Companiile AAAS, Plafar şi Romaero, printre societăţile exceptate de la obligaţia licitaţiilor

Companiile din portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Plafar şi Romaero se vor regăsi printre societăţile exceptate de la obligaţia organizării de licitaţii publice, deoarece activează pe o piaţă concurenţială, a declarat pentru MEDIAFAX şeful ANRMAP, Lucian Vlădescu.
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 16:42
Companiile AAAS, Plafar şi Romaero, printre societăţile exceptate de la obligaţia licitaţiilor

El a afirmat că este greu de indicat toate acele regii şi companii exceptate de la regulile sistemului de achiziţii publice, dar că OU 34/2006 include criterii clare în acest sens, iar exceptate vor fi acele societăţi care lucrează pe o piaţă concurenţială şi nu servesc interesului general.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a enumerat în acest sens, ca exemplu, companiile din portofoliul AAAS, Plafar şi Romaero.

Modificările introduse în Parlament la sistemul achiziţiilor publice exceptează de la obligativitatea organizării licitaţiilor anumite regii şi companii naţionale, pe care Guvernul le-a introdus iniţial, de la începutul anului, în categoria autorităţilor contractante.

Până la 1 ianuarie 2013, obligativitatea derulării unor proceduri de achiziţie publică revenea doar anumitor regii autonome sau companii naţionale, numai în situația în care se încadrau în prevederile articolelor 8 sau 9 din OU 34/2006 privind sistemul achiziţiilor publice, iar alte astfel de societăţi nu erau obligate să desfășoare proceduri de achiziție publică.

La finele anului trecut, Guvernul a decis ca toate regiile autonome şi companiile naţionale să fie obligate să desfăşoare proceduri de achiziție publică.

Parlamentul a decis însă să se revină la sistemul iniţial, în care doar unele regii şi companii de stat sunt obligate să deruleze licitaţii, şi anume cele care se încadrează în cele două articole ale OU 34/2006, iar celelalte societăţi să elaboreze „norme procedurale interne” în ceea ce privește atribuirea contractelor a căror valoare depăşeşte pragul achiziţiilor directe.

Articolul 8 din OU 34/2006 stabileşte că este autoritate contractantă oricare organism înfiinţat pentru a satisface nevoi de interes general fără caracter comercial sau industrial şi care este finanţat, în majoritate, de către o autoritate contractantă sau de către un alt organism de drept public, se află în subordinea sau este supusă controlului unei autorităţi contractante sau unui alt organism de drept public, are în componenţa consiliului de administraţie/organului de conducere sau de supervizare mai mult de jumătate din numărul membrilor numiţi de către o autoritate contractantă sau de către un alt organism de drept public, oricare întreprindere publică ce desfăşoară una sau mai multe dintre activităţile prevăzute la cap. VIII secţiunea 1 (apă energie, transport, poştă), atunci când aceasta atribuie contracte de achiziţie publică sau încheie acorduri-cadru destinate efectuării respectivelor activităţi.

Piaţa achiziţiilor publice reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României, iar statul, prin instituţiile şi companiile sale, este cel mai mare cumpărător.

Analiştii consultaţi acum doi ani de Ziarul Financiar apreciau că între 20 şi 40% dintre contractele încheiate cu statul sunt „cu dedicaţie”.

Te-ar mai putea interesa și
Benzinăriile Rompetrol și-au crescut vânzările de carburanți în acest an
Benzinăriile Rompetrol și-au crescut vânzările de carburanți în acest an
Rompetrol Downstream, divizia de distribuție a produselor petroliere a grupui Rompetrol, a raportat o creștere a volumelor vândute prin stații, în primele nouă luni ale acestui an....
Ucraina: Reţeaua energetică, vizată de un nou atac rusesc ‘masiv’, potrivit Kievului
Ucraina: Reţeaua energetică, vizată de un nou atac rusesc ‘masiv’, potrivit Kievului
Reţeaua energetică ucraineană, deja foarte fragilă, a fost vizată duminică dimineaţă de un nou atac rusesc 'masiv', ...
Premierul Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles; întâlniri cu şeful NATO, preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului European
Premierul Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles; întâlniri cu şeful NATO, preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului ...
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, însoţit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul Afacerilor Externe, ...
India anunţă că a testat cu succes o rachetă hipersonică
India anunţă că a testat cu succes o rachetă hipersonică
India, ţară dotată cu arma nucleară, a anunţat duminică primul test reuşit cu rachetă hipersonică, transmite AFP.