Ucraina: Rusia urmăreşte să creeze un coridor între Crimeea şi Transnistria

Armata ucraineană a declarat joi că forţele ruse urmăresc să blocheze capitala Kiev şi să creeze în acelaşi timp un coridor terestru pe coasta de sud între peninsula anexată Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 25 feb. 2022, 05:28
Ucraina: Rusia urmăreşte să creeze un coridor între Crimeea şi Transnistria

Forţele ucrainene s-au luptat joi cu invadatorii ruşi care au atacat din trei părţi, după ce Moscova a lansat un asalt pe uscat, pe mare şi pe aer, în cel mai mare atac asupra unui stat european de după cel de-al doilea război mondial, atac care a forţat zeci de mii de ucraineni să îşi părăsească locuinţele

Explozii puternice în centrul Kievului

Două explozii puternice au răsunat în zorii zilei de vineri în centrul Kievului, a doua zi după începerea invaziei ruse, transmite AFP.

„Au reluat atacurile asupra Kievului cu rachete de croazieră şi balistice. Am auzit două explozii puternice”, a declarat adjunctul ministrului de interne ucrainean Anton Gheraşcenko pe contul său Telegram.

Ucraina: Atacul Rusiei vizează Kievul. Trupe ruseşti deja s-au infiltrat în Capitală

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că în Kiev s-au infiltrat trupe inamice, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina şi s-a apropiat de capitală, informează AFP.

„Am primit informaţii că grupuri de sabotaj inamice au intrat în Kiev”, a afirmat preşedintele Zelenski într-o intervenţie video postată pe site-ul preşedinţiei ucrainene în care cere locuitorilor să fie vigilenţi şi să respecte interdicţia de circulaţie.

„Voi rămâne în capitală. Familia mea este, de asemenea, în Ucraina. Conform informaţiilor pe care le deţinem, inamicul m-a identificat ca fiind ţinta numărul unu, ia familia mea ţinta numărul 2.

În aceeaşi intervenţie video, preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat regretul că Ucraina a fost „lăsată singură” în faţa armatei ruse.

„Cine e gata să lupte alături de noi? Nu văd pe nimeni. Cine este gata să ofere Ucrainei garanţia unei aderări la NATO? Toată lumea se teme”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Autorităţile militare ucrainene au anunţat joi seara că armata rusă a înaintat deja în Ucraina cu o mare parte din trupele sale, transmite vineri dpa.

Rusia îşi concentrează trupele în regiunile estice Harkov şi Doneţk, precum şi în sud, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Conform acestuia, obiectivul principal pare a fi impunerea unei blocade asupra capitalei Kiev.

Ruşii par, de asemenea, să plănuiască crearea unui coridor terestru din peninsula Crimeea către zonele separatiste din est şi regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova.

Oficialul militar a menţionat, de asemenea, că au loc lupte în regiunea Herson din sudul Ucrainei şi că armata rusă a încercat să debarce 200 de soldaţi pe aerodromul Gostomel, situat la vest de Kiev, dar armata ucraineană a reuşit să oprească debarcarea contingentului principal.

Purtătorul de cuvânt a mai informat că sunt 60 de batalioane tactice din Rusia, unităţi de luptă extrem de flexibile şi rapide, formate din 600 până la 1.000 de soldaţi.

Surse ucrainene spun că armata Rusiei are pregătite pentru invazie aproximativ 90 de astfel de unităţi de luptă

Preşedintele Zelenski a semnat un decret de mobilizare generală a populaţiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret privind mobilizarea generală a populaţiei ca urmare a invaziei începute de Rusia, transmite vineri AFP.

Potrivit decretului publicat joi pe site-ul preşedinţiei ucrainene, măsura îi vizează pe cei supuşi recrutării şi pe rezervişti şi se va aplica în termen de 90 de zile în toate regiunile Ucrainei.

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut sprijinul UE pentru o misiune ONU de menţinere a păcii în Ucraina într-un mesaj publicat pe canalul său Telegram, transmite vineri dpa.

Şeful statului ucrainean a repetat alte apeluri, cum ar fi excluderea Rusiei din reţeaua de plăţi SWIFT şi un embargo împotriva petrolului şi gazelor ruseşti.

„Ajutaţi armata cu arme şi muniţii, sprijiniţi o misiune de pace a ONU!” a scris Zelenski.

Ucraina are nevoie de garanţii juridice de securitate, o perspectivă europeană clară şi acţiuni rapide şi concrete.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au convenit joi, în cadrul unui summit special, să impună Rusiei un pachet cuprinzător de sancţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Distanța dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a redus la doar 4.000 de voturi, în lupta pentru intrarea în turul 2 al alegerilor prezidențiale....
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate de pescuit
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate ...
3,3 milioane de tone de pește au fost capturate anul trecut de flota statelor europene cu ieșire la mare, reiese din datele ...
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% ...
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...