Cum păstrează BNR banii României

BNR a crescut ponderea dolarului american în structura rezervei valutare anul trecut şi a ales să plaseze mai mulţi bani în depozite.
Mihai Banita - mie, 03 iul. 2013, 21:21
Cum păstrează BNR banii României

 

Mai mulţi dolari

Pe monede, ponderea euro în totalul rezervelor valutare s-a diminuat la sfârşitul anului 2012 până la 72,7%, de la nivelul de 76,7% consemnat la finele anului 2011. În aceeaşi perioadă, ponderea dolarului SUA s-a majorat cu 4 puncte procentuale, până la 18,7 %.

Rezervele valutare de 31,2 miliarde de euro (138,2 miliarde de lei) erau structurate astfel:

  • 22,77 de miliarde de euro (100 de miliarde de lei)
  • 7,7 miliarde de dolari (25,8 miliarde de lei)
  • alte valute: echivalentul a 11,8 miliarde de lei

Depozite mai mari

BNR a ţinut mai mulţi bani în numerar şi depozite în 2012 faţă de 2011, 29,8% faţă de 18,1%. Pe de altă parte, a scăzut ponderea deţinerilor de datorie guvernamentală de la 71,6% la 62,6%.

Potrivit BNR, banii au fost plasaţi în depozite în condiţiile în care titlurile de stat cu rating înalt au avut randamente foarte scăzute sau negative anul trecut.

„În anul 2012, ponderea obligaţiunilor guvernamentale în totalul rezervelor valutare s-a diminuat în condiţiile în care randamentele la care ar fi putut fi achiziţionate titlurile de stat europene care se încadrau în parametrii strategiei multianuale s-au situat fie în teritoriul negativ, fie la niveluri prea scăzute ţinând cont de gradul de risc încorporat şi de alternativele investiţionale. Pe de altă parte, ponderea numerarului şi a depozitelor a fost majorată”, se arată în Raportul anual al BNR.

Plasamentele în depozite la vedere au crescut de la 8 miliarde de lei la 30,7 miliarde de lei (echivalentul a 6,95 miliarde de euro).

Sumele ţinute în depozite la termen s-au redus de la 15,2 miliarde de lei la 7,9 miliarde de lei (300 de milioane de euro, 950 de milioane de dolari şi 630 de milioane de lire sterline). Acestea sunt plasate la o bancă centrală din Uniunea Europeană şi la o instituţie finaniară din afara UE.

BNR a plasat la Banca Mondială alte 1,8 miliarde de lei (550 de milioane de dolari).

Titluri de stat

Deţinerile de datorie guvernamentală şi datorie a instituţiilor supranaţionale şi datorie a băncilor comerciale ale BNR au scăzut de la 114,5 miliarde de lei la 94,6 miliarde de lei.

În titlurile de stat ale trezoreriilor europene erau plasate 64,4 miliarde de lei (14,5 miliarde de euro), în scădere de la 83 de miliarde de lei (19,2 miliarde de euro la sfârşitul lui 2011).

BNR a pus mai mulţi bani în titlurile de Trezorerie americane: 16,1 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut (4,8 miliarde de dolari), faţă de 10,3 miliarde de lei în 2011 (3,1 miliarde de dolari).

Banca centrală a mai plasat 6 miliarde de lei în titluri cu cupon ale băncilor şi încă 4,2 miliarde de lei în titlurile BEI, BIRD, BNI şi BERD.

BNR a mai investit şi în titluri de stat ale Japoniei, ţara OECD cu cea mai îndatorată, din datoria căreia a cumpărat titluri de 3,9 miliarde de lei.

La categoria „împrumuturi în valută”, BNR menţionează că are plasată la Fed o sumă de 1,8 miliarde de lei – echivalentul a 548 de milioane de dolari , în creştere de la 806 milioane de lei – echivalentul a 241 de milioane de dolari, nivelul din 2011.

Bani mai puţini din administrarea rezervelor valutare

În anul 2012, rentabilitatea portofoliilor denominate în euro şi dolari s-a situat la nivelul de 0,17%, respectiv 0,22%. În condiţiile scăderii randamentelor din titlurile cu venit fix la nivelul întregii lumi, BNR a obţinut anul trecut cel mai slab rezultat din administrarea rezervelor valutare din ultimii 9 ani: doar 57 de milioane de euro (în scădere de la 271 de milioane euro – 2011). Cel mai bun an al BNR a fost 2008, când din rezerve de 22 de miliarde de euro a obţinut un venit de 1,45 de miliarde de euro, la un randament de 6% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...