Joi dimineaţa, moneda Rusiei a coborât până la un curs de 117,50 ruble pentru un dolar şi 124,10 ruble pentru un euro, depreciindu-se cu peste 10% faţă de dolar şi cu peste 7% faţă de euro.
Pieţele financiare din Rusia s-au confruntat cu turbulenţe semnificative, după ce forţele militare ruse au lansat o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală – cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de Al Doilea Război Mondial. Atacul a determinat Occidentul să impună sancţiuni dure Moscovei.
De când trupele ruse au intrat în 24 februarie în Ucraina, rubla s-a depreciat cu aproape 30% faţă de dolar, iar analiştii cred că în viitor cursul de schimb va rămâne extrem de volatil. Guvernul a ordonat exportatorilor ruşi să să convertească în ruble 80% din veniturile lor în valută, pentru a sprijini moneda locală.
Tranzacţiile la Bursa de la Moscova rămân în mare parte închise joi, a patra zi de restricţii ordonată de Banca Centrală a Rusiei.
Miercuri, furnizorii de indici FTSE Russell şi MSCI au anunţat că vor elimina acţiunile ruseşti din toţi indicii lor.
Dimitris Melas, director în cadrul MCSI, aprecia săptămâna trecută, într-un interviu acordat Reuters, că piaţa bursieră rusă este „neinvestibilă”, după sancţiunile dure impuse de Occident şi restricţionarea tranzacţionării de către Banca Centrală a Rusiei.
„Nu ar avea sens pentru noi să continuăm să includem valorile mobiliare ruseşti dacă clienţii şi investitorii noştri nu pot face tranzacţii pe piaţă. Este evident pentru noi toţi că este foarte dificil de tranzacţionat pe piaţă şi, de fapt, este de neinvestit în aceste zile”, a explicat Melas.
Rusia are o pondere de 3,24% în indicele pieţelor emergente MSCI.