Inspecția Muncii a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul de Stat al Muncii din Republica Moldova

Conducătorii Inspecţiei Muncii şi ai Inspectoratului de Stat al Muncii din Republica Moldova au semnat, vineri, la Chişinău, protocolul de cooperare dintre cele două instituţii, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 11 feb. 2022, 20:22
Inspecția Muncii a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul de Stat al Muncii din Republica Moldova

Potrivit unui comunicat postat de Inspecţia Muncii pe Facebook, documentul a fost semnat de inspectorul general de stat din Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, şi de directorul Inspectoratului de Stat al Muncii din Republica Moldova, Dumitru Stăvilă, în cadrul şedinţei comune a Guvernelor Republicii Moldova şi României.

„Scopul protocolului de cooperare între Inspecţia Muncii din România şi Inspectoratul de Stat al Muncii din Republica Moldova este acela de a stabili un cadru de cooperare în domeniile de competenţă ale celor două instituţii, atât la nivel central, cât şi la nivel teritorial, care să vizeze, în special: schimbul de informaţii şi de bune practici privind aplicarea legislaţiei din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi din domeniul relaţiilor de muncă; schimbul de experienţă şi de bune practici cu privire la controlul respectării legislaţiei din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi din domeniul relaţiilor de muncă”, se precizează în comunicat.

Astfel, cele două instituţii îşi vor acorda reciproc sprijin în ceea ce priveşte obţinerea de informaţii referitoare la întreprinderile dintr-un stat care desfăşoară activităţi pe teritoriul celuilalt stat, în special cu privire la nerespectarea reglementărilor din legislaţia muncii, cercetarea accidentelor de muncă, monitorizarea serviciilor externe de securitate şi sănătate în muncă (prevenire şi protecţie), prestarea muncii prin agent de muncă temporară şi prestarea muncii sezoniere/ziliere, detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale.

Totodată, protocolul de cooperare prevede posibilitatea schimbului de informaţii privind planificarea, coordonarea, organizarea şi evaluarea activităţilor de inspecţie şi crearea de grupuri de lucru comune pentru analiza unor tematici de interes.

Potrivit Inspecţiei Muncii, cele două instituţii sunt conştiente de interesul comun pentru extinderea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare dintre ele şi îşi exprimă dezideratul colaborării în domeniile de activitate pentru care sunt competente, în dorinţa de a utiliza avantajul ce decurge din relaţia de vecinătate a inspectoratelor teritoriale de muncă aflate la graniţa între cele două ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...