Pacienţii, inclusiv cei neasiguraţi, vor putea beneficia de noi servicii medicale la medicul lor de familie, de la 1 aprilie – proiect de Ordin al MS şi CNAS

De la 1 aprilie, medicul de familie va putea începe şi ajusta tratamentul cu Metforminum, fără recomandarea de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, pentru pacientii nou-diagnosticaţi de către acesta cu diabet zaharat tip 2, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii: sunt supraponderali, au funcţie renală normală, dieta şi exerciţiile fizice nu au reuşit să le controleze nivelul glicemiei şi nu au boli cronice decompensate, reiese dintr-un proiect de Ordin comun al MS şi CNAS, studiat de Economica.net. Asiguraţii la sănătate vor putea primi peste 20 de noi servicii adiţionale la medicul lor de familie, tot de la 1 aprilie, dacă proiectul de act normativ va intra în vigoare în forma anunţată de CNAS. Printre acestea se numără îngrijirea escarelor şi ulcerelor, perfuzii intravenoase, tratament pentru panariţiu.
Cristina Şomănescu - joi, 17 feb. 2022, 22:20
Pacienţii, inclusiv cei neasiguraţi, vor putea beneficia de noi servicii medicale la medicul lor de familie, de la 1 aprilie - proiect de Ordin al MS şi CNAS

CNAS şi MS au pregătit o serie de noutăţi pentru medicina de familie, aplicabile de la 1 aprilie 2022. Acestea sunt prevăzute într-un proiect de Ordin care modifică şi completează Ordinul comun al MS şi CNAS nr. 1068/627/2021.

Pe de o parte, neasiguraţii înscrişi la medicul de familie vor putea primi două servicii adiţionale noi, introduse în pachetul minimal de la 1 aprilie: supravegherea travaliului fără naştere şi asistarea naşterii inopinate, conform curriculei de pregătire a medicului, reiese din proiectul de act normativ studiat de Economica.net.

Pe de altă parte, tot de la 1 aprilie asiguraţii înscrişi pe lista unui medic de familie vor putea beneficia de peste 20 de servicii adiţionale noi, potrivit curriculei de pregătire a medicului, dacă proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS va intra în vigoare în forma anunţată de CNAS. Printre acestea se numără îngrijirea escarelor şi ulcerelor, perfuzii intravenoase, tratament pentru panariţiu. Economica.net vă prezintă în tabelul de mai jos câteva exemple de servicii adiţionale noi pe care le vor putea acorda medicii de familie de la 1 aprilie, conform curriculei de pregătire.

Medicul de familie va putea iniţia şi ajusta tratamentul cu DCI Metforminum, fără recomandarea de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau medici cu competenţă/atestat în diabet, pentru pacientii nou-diagnosticaţi de către acesta cu diabet zaharat tip 2, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:
– pacienţi supraponderali;
– regimul alimentar și exercițiile fizice nu au condus la controlul adecvat al glicemiei;
– funcție renală normală;
– fără afecțiuni cronice decompensate (insuficiență cardiacă, insuficiență respiratorie, insuficiență hepatică, infarct miocardic acut recent), reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS, studiat de Economica.net.

Mai mult, medicul de familie poate continua tratamentul pe care l-a inițiat cu DCI Metforminum pentru pacienţii care corespund profilului descris de Economica.net mai sus, fără recomandare de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau medici cu competenţă/atestat în diabet, dacă s-a realizat un control adecvat al glicemiei şi nu au intervenit pe parcursul monitorizarii elemente clinice şi paraclinice care să impună schimbarea tratamentului, reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS, consultat de Economica.net.

Economica.net a studiat proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS pentru modificarea şi completarea Ordinului comun al MS şi CNAS nr. 1068/627/2021 şi vă spune, pe larg, ce schimbări şi noutăţi intervin în medicina de familie de la 1 aprilie 2022:

În pachetul minim de servicii medicale au fost incluse două noi servicii adiţionale care pot fi acordate de medicul de familie, potrivit curriculei de pregătire a medicului, persoanelor neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, înscrise pe lista sa. Acestea sunt supravegherea travaliului fără naştere şi asistarea naşterii inopinate, conform curriculei de pregătire a medicului. Serviciile pot fi acordate la nivelul cabinetului medical sau la domiciliu. Serviciile pot fi acordate şi în afara programului prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS, consultat de Economica.net.

Servicii adiţionale noi care vor putea fi acordate asiguraţilor de către medicii lor de familie, conform curriculei de pregătire.

În tabelul următor sunt nominalizate noile servicii medicale adiţionale care vor putea fi acordate asiguraţilor de la 1 aprilie, conform curriculei de pregătire a medicului:

  • Sursă tabel: captură Economica.net din proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS pentru modificare şi completarea Ordinului comun al MS şi CNAS nr. 1068/627/2021.

În investigațiile paraclinice, recomandate de medicul de familie pentru prevenţie, vor fi incluse, de la 1 aprilie,  investigaţii noi pentru depistarea diabetului zaharat pentru unii dintre asiguraţi.

Concret, pentru asigurații adulți asimptomatici la care valoarea glicemiei bazale (a jeun) din sângele venos este cuprinsă în intervalul 110 – 125 mg/dl, medicul de familie va recomanda efectuarea testului de toleranță la glucoză per os (TTGO) și a HBA1c. Biletul de trimitere se va întocmi distinct pentru aceste investigaţii paraclinice cu completarea câmpului corespunzător prevenţiei.

Dacă pacientul aflat în situaţia descrisă mai sus îndeplineşte următoarele condiții: glicemia bazală (a jeun) e cuprinsă în intervalul 110 – 125 mg/dl, TTGO e cuprins în intervalul 140 – 199 mg/dl, HBA1c e cuprinsă în intervalul 5,7 – 6,4%, atunci medicul de familie îl va include în Programul Național de Diabet Zaharat (PNS 5) și va începe tratamentul cu DCI Metforminum, reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS, studiat de Economica.net.

Medicul de familie va avea libertatea să înceapă şi să ajusteze tratamentul cu DCI Metforminum, fără recomandarea de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau medici cu competenţă/atestat în diabet, pentru unii dintre pacienţii nou-diagnosticaţi de acesta cu diabet zaharat tip 2.

Pentru tratamentul şi ajustarea terapiei medicamentoase cu antidiabetice orale pentru diabetul zaharat de tip 2 este necesară recomandare de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau medici cu competenţă/atestat în diabet.

Prin excepție, medicul de familie va putea iniţia şi ajusta tratamentul cu DCI Metforminum, fără recomandarea de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau medici cu competenţă/atestat în diabet, pentru pacientii nou-diagnosticaţi de către acesta cu diabet zaharat tip 2, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
– pacient supraponderal;
– regimul alimentar și exercițiile fizice nu au condus la controlul adecvat al glicemiei;
– funcție renală normală;
– fără afecțiuni cronice decompensate (insuficiență cardiacă, insuficiență respiratorie, insuficiență hepatică, infarct miocardic acut recent), reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS, studiat de Economica.net.

  • Cum e acum
    Spre comparaţie, în prezent, pentru tratamentul și ajustarea terapiei medicamentoase cu antidiabetice orale pentru diabetul zaharat de tip 2 este necesară recomandare de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriție și boli metabolice și/sau medici cu competență/atestat în diabet, conform Ordinului comun al MS şi CNAS nr 1.068/627/2021.

Pentru tratamentul şi ajustarea medicaţiei cu antidiabetice orale pentru diabetul zaharat de tip 2 este necesară recomandare de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau medici cu competenţă/atestat în diabet. Prin exceptie, medicul de familie poate continua tratamentul pe care l-a inițiat cu DCI Metforminum în cadrul serviciului anunţat de Economica.net mai sus, fără recomandare de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau medici cu competenţă/atestat în diabet, dacă s-a realizat un control adecvat al glicemiei şi nu au intervenit pe parcursul monitorizării elemente clinice şi paraclinice care să impună schimbarea tratamentului, reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS, consultat de Economica.net.

  • Cum e acum
    Pentru tratamentul și ajustarea medicației cu antidiabetice orale pentru diabetul zaharat de tip 2 este necesară recomandare de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriție și boli metabolice și/sau medici cu competență/atestat în diabet.

Nu în ultimul rând, valoarea garantată a punctului „per capita”, unică pe ţară, este de 10 lei, valabilă pentru anul 2022. Valoarea garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical, respectiv a unui punct pentru plata pe serviciu medical adiţional, este unică pe ţară şi este de 4 lei, valabilă pentru anul 2022, reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS, consultat de Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Franța reduce drastic subvențiile pentru achiziția de mașini electrice
Franța reduce drastic subvențiile pentru achiziția de mașini electrice
Franța va reduce drastic subvențiile pentru achizițiile de mașini electrice în zilele următoare, cu o nouă scală variind de la 2.000 la 4.000 de euro în funcție de venit, în scădere......
Hidroelectrica va avea o ofertă competitivă și după 1 Aprilie 2025
Hidroelectrica va avea o ofertă competitivă și după 1 Aprilie 2025
Hidroelectrica va avea şi după 1 aprilie 2025 o ofertă extrem de competitivă pe piaţa de furnizare, adresată atât ...
APIA a plătit peste un miliard de euro pentru 2024
APIA a plătit peste un miliard de euro pentru 2024
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit fermierilor până în prezent peste 1,08 miliarde ...
Cartel Alfa: producția industrială din România rămâne sub nivelul anterior pandemiei. Susținerea publică e fragmentată și fără continuitate
Cartel Alfa: producția industrială din România rămâne sub nivelul anterior pandemiei. Susținerea publică e fragmentată ...
România se află într-un moment critic, în care producţia industrială rămâne mult sub nivelul de dinaintea pandemiei, ...