Rafila, despre relaxare: Când va fi o descreştere constantă în secţiile de terapie intensivă, putem să ne gândim la ridicarea anumitor restricţii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că Guvernul ar putea analiza ridicarea anumitor restricţii în contextul pandemiei atunci când în România se va înregistra un trend constant descrescător al numărului de persoane internate în secţiile de terapie intensivă.
AGERPRES - mie, 16 feb. 2022, 16:24
Rafila, despre relaxare: Când va fi o descreştere constantă în secţiile de terapie intensivă, putem să ne gândim la ridicarea anumitor restricţii

Rafila a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, dacă autorităţile au în vedere o perioadă de timp de evaluare a pandemiei care să ducă la noi măsuri de relaxare, scrie Agerpres.

„Noi ne-am detaşat de la numărul de cazuri şi de la rata de incidenţă, cum au făcut majoritatea ţărilor din UE. Aţi remarcat ţări care, în ciuda faptului că au numeroase cazuri, au relaxat măsurile. Luni, când am făcut conferinţa aceea de presă la Ministerul Sănătăţii, am venit şi cu nişte exemple punctuale, de exemplu Danemarca, şi vedeaţi acolo că numărul de cazuri la terapie intensivă era mic. Vom face acelaşi lucru şi când vom avea un trend descrescător constant în secţiile de terapie intensivă şi, eventual, vom atinge o anumită limită, să spunem 50% din capacitatea alocată, putem să ne gândim la ridicarea anumitor măsuri de restricţie. Categoric, nu o să fi o decizie a Ministerului Sănătăţii exclusiv, noi venim cu fundamentarea din punct de vedere tehnic, trebuie să fi o decizie a Guvernului României”, a afirmat Alexandru Rafila.

Rafila: Nu se renunţă la mască în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun, în pieţele închise

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că nu se renunţă la utilizarea măştii în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun şi în pieţele închise.

El a explicat într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, că aceste situaţii sunt reglementate de Legea 55/2020, urmând ca în privinţa portului măştii în spaţiile deschise să fie luate măsuri în acord cu recenta decizie a Curţii Constituţionale, după publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

„Această ordonanţă care a fost declarată neconstituţională a fost adoptată în anul 2020, făcea referire la utilizarea măştii în spaţiile deschise. În mod evident, după publicarea ei, trebuie să facem în aşa fel încât să respectăm decizia Curţii Constituţionale. Acum, celelalte moduri de utilizare a măştii în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun, în pieţele închise sunt reglementate de Legea 55. Deci, este clar că nu se renunţă la mască în spaţiile închise. Legislaţia care a făcut referire la această ordonanţă elaborată de către Ministerul Sănătăţii trebuie actualizată. Urmărim cu mare atenţie evoluţia situaţiei epidemiologice şi vom lua acele măsuri care sunt corecte pentru protejarea sănătăţii populaţiei”, a arătat Alexandru Rafila.

El a precizat că, în acest moment, numărul de cazuri noi de COVID scade, dar a subliniat că măsurile legate de renunţarea la mască în exterior sau în interior trebuie corelate cu evoluţia mai multor indicatori, între care şi cei legaţi de numărul de internaţi la ATI şi decese.

„Suntem la o rată de reproducere, ieri, mai mică de 0,8, deci dacă acum câteva zile eram la 0,89, când am făcut prezentarea de la Ministerul Sănătăţii, cred că luni, astăzi deja suntem la 0,77. E clar că numărul de cazuri scade repede, dar vedem două cifre care ne menţin atenţia foarte serios. Este vorba despre numărul de cazuri de persoane care sunt internate în secţiile de terapie intensivă, care rămâne stabil, în ciuda scăderii numărului de persoane internate şi a numărului de decese. Sigur că aceste două cifre, care sunt preocupante, sunt o reflectare a situaţiei, cu număr foarte mare de cazuri din urmă cu una-două săptămâni. În mod evident că şi măsurile legate de renunţarea la mască în exterior sau la interior trebuie corelate cu evoluţia acestor indicatori, care sunt legaţi de accesul populaţiei la serviciile medicale, la asigurarea asistenţei medicale în terapie intensivă pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19”, a afirmat Rafila.

Ministrul a repetat că autorităţile vor aplica decizia CCR, subliniind, pe de altă parte, că problema legată de portul măştii este prea mult dezbătută la nivel juridic, legislativ.

„Vom lua, bineînţeles, împreună cu Guvernul României, măsurile în consecinţă după ce vom vedea publicată hotărârea şi, bineînţeles, explicaţiile pe care le va insera Curtea Constituţională. Evident, trebuie să respectăm legea cu toţii şi în acelaşi timp trebuie să respectăm şi să sprijinim sănătatea publică într-o perioadă dificilă. Problema legată de mască cred că este, din punctul meu de vedere, prea mult dezbătută la nivel juridic, legislativ. Până la urmă, masca este o barieră împotriva transmiterii infecţiei, este o protecţie ca să nu te infectezi, o barieră mecanică, care, de multe ori, s-a arătat eficientă, lucrul ăsta este absolut demonstrat din punct de vedere ştiinţific. Utilizarea corectă a măştii e o măsură de bun simţ pe care ar trebui să o aplicăm cu toţii, chiar dacă va exista o perioadă de o zi sau două în care am putea să renunţăm la mască în exterior. Sfatul meu este să utilizăm masca în exterior atunci când ajungem în zone aglomerate, pentru că riscul de transmitere a bolii rămâne ridicat. Avem încă o transmitere comunitară şi scopul este să ne protejăm pe noi şi, bineînţeles, să protejăm membrii comunităţilor în care trăim sau în care muncim”, a mai declarat Rafila.

Precizările ministrului Sănătăţii vin după ce, marţi, Curtea Constituţională a constatat că este neconstituţională Ordonanţă de urgenţă a Guvernului 192/2020 prin care se instituia, printre altele, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţii publice.

Te-ar mai putea interesa și
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea activităţilor comerciale sau transferul către furnizori externi de......
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...