„Gândurile noastre se duc momentan spre Ucraina, situaţie ce va impacta volatilitatea inflaţiei gazului pe termen mediu-scurt. Este foarte important de realizat că preţul gazului este foarte diferit la nivel global. În Orientul Mijlociu, costul este de circa un dolar pe BTU (british thermal units – n.red.), în Statele Unite ajunge la 4 dolari, în Rusia la 2 dolari, iar acum Europa se confruntă cu un nivel mediu de 30 dolari pe BTU, ceea ce afectează nu numai Azomureş, ci industria europeană a fertilizatorilor”, a declarat Harii Kiiski la Zf Power Summit 2022.
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut joi cu 41%, după ce forţele ruseşti au atacat ţinte din Ucraina iar Occidentul a promis că va adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei. Ulterior, creșterea s-a mai domolit, dar, la ora redactării acestei știri, cotația la hub-ul vienez CEGH era de 117 euro/MWh, de la 87 de euro ieri și 80 de euro cu două zile în urmă.
“Au existat anumite constrângeri de producţie de-a lungul Europei din septembrie până în decembrie. Din perspectiva fertilizanţilor din Europa, suntem cu adevărat îngrijoraţi, având în vedere că suntem o industrie cu consum energetic ridicat”, a mai spus directorul Azomureș.
Combinatul chimic Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, deținut de traderul Ameropa, a oprit la începutul lui decembrie producția, din caiuza prețului mare al gazelor.