Comsiliul Economic și Social (CES) va lua marți în discuție proiectul de Hotărâre e Guvern care prevede plafonarea prețurilor pentru RCA la nivelul tarifelor de referință. Avizul CES este, în mod normal, esențial pentru traseul oricărui act normativ. Dacă CES dă aviz negativ, atunci actul ar trebui modificat conform celor indicate de Consiliu sau ar trebui să se renunțe la el.
Documentul este contestat pe mai multe voci, printre care și cele ale brokerilor de asigurări, care ar urma să încaseze un comision plafonat la 5% și care susțin că în aceste condiții ar fi nevoiți să pună lacătul pe ușă. Un memoriu trimis conducerii CES, dar și ministrului finanțelor și președintelui ASF arată că circa 20% din polițele RCA vândute în acest moment au oricum comision care merge spre 0. Marea problemă o constituie camioanele de peste 16 tone, care provoacă accidente foarte des, motiv pentru care nu sunt dorite de nici u asigurător local. Apetitul scăzut pe această zonă determină asigurătorii să ofere un comision ridicol, doar 0,1%, pentru vânzarea de RCA. În același timp, după falimentul City Insurance, 25.000 de camioane au mers pentru asigurare direct la BAAR, pe o procedura asiguratului cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că brokerii nu au încasat niciun comision pentru intermedierea polițelor.
În aceste condiții, susțin brokerii, plafonarea comisionului la un nivel de 5% ar îngropa practic o parte dintre intermediari. Conform acestora, plafonarea la 5% ar conduce la scăderea comisionului mediu real la numai 3,5%, față de 9,5% cât este în prezent. Brokerii arată că la o poliță de 700 de lei, un comision de 5%, adică 35 de lei nu acoperă nici măcar costurile cu imprimarea poliței și transmiterea ofertei către client.
Astfel că intermediarii cer un comision plafonat la 12%, ceea ce ar însemna în concret un comision de circa 9,5%-10%, cât este și în prezent.Ei susțin că, în caz contrar, este pus în pericol accesul consumatorilor la produse de asigurare, având în vedere și că brokerii intermediază 92% din vânzările de RCA. Ei amintesc inclusiv că plafonarea comisionului nu presupune neapărat scăderea prețului pentru RCA, acest lucru fiind decis de către asigurător.
Sursele noastre spun că ei sunt susținuți și de către COTAR, una dintre asociațiile transportatorilor, care are și service-uri în componență. La rândul lor, cei la COTAR au nemulțumiri față de proiect, în condițiile în care vor ca prețul RCA pentru camioane să nu includă și adaosul de 36% aferentă factorilor de încărcare (taxe, cheltuieli de distribuție, profit etc) ci să fie înghețat chiar la nivelul tarifului de referință.