casnic nu consumă bandă), cu toate taxele și tarifele incluse. Și asta dacă furnizorul ar lucra în pierdere, pentru că nu am adăugat nimic în afara de prețul energiei, tarife și taxe, și are și el costuri cu salarii, facturare, centrele de relații cu clienții, etc.
Desigur, furnizorii au un mix de achiziție, energia cumpărată cu mai multă vreme înaintea livrării este mai ieftină, poate că au găsit și din alte surse cu un preț mai mic, dar realitatea este asta, diferită de așteptările oficialilor guvernamentali: energia electrică nu se va ieftini, dacă nu se schimbă ceva la noi sau pe piața europeană.
Furnizorii nu au cumpărat la acest preț care probabil li se pare mare pentru a putea fi transferat clienților, așteptându-se probabil că prețul va mai scădea în viitor, deși realitatea ultimei jumătăți de an i-a contrazis: prețurile au urcat încontinuu și ei a trebuit să cumpere din ce în ce mai scump pentru clienți.
Pe de altă parte, CE Oltenia gâfâie sub poava certificatelor de carbon, pe care trebuie să le plătească pentru a putea produce: un certificat pentru fiecare MWh. La 90 de euro certifficatul, cât este acum, dacă scădem cei 450 de lei din prețul de 800 solicitat, CEO ar fi rămas de fapt cu 350 de lei/MWh, care să-i acopere toate costurile, în condițiile în care, producând din cărbune, ele nu sunt deloc mici.
Scad prețurile? Dimpotrivă
La momentul redactării acestui text, indicele ROPEX FM al pieței OPCOM pentru anul 2023 arată un nivel de 476 de lei/MWh. Acesta este prețul mediu din toate tranzacțiile cu livrare a energiei în anul 2023, de pe toate platformele. În data de 3 ianuarie 2022, era de 412 lei/MWh.
Complexul Energetic Oltenia este unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din România, cu o capacitate instalată de circa 3.000 MW, în patru termocentrale, Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2, alimentate cu lignit extras din carierele de suprafață din Oltenia.
Citește și: