„Bineînţeles, am informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică plecând de la propriile sale resurse şi fără a aştepta aprobarea nimănui. Fără a intra în detalii, vă pot spune că opţiunea mea este acum, fără niciun fel de dubiu: România are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist, de asemenea, evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor şi a ţiţeiului deja confirmate în Marea Neagră”, a declarat Băsescu, la finalul Consiliului European, menţionând că a ridicat problema „ratării” proiectului Nabucco în cadrul reuniunii.
Potrivit preşedintelui, dacă România va fi decisivă în acţiunea guvernamentală vor fi gaze cu cel puţin 50% mai ieftine, prin exploatarea gazelor de şist, înainte de data la care ar fi fost gata proiectul Nabucco.
În context, Băsescu a menţionat că ţara noastră ar putea avea gaze din Marea Neagră la un preţ rezonabil, tot înainte de a avea posiblitatea de a primi gaze prin conducta Nabucco.
„Sigur că România ar fi avut de câştigat dacă proiectul Nabucco se făcea. Eu nu sunt la vârsta pubertăţii să cred afirmaţia făcută, că au câştigat amândoi, pentru că din TAP vom face nişte prelungiri care vor acoperi statele prin care ar fi trebuit să treacă Nabucco, am trecut de vârsta pubertăţii politice. Sigur, sunt vorbe de consolare, dar România trebuie să-şi ia soarta energetică, soarta strategiei energetice, în mâini. Are resurse, în momentul de faţă trebuie să explicăm că în ceea ce priveşte tehnologiile pentru exploatarea gazelor de şist, ele au evoluat foarte mult faţă de imaginile pe care le mai vedem de prin America, de la începutul utilizării gazului de şist. Avem alternativă şi trebuie să o punem în aplicare”, a completat şeful statului.
El a subliniat că trebuie elaborată o strategie complexă pentru ca ţara noastră să nu rămână dependentă din punct de vedere energetic.
„Aţi văzut, probabil, că cel mai prestigios producător de pompe de extracţie ţiţei şi gaze, Lufkin, a deschis o mare fabrică lângă Ploieşti, săptămâna trecută, cu o investiţie de 140 de milioane de dolari şi produce cele mai performante pompe. Trebuie să aducem în ţară ori firme, ori să aducă firmele noastre tehnologii în care să revenim asupra puţurilor de extracţie ţiţei pe care le-am abandonat şi care au doar o treime din cantitate extrasă. Între timp, tehnologiile au evoluat, sunt tehnologii de extragere a cantităţilor de ţiţei în procente mult mai mari decât cele de până acum. Deci trebuie să ne schimbăm strategia energetică urgent şi să accelerăm procesele, pentru a ajunge cât mai rapid la exploatare”, a conchis şeful statului.