Rosberg se impune la Silverstone după o cursă plină de incidente produse de pneurile Pirelli

Nico Rosberg de la Mercedes a reuşit să se impună, duminică, în Marele Premiu al Marii Britanii, după o cursă dramatică, marcată de dezintegrarea pneurilor Pirellli cu care sunt echipate monoposturile, ceea ce a pus în pericol viaţa piloţilor.
Economica.net - lun, 01 iul. 2013, 07:34
Rosberg se impune la Silverstone după o cursă plină de incidente produse de pneurile Pirelli

FIA şi Bernie Ecclesone, administratorul drepturilor comerciale ale F1, au cerut companiei Pirelli să aducă spectacolul în Marele Circ, prin realizarea unor pneuri care să înmulţescă intrările la boxe ale piloţilor. Însă creaţia producătorului italian a ajuns la limita dintre show şi dramă. Patru piloţi au fost duminică, la Silverstone, victime ale politicii pneurilor care se uzează repede şi numai calităţile de excepţie ale sportivilor, precum şi desenul pistei legendarului circuit britanic au împiedicat producerea unor tragedii.

Cauciucul stânga-spate al monoposturilor Mercedes, Ferrari, Toro Rosso şi McLaren-Mercedes, conduse de Lewis Hamilton, Felipe Massa, Jean-Eric Vergne şi, respectiv, Sergio Perez, au explodat pur şi simplu, indicând o mare problemă de securitate în Formula 1.

Duminică, Hamilton şi Rosberg de la Mercedes au ocupat în această ordine prima linie la start, urmaţi de piloţii campioanei mondiale Red Bull, Sebastian Vettel şi Mark Webber. Britanicul a plecat bine din pole-position în faţa propriilor fani şi s-a instalat la conducere, depărtându-se uşor de Vettel, care îl depăşise pe Rosberg în primul viraj. În turul 8/52, pneul stânga-spate al monopostului liderului a cedat. La o primă vedere, părea că este vorba de cunoscuta problemă a maşinilor Mercedes, care obişnuiesc să uzeze cauciucurile mai mult decât altele.

Profitând de necazul lui Hamilton, Vettel a preluat conducerea cursei, urmat de Rosberg, de Adrian Sutil şi de Felipe Massa. Brazilianul de la Ferrari a avut un start execepţional, ajungând în primul tur de pe locul 11 pe poziţia a cincea. Însă în turul 10, guma stânga-spate a monopostului Scuderiei a explodat, iar Massa a pierdut controlul maşinii, care a ieşit în afara pistei. Atât Hamilton, cât şi Massa au mers pe trei roţi şi o jantă mai bine de trei sferturi de tur pentru a ajunge la boxe, unde au schimbat cauciucurile şi au luat cursa de la capăt, din coada plutonului.

În turul 15, a venit rândul lui Vergne, aflat pe locul 5, să sufere aceeaşi pană. Piloţii din spatele lui au evitat în ultimul moment o coliziune. Dacă la Hamilton şi Massa a fost vorba de pneuri medii, care sunt mai sensibile, în cazul francezului a fost cauciucul de compoziţie dură, astfel că îngrijorarea s-a transmis la toate echipele şi la organizatori, care au trimis pe circuit maşina de siguranţă. Pista devenise acoperită pe suprafeţe mari de bucăţi de cauciuc, iar stewarzii au îndepărtat resturile.

Inginerii au analizat trenurile de roţi care au fost schimbate la prima intrare la boxe şi o concluzie preliminară a fost că pneul stânga-spate era afectat de vibratoarele din unele viraje rapide ale circuitului. La Red Bull, au fost descoperite tăieturi în acelaşi cauciuc, la monopostul pilotat de Vettel. Măsura avută la îndemână a fost sporirea presiunii în gume, în speranţa că vor deveni mai rezistente, şi recomandarea transmisă piloţilor de a evita pe cât posibil încălecarea vibratoarelor.

Cursa s-a reluat în turul 22 şi piloţii au părut mai atenţi la uzura cauciucurilor. Majoritatea a optat să nu mai folosească pneurile medii, ci doar pe cele „hard”. Vettel, aflat la conducere după pana suferită de Hamilton, a controlat „ostilităţile” până în turul 42, când o problemă mecanică la cutia de viteze l-a forţat să abandoneze. Safety car-ul a intrat din nou pe pistă, deoarece germanul îşi parcase monopostul într-o zonă periculoasă a liniei drepte din faţa standurilor.

Pentru ultimele şapte tururi rămase după ieşirea safety car-ului, desfăşurate practic la sprint, piloţii au optat pentru strategii diferite. O parte dintre ei, incluzându-i pe Webber şi pe Fernando Alonso, a decis să rişte, intrând la boxe pentru a trece pe pneurile medii, mai vulnerabile, dar mai rapide, cu riscul de a pierde iniţial poziţii în pluton. Cealaltă parte, mai conservatoare, din care a făcut parte Raikkonen, a rămas pe pistă cu pneurile dure. Noul lider, Nico Rosberg, a ales să schimbe pneurile, dar tot cu „hard”.

În turul 47, al doilea după ieşirea maşinii de siguranţă, pneul maşinii McLaren a lui Sergio Perez a explodat în mod similar, într-un moment în care mexicanul se lupta pentru puncte.

În cele din urmă, Rosberg şi cei care au riscat au avut câştig de cauză. Germanul şi-a trecut în palmares a doua victorie în 2013, însă nu fără emoţii. Webber a fost foarte rapid cu „mediile” şi a încheiat cursa la 765 de miimi de secundă de învingător. Pe trei s-a clasat Alonso, iar pe patru Hamilton, unul dintre „conservatori”. Britanicul a avut avantajul că schimbase pneurile „hard” cu altele de aceeaşi compoziţie cu puţin timp înainte de abandonul lui Vettel. Învinsul la „sprint” a fost Raikkonen, care a rămas pe pistă, pe locul 2, şi a fost întrecut de Webber, Alonso şi Hamilton, finlandezul terminând abia al cincilea.

În total, cei trei piloţi de pe podium au avut câte trei treceri pe la boxe, în timp ce Hamilton şi Raikkonen au efectuat doar două opriri fiecare. Un caz aparte a fost cel al lui Massa, care a ocupat locul 6 cu patru opriri la standuri.

Locurile 7-10 au fost ocupate în ordine de germanul Adrian Sutil (Force India), australianul Daniel Ricciardo (Toro Rosso), britanicul Paul di Resta (Force India) şi germanul Nico Hulkenberg (Sauber).

„Băieţi, aţi făcut o treabă foarte bună în acest week-end, dar pneurile au fost o ruşine”, a fost concluzia lui Lewis Hamilton, transmisă prin radio la boxele Mercedes, după ce britanicul a trecut linia de sosire.

Clasamentele generale marchează puţine schimbări în urma Marelui Premiu al Marii Britanii. Vettel continuă să fie lider, cu 132 de puncte, urmat de Alonso, cu 111 puncte, şi de Raikkonen cu 98.

La constructori, Red Bull ocupă primul loc, cu 219 puncte, Mercedes a trecut pe locul doi, cu 171 de puncte, depăşind Ferrari (168 de puncte) cu trei puncte.

Următoarea etapă, Marele Premiu al Germaniei, va avea loc duminica viitoare, pe circuitul de la Nurburgring.

Te-ar mai putea interesa și
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE", în care cer mediului politic menținerea țării noastre pe......
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare al criptoactivelor
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare ...
Cu prilejul celei de a 17-a reuniuni plenare a forumului global al OCDE cu privire la transparenţă şi schimb de informaţii ...
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” – Corneliu Bodea
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” ...
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că ar trebui ca clienții ...