Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3% , în mai 2013 – INS

Preţurile producţiei industriale din România au scăzut, în mai 2013, comparativ cu luna precedentă, în medie cu 0,3%, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 07:41
Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3% , în mai 2013 - INS

Preţurile producţiei industriale au scăzut atât pe piaţa internă cu 0,1%, cât şi pe piaţa externă, cu 0,6%.

Faţă de luna mai 2012, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 2,6%, cu 2,3 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 4,4 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă.

Potrivit INS, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat scăderi: cu 0,6% în industria bunurilor intermediare şi cu 0,5% în industria bunurilor de capital. În cazul grupei bunurilor de folosinţă îndelungată şi a bunurilor de uz curent s-au înregistrat creşteri ale preţurilor cu 0,2%. Preţurile produselor energetice s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

În luna mai 2013, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la bunurile de uz curent şi la produsele energetice: cu 6,4% şi respectiv cu 4,7%. Celelalte mari grupe industriale au înregistrat creşteri de preţ sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, au fost tranzacţionate la un preţ mai mare: bunurile de folosinţă îndelungată cu 2,3%, bunurile intermediare cu 0,2% şi bunurile de capital cu 0,1%.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia medie a preţurilor mărfurilor industriale produse în România şi vândute direct de producători, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă. IPPI este calculat ca medie ponderată, folosind evoluţia lunară a preţurilor şi ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezintă importanţa relativă a fiecărui produs în totalul producţiei industriale, folosind ca variabilă cifra de afaceri înregistrată în anul 2010.

De asemenea, INS precizează că datele pentru luna aprilie 2013 sunt rectificate, iar datele pentru luna mai 2013 sunt provizorii.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...