Efectul nebănuit al scumpirii îngrășămintelor pentru agricultură. Norofert: Observăm o migrare masivă a fermierilor către zona ecologică

Norofert Group, principalul producător român de inputuri organice, își intensifică investițiile în zona agriculturii ecologice unde activează ca producător și distribuitor de imputuri, producător și trader de cereale bio. Compania are în plan investiții de 2,5 milioane de euro, din care 1,1 milioane de euro numai anul acesta. Compania mizează pe o migrare masivă a fermierilor către agricultura ecologică, pe fondul scumpirii imputurilor pentru agricultura convențională și a fondurilor europene substanțiale dedicate agriculturii verzi.
Alina Stanciu - joi, 03 mart. 2022, 15:36
Efectul nebănuit al scumpirii îngrășămintelor pentru agricultură. Norofert: Observăm o migrare masivă a fermierilor către zona ecologică

Descurajați de creșterea de până la 4-5 ori a prețurilor la îngrășămintele pentru agricultura convențională, mulți fermieri se reorientează către culturile bio, indică ultimele date ale Norofert Group, liderul pieței de imputuri ecologice din România.

Potrivit companiei prezentă de doi ani pe piața AeRO a Bursei de Valori București, sectorul este de viitor mai ales în contextul în care, conform noului PNDR aflat acum pe masa Comisie Europene, din 2023,  25% dintre subvențiile pe suprafață vor merge în zona de ecologic, cconversie și de bune practici în agriccultură, iar 35% din fondurile pentru  investiții FADR pe Pilonul I vor merge pe zona de agricultură  ecologică.

„Din 2021, observăm o migrare masivă a fermierilor către zona ecologică, urmare a creșterii exgerate, de 4-5 ori, a prețului îngrășămintelor pentru agricultura tradițională. Dacă acum 2 ani investițiile într-un hectar pe partea ecologică erau un pic mai mari față de cele pentru agrcultura cnvenționaală, acum sunt de două ori mai mici. Nefelosind gazul ca și produs de sinteză, prețurile pentru înființarea unui hectar ( în cultura ecologică n.red) sunt la jumătate”, a declarat Mircea Fulga, COO Norofert  Group, în cadrul unei conferințe a Bursei de Valori București.

Potrivit acestuia, un alt element care încurajează fermierii să treacă la agricultura ecologică se referă la  faptul că fermierii care cultivă în sistem ecologic primesc punctaj mai bun în cadrul proiectelor finanțate cu bani europeni, astfel că sunt finanțați cu prioritate.

În momentul de față, în România culturile bio reprezintă doar 3% din suprafața totală cultivată. Obiectivul setat prin Pactul Verde European (Green Deal) este să ajungem spre 25% în 2030. Se va ajunge astfel de la 300.000 de hectare cultivate până la 2,5 milioane de hectare.

„În urmă cu doi ani Norofert a fost prima companie antreprenorială din agricultura românească care a venit la bursă și a setat un trend pentru acest domeniu. Pe perioada celor doi ani am continuat procesul de dezvoltare al companiei, prin realizarea de investiții în lansarea de noi produse dedicate agriculturii ecologice, achiziționarea fermei din Zimnicea, unde deja am efectuat primele lucrări de însămânțare conversie ecologică 2 la finalul anului 2021 pentru grâu, orz și rapiță, am pregătit intrarea noastră pe piața din SUA și am intensificat activitatea de cercetare printr-un parteneriat cu USAMV – Facultatea de Biotehnologie.”, a declarat Vlad Popescu, CEO și Președinte Norofert.

Investiții de 2,5 milioane de euro în următoarea perioadă

De altfel, Norofert (NRF) este de anul trecut și un jucător important pe piața cerealelor bio. Compania a preluat o fermă de 1.000 de hectare în Zimnicea, Teleorman,  care se află în al doilea an de conversie. Din primăvara anului viitor, Norofert va produce bio pe toate cele 1.000 de hectare.

Pentru ferma din Zimnicea, județul Teleorman, Norofert va investi aproximativ 3,3 milioane de lei în operaționalizarea completă a fermei prin dezvoltarea capacității de depozitare a cerealelor ecologice, modernizarea spațiilor actuale și construcția unora noi. De asemenea, compania ia în calcul investiții într-un sistem de irigații care să acopere o suprafață de 200-250 de hectare.

Planul de investiții al companiei pentru 2022 mai prevede aproximativ 1 milion de lei pentru automatizarea completă a liniei de producție de inputuri pentru agricultura ecologică, precum și diversificarea gamei de produse.

„Creștem capacitatea de producție la fabrica Filipeștii de P[dure și vom automatiza linia de producție. Vom finaliza în 3-4 luni propriul laborator de cercetare, inovare și multiplicare microorganism ceea ce înseamnă materie primă pentru no. Fabrica de la Filipești va produce și îngrășăminte de sol. Vom avea producție anul acesta, pentru că tot ce înseamnă îngrășăminte de sol le importăm. Vom fi primii ( din România n.red) care produc îngrășăminte ecologice de sol și de aceea ne așteptăm ca în campania de toamnă la o dublare a vânzărilor”, a mai spus COO Norofert.

De asemenea, compania a anunțat investiții de 7 milioane de lei pentru construcția unui depozit de 1.500 mp la fabrica din Filipeștii de Pădure. În ceea ce privește activitatea de cercetare, Norofert anunță investiții de circa 1,2 milioane de lei în finalizarea laboratorului de cercetare și inovare din cadrul fabricii din Filipeștii de Pădure.

În total, investițiile bugetate de companie se cifrează la aproximativ 2,5 milioane de lei, din care 1,1 milioane de euro numai anul acesta. Alți 1,4 milioane de lei au ca scop creșterea capacității de depozitare a inputurilor din fabrica din Filipeștii de Pădure prin construcția unui depozit de 1.500 m.p. pentru stocarea îngrășămintelor granulate produse în aceeași locatie. Primul pas îl reprezintă achiziționarea facilității de producție de la Filipeștii de Padure, urmând ca după proiectare și primirea autorizației de construire, compania să demareze extinderea. 

Afaceri estimate de 67,4 milioane de lei

În 2021, Norofert a înregistrat o cifră de afaceri de 51,5 milioane de lei, în creștere cu 107% față de 2020 și un profit net de 8,2 milioane de lei, cu 63% mai mult comparativ cu anul anterior. Pentru anul 2022, conform bugetului de venituri și cheltuieli, compania estimează o cifră de afaceri de 67,5 milioane de lei, EBITDA de 13,9 milioane de lei și un profit net de 10 milioane de lei. În prezent, Norofert are 58 de angajați și colaboratori.

De la debutul la Bursă, investitorii din piața de capital au realizat peste 58.000 de tranzacții cu 8,2 milioane de acțiuni NRF, în valoare de 119 milioane de lei. Capitalizarea companiei este de 127 milioane lei, o creștere de cinci ori față de momentul listării.

Pentru 2022, potrivit bugetului estimat consolidat de venituri și cheltuieli pentru 2022, compania are în plan să ajungă la o cifră de afaceri de 67,4 milioane de lei și EBITDA de 13,8 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...