„Vladimir Putin este singurul vinovat de începerea unui conflict care putea fi evitat (…) În aceste condiţii, nu pot continua să fiu membru în consiliile de administraţie ale firmelor ruseşti Zarubeşneft (petrol) şi Sibur (petrochimie)”, a scris Fillon într-un editorial publicat de săptămânalul francez Journal du Dimanche.
Fillon s-a alăturat Zarubeşneft în iunie 2021 şi companiei Sibur la sfârşitul aceluiaşi an. Sibur este controlată de Leonid Mikhelson, unul din cei mai bogaţi oameni din Rusia, şi de Ghennadi Timcenko, apropiat al lui Vladimir Putin şi vizat de recentele sancţiuni impuse de Marea Britanie.
Demisia lui Fillon vine la o zi după ce foştii premieri ai Italiei şi Finlandei Matteo Renzi și Esko Aho au demisionat joi din Consiliile de Administraţie a două firme ruseşti.
Matteo Renzi, fost prim-ministru al Italiei şi senator al partidului de centru italian Viva, a demisionat din Board-ul Delimobil, cel mai mare serviciu de car-sharing din Rusia, înfiinţat de omul de afaceri italian Vincenzo Trani, ca răspuns la acţiunea militară a Moscovei.
Esko Aho, fost premier al Finlandei, a demisionat din Board-ul celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, unde era director şi membru al Comitetului de supervizare.
Alţi foşti politicieni şi oficiali publici europeni care au legături cu Board-urile firmelor din Rusia sunt Gerhard Schröder, fost cancelar al Germaniei, membru al Board-ului companiei petroliere de stat Rosneft, el fiind nominalizat pentru a face parte din Board-ul Gazprom. Christian Kern, fost cancelar al Austriei, este în Board-ul Russian Railways, în timp ce Karin Kneissl, fost ministru de Externe al Austriei, este în Board-ul Rosneft.