Trupele ruse au intrat în oraşul-port Mikolaiv de la Marea Neagră, Kiev este încercuit, Mariupol este bombardat intens. Armata rusă a preluat controlul centralei nucleare de la Energodar, cea mai mare din Europa. Putin: Pacea e posibilă dacă toate cererile Rusiei sunt acceptate – a noua zi de război în Ucraina – LIVETEXT

Bode: În România nu există un pericol sau o intensificare a nivelului radiaţiilor; Cărbunaru: Nu vorbim de o situaţie de risc iminent. Belarus îşi consolidează apărarea aeriană de-a lungul frontierelor sale. Trupele ruse au intrat în oraşul-port ucrainean Mikolaiv (Nikolaev) de la Marea Neagră pentru prima dată de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile regionale, informează Reuters. Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile locale. Trupele ruse încercuiesc oraşul Kiev, iar Mariupol este bombardat intens. 28.563 de ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore; în creştere cu 10% faţă de ziua precedentă. Forţele ruse bombardează Ohtirka, în nord-estul Ucrainei. Un incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe în contul său Telegram, informează EFE şi Reuters. Centrala din Energodar se află la aproximativ 900 de kilometri de Bucureşti şi circa 700 kilometri de Galaţi şi Iaşi. Incendiul a fost stins în jurul orei 7 (ora României). Ministrul ucrainean de externe a avertizat că dacă se va produce o explozie, aceasta va fi de zece ori mai mare decât cea de la Cernobîl. Echipele de intervenţie au anunţat că pompierii au putut să aibă acces la locul în care s-a declanşat incendiul de la centrala nucleară din Zaporijie, transmite vineri AFP. Preşedintele Zelenski acuză Moscova că recurge la teroarea nucleară. Avansarea trupelor ruse în oraşul-port Mikolaiv de la Marea Neagră a fost oprită, susține consilierul prezidențial ucrainean Oleksi Arestovici. Vladimir Putin a declarat că dialogul în favoarea păcii cu Ucraina nu este posibil decât dacă "toate cererile ruseşti" sunt acceptate de către Kiev. SUA nu au găsit dovezi că Rusia ar fi atacat reactoarele nucleare al atac centrala Zaporojie.
AGERPRES - vin, 04 mart. 2022, 05:18
Trupele ruse au intrat în oraşul-port Mikolaiv de la Marea Neagră, Kiev este încercuit, Mariupol este bombardat intens. Armata rusă a preluat controlul centralei nucleare de la Energodar, cea mai mare din Europa. Putin: Pacea e posibilă dacă toate cererile Rusiei sunt acceptate - a noua zi de război în Ucraina - LIVETEXT

Reuniune de urgență cu scântei la ONU. Statele occidentale au acuzat Rusia pentru atacul de la centrala nucleară din Zaporojie. Reprezentantul rus spune că e vorba de o minciună

Statele Unite au acuzat vineri Rusia, la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, că a provocat „o imensă ameninţare pentru întreaga Europă şi lume” prin atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina, o acuzaţie calificată de ambasadorul rus Vasili Nebenzia (foto) drept o „minciună”, el afirmând că a fost o operaţiune ucraineană de sabotaj care să fie pusă pe seama Moscovei, relatează agenţiile AFP, DPA şi EFE, citate de Agerpres.

Acuzaţia că Rusia este responsabilă „face parte dintr-o campanie de minciuni” împotriva Moscovei, a spus Nebenzia.

„Mulţumită lui Dumnezeu, lumea a scăpat de un dezastru nuclear” peste noapte, a declarat ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield, numind atacul „iresponsabil” şi „periculos”.

„Nu numai (că Vladimir Putin) nu a ascultat” apelurile de a opri invazia sa în Ucraina, „dar tocmai am asistat la o nouă escaladare periculoasă ce reprezintă o gravă ameninţare pentru întreaga Europă şi lume”, a insistat diplomata americană.

În cadrul sesiunii Consiliului, solicitată de Regatul Unit, ambasadoarea britanică Barbara Woodward a subliniat că nu există nicio îndoială: „Forţele ruse (au fost cele care) au atacat” situl Zaporojie (sud), unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Marea Britanie şi Franţa presupun că trupele ruse au vizat în mod deliberat centrala nucleară de la Zaporojie a Ucrainei în timpul luptelor din această săptămână.

„Este prima dată când un stat atacă o centrală nucleară alimentată şi funcţională. Şi este în mod clar interzis de dreptul internaţional şi Convenţiile de la Geneva”, a mai spus ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, la reuniunea de urgenţă de vineri a Consiliului de Securitate al ONU.

La rândul său, Vasili Nebenzia a recunoscut însă că în zona vizată au loc lupte în care sunt implicaţi soldaţi ruşi. Dar el s-a referit la schimburi de focuri cu „arme uşoare” care, a spus el, nu au implicat bombardamente. El a adăugat că securitatea sitului nuclear este asigurată, cerând occidentalilor „să se calmeze”.

Rusia a lansat deja 500 de rachete asupra Ucrainei – oficial Pentagon

Rusia a lansat deja circa 500 de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei sale în 24 februarie, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării, care a oferit presei – sub rezerva anonimatului – informaţii despre desfăşurarea luptelor în Ucraina, relatează EFE.

Forţele ruse, a afirmat el, au înaintat cu greu de joi, aflându-se în prezent la 25 km distanţă de capitala Kiev.

Totuşi, sunt la doar 10 kilometri de centrul oraşelor Cernigov şi Harkov, în nordul ţării, ceea ce înseamnă că soldaţii ruşi se află într-adevăr la periferia acelor oraşe, deoarece sunt răsfiraţi pe o zonă extinsă, a adăugat oficialul citat.

În opinia experţilor de la Washington, Moscova s-a mişcat mai alert în sudul Ucrainei.

În acelaşi timp, SUA au livrat deja peste două treimi din armele promise la sfârşitul lunii februarie Ucrainei, ceea ce favorizează utilizarea lor „eficientă” pentru a încetini avansarea forţelor ruse, a declarat vineri o responsabilă a Pentagonului, citată de AFP.

Din pachetul de 350 de milioane, „am livrat deja ucrainenilor echipamente în valoare de 240 de milioane de dolari, inclusiv unele dintre cele mai indispensabile, precum echipamente antitanc”, a explicat aceasta, adăugând că restul armelor va ajunge în zilele sau săptămânile următoare.

SUA nu au găsit dovezi că Rusia ar fi atacat reactoarele nucleare al atac centrala Zaporojie

Statele Unite nu au găsit dovezi că Rusia a atacat reactoarele nucleare ale centralei de la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, şi se pare că în ciocniri au fost folosite doar arme uşoare, a afirmat subsecretarul american pentru energie nucleară, Jill Hruby, transmite Reuters.

Într-un interviu acordat vineri postului MSNBC, Jill Hruby a mai spus că administraţia Biden este pregătită pentru orice scenariu care ar implica radiaţii emise de la centrala nuclearo-electrică de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Conform Kievului, centrala a fost lovită în cursul nopţii de obuze trase de trupele ruse, care în cele din urmă au preluat controlul asupra ei. Conform Moscovei, trupele sale controlau zona încă din 28 februarie şi sabotori ucraineni au lansat în noaptea de joi spre vineri un atac într-o acţiune de provocare.

 

Putin: Dialogul în favoarea păcii este posibil, doar dacă toate revendicările Rusiei sunt acceptate

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-o discuţie telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, că dialogul în favoarea păcii cu Ucraina nu este posibil decât dacă „toate cererile ruseşti” sunt acceptate de către Kiev, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Rusia este deschisă dialogului cu partea ucraineană, precum şi cu toţi cei care vor pacea în Ucraina. Dar cu condiţia ca toate cererile ruseşti să fie satisfăcute”, a indicat Kremlinul într-un rezumat al acestei convorbiri care a aut loc „la iniţiativa Germaniei”.

Preşedintele rus şi-a reiterat cerinţele: un statut „neutru şi nenuclear” pentru Ucraina, „demilitarizarea sa obligatorie”, „denazificarea sa”, recunoaşterea anexării peninsulei Crimeea de către Rusia şi „suveranitatea” regiunilor separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, în teritoriile lor administrative, în timp ce rebelii nu controlează în prezent decât o treime din acestea.

El a spus că „speră că reprezentanţii Kievului vor adopta o poziţie rezonabilă şi constructivă în cursul celei de-a treia runde de negocieri”, prevăzută – potrivit Kievului – în acest weekend.

Putin i-a spus cancelarului german că forţele ruse nu bombardează Kievul şi marile oraşe ucrainene, calificând drept „fabricaţie grosieră” informaţiile despre distrugerile făcute de armata rusă, notează AFP.

„Informaţiile privind pretinsul bombardament asupra Kievului şi asupra altor mari oraşe nu sunt decât fabricaţii grosiere ale propagandei”, i-a transmis Putin lui Scholz, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

El a afirmat că „scopurile şi obiectivele” Moscovei în războiul său cu Ucraina vor fi „fără nicio îndoială atinse”.

Aproape 400 de copii s-au născut la Kiev de la începutul războiului

Aproape 400 de copii s-au născut în capitala ucraineană Kiev de la invadarea ţării de către Rusia la 24 februarie, potrivit primarului oraşului Vitali Kliciko, citat vineri de DPA.

„199 de băieţi şi 191 de fete”, a spus Vitali Kliciko vineri într-un mesaj video.

Cu o zi înainte, primarul Kievului a vizitat o staţie de metrou folosită ca adăpost antiaerian.

Trupele ruse îşi continuă înaintarea spre Kiev, potrivit armatei ucrainene, care a spus că ruşii se concentrează asupra
„încercuirii” capitalei cu 3 milioane de locuitori.

„Noaptea în capitală a fost liniştită. De mai multe ori a fost activată apărarea antiaeriană”, a declarat Kliciko.

Deşi oraşul este în stare de război, a spus el, maşinile circulă şi magazinele alimentare, precum şi majoritatea farmaciilor municipale sunt deschise. Primarul a făcut apel la proprietarii de farmacii private să le deschidă. „Este foarte important”. Locuitorii Kievului aşteaptă la coadă ore întregi în faţa farmaciilor municipale pentru a cumpăra medicamente, a mai spus el.

În acelaşi timp, Kliciko a cerut cetăţenilor să rămână cât mai mult posibil înăuntru. „Nu ignoraţi alerta aeriană. Duceţi-vă imediat în adăposturi” în timpul raidurilor aeriene, a subliniat el.

Potrivit lui Kliciko, oraşul continuă să se pregătească să se apere. „Există mai multe puncte de control, blocuri de beton, bariere pentru tancuri”, a spus Kliciko, adăugând că Kievul nu va fi abandonat.

Rusia a invadat Ucraina săptămâna trecută. Potrivit cifrelor ONU, peste 331 de civili au fost ucişi în conflict până acum.

Ucraina se așteaptă ca o nouă rundă de negocieri cu Rusia să aibă loc în weekend

Ucraina se aşteaptă la o nouă rundă de negocieri cu Rusia, a treia la număr, în acest weekend, a declarat vineri unul dintre negociatorii ucraineni, Mihailo Podoliak, consiler al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, citat de France Presse.

„A treia etapă ar putea avea loc mâine sau poimâine, suntem în contact permanent”, a indicat el într-o conferinţă de presă la Lviv, în vestul Ucrainei, precizând că ucrainenii nu aşteaptă decât acordul ruşilor pentru a reveni la masa negocierilor.

Rusia şi Ucraina au convenit joi seara, la a doua rundă de negocieri, crearea de culoare umanitare pentru evacuarea populaţiei în sectoarele unde se duc lupte şi un armistiţiu temporar, dar care se va aplica numai în respectivele zone.

Potrivit Berlinului, cancelarul german Olaf Scholz a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin, care l-a asigurat că negocierile vor fi reluate în acest weekend.

Cele două sesiuni de convorbiri precedente, la frontiera ucraineano-belarusă, iar apoi la frontiera polono-belarusă, nu au dus la o oprire a luptelor.

„Delegaţia ucraineană nu a obţinut rezultatele la care spera la negocierile cu delegaţia rusă”, a declarat vineri Mihailo Podoleak, făcând un bilanţ al discuţiilor din ajun. Totuşi, a adăugat el, părţile au ajuns la o înţelegere cu privire la o asigurare comună a „coridoarelor umanitare” pentru evacuarea populaţiei civile, precum şi pentru livrarea de medicamente şi alimente în locurile celor mai înverşunate lupte, cu posibilitatea suspendării temporare a focului pe perioada în care se va efectua evacuarea în acele sectoare, conform Ukrinform.

47 de persoane au fost ucise în bombardamentul de la Cernigov

47 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor ruse joi asupra oraşului Cernigov din nordul Ucrainei, au indicat vineri autorităţile regionale, citate de AFP.

„Potrivit informaţiilor detaliate de instituţiile medicale, ieri, 3 martie, un bombardament al aviaţiei ruse asupra teritoriului Cernigov a ucis 47 de persoane: 38 de bărbaţi şi 9 femei. Optsprezece persoane au primit îngrijiri”, au indicat pe Facebook autorităţile locale.

Un bilanţ precedent comunicat joi de către serviciile de salvare consemna 33 de morţi.

Ucraina acuză armata rusă că a lovit o zonă rezidenţială joi la Cernigov, în drum spre Kiev.

Update 14:20 – Avansarea trupelor ruse în oraşul-port Mikolaiv de la Marea Neagră a fost oprită (consilier prezidenţial ucrainean)

Avansarea trupelor ruse în oraşul-port Mikolaiv a fost oprită, a anunţat vineri un consilier al preşedintelui ucrainean, după ce autorităţile locale au raportat că trupele ruse au intrat pentru prima dată în acest important centru de construcţii navale de la Marea Neagră, informează Reuters.

„Putem avea un optimism precaut cu privire la perspectivele viitoare ale ofensivei inamice. Cred că aceasta va fi oprită şi în alte zone”, a declarat consilierul militar al preşedintelui Zelenski, Oleksi Arestovici, într-o conferinţă de presă televizată.

Ambasadoarea Ucrainei la ONU către Putin: ”Lumea întreagă este împotriva dumneavoastră”

„Lumea întreagă este împotriva dumneavoastră”, i s-a adresat ambasadoarea Ucrainei pe lângă forurile ONU de la Geneva vineri preşedintelui rus Vladimir Putin, după un vot istoric în Consiliul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, relatează AFP.

„Mesajul adresat lui Putin este clar: sunteţi izolat pe plan internaţional şi întreaga lume este împotriva dumneavoastră”, a declarat jurnaliştilor Ievhenia Filipenko, înconjurată de mulţi diplomaţi, după un vot în care aliaţi apropiaţi ai Moscovei, precum Venezuela şi Cuba, s-au abţinut să-i voteze rezoluţia.

Consiliul ONU pentru drepturile omului a aprobat vineri, cu o majoritate covârşitoare de voturi, o rezoluţie care solicită crearea unei comisii de anchetă internaţională cu privire la încălcările drepturilor omului şi a dreptului umanitar în Ucraina după începerea invaziei ruse, potrivit AFP.

Belarus îşi consolidează apărarea aeriană de-a lungul frontierelor sale

Belarus şi-a consolidat apărarea aeriană de-a lungul perimetrului frontierelor sale, conform unui ordin al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a anunţat vineri o înaltă oficialitate militară, transmite Reuters.

Liderul belarus a afirmat că forţele armate ale ţării sale nu iau şi nu vor lua parte la operaţiunea militară rusă din Ucraina, aşa cum a numit-o Moscova.

Aliat apropiat al Rusiei, Lukaşenko a afirmat că a discutat telefonic vineri cu omologul său rus Vladimir Putin.

Rusia a folosit teritoriul belarus pentru a-şi lansa invazia militară din mai multe direcţii asupra Ucrainei, agresiune începută în 24 februarie.

Bode: În România nu există un pericol sau o intensificare a nivelului radiaţiilor; Cărbunaru: Nu vorbim de o situaţie de risc iminent

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat vineri că în România nu există vreun pericol sau o intensificare a nivelului radiaţiilor, după ce forţele ruse au tras asupra centralei nucleare din Zaporijie, din sud-estul Ucrainei, scrie Agerpres.

„Nu a fost atacată centrala nucleară. A fost un atac în proximitatea centralei nucleare şi este foarte bine că nu am avut un astfel de atac direct asupra centralei nucleare. Aţi văzut comunicările instituţiilor responsabile, CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), de exemplu. Uitându-ne la comunicarea experţilor, vedem că în acest moment în România nu există niciun pericol şi nicio intensificare a nivelului radiaţiilor. Din acest punct de vedere, trebuie să le spunem românilor că nu există niciun pericol, însă toate instituţiile statului român trebuie să fie în alertă într-o astfel de situaţie. Noi, pe zona noastră de responsabilitate, atunci când vom lua decizii, le vom prezenta public. Deocamdată, ne uităm la raportările pe care le avem şi nu avem semnalate pericole”, a arătat el într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că CNCAN este „în permanentă legătură” cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

„De asemenea, ori de câte ori sunt semnalate diverse situaţii în Ucraina, îi contactează pe experţii de acolo sau sunt contactaţi de ei. În cazul acesta, la care ne referim astăzi, toate confirmările arată că nu a existat o situaţie de risc în perimetrul centralei. Măsurătorile privind nivelul de radiaţii, potrivit datelor furnizate de CNCAN, astăzi de dimineaţă, nu ridică creşteri ale valorilor peste nivelul de normalitate nici în zona centralei şi cu atât mai puţin în România. De altminteri, experţii CNCAN monitorizează permanent aceste valori şi comunică în mod constant situaţia lor”, a precizat el.

În ce priveşte anunţul ministrului Sănătăţii referitor la iodura de potasiu, Cărbunaru a menţionat că acesta confirmă faptul că autorităţile române iau măsurile necesare pentru a fi pregătite să intervină în orice situaţie.

„La acest moment, noi ne confruntăm doar cu o retorică venită din zona Federaţiei Ruse, care foloseşte practic acest tip de mesaj într-un context în care avem o agresiune militară declanşată în Ucraina şi diverse formule de comunicare cu Occidentul. Faptul că Ministerul Sănătăţii anunţă public că este pregătit să gestioneze această situaţie confirmă faptul că Guvernul României tratează cu seriozitate sarcinile şi responsabilităţile pe care le are, de a proteja sănătatea şi siguranţa populaţiei. Dar suntem într-o situaţie de retorică în spaţiul public practicată de Federaţia Rusă. Nu vorbim de o situaţie de risc iminent care să se producă şi să genereze astfel de implementări de măsuri în România”, a explicat Cărbunaru.

Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

Precizarea ministerului vine în contextul discuţiilor din spaţiul public despre utilizarea iodurii de potasiu în cazul unui eventual incident nuclear. Potrivit acestuia, SC Antibiotice SA asigură producerea de iodură de potasiu, care este stocată de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Trupele ruse au intrat în oraşul-port Mikolaiv de la Marea Neagră

Trupele ruse au intrat în oraşul-port ucrainean Mikolaiv (Nikolaev) de la Marea Neagră pentru prima dată de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile regionale, informează Reuters.

Într-o înregistrare video difuzată online, guvernatorul Vitali Kim a declarat că au loc lupte în mai multe zone din oraş. „Să nu ne pierdem cumpătul”, a spus el.

În dimineaţa zilei de 24 decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin, care plasase între 150.000 şi 200.000 de soldaţi în jurul Ucrainei în săptămânile precedente, a anunţat „o operaţiune militară” în Ucraina pentru a apăra „republicile” separatiste autoproclamate în estul ţării şi a căror independenţă o recunoscuse în urmă cu trei zile.

La scurt timp după acel anunţ, explozii puternice au fost auzite la Kiev şi în mai multe oraşe din estul şi sudul Ucrainei. Autorităţile de la Kiev au denunţat „o invazie de mare amploare”.

Trupele ruse încercuiesc oraşul Kiev, iar Mariupol este bombardat intens

Trupele ruse îşi continuă avansul către capitala Ucrainei, Kiev, a anunţat vineri armata ucraineană, potrivit DPA.

”Principalele eforturi ale ocupanţilor se concentrează pe încercuirea Kievului”, a declarat armata ucraineană în raportul său de dimineaţă, scrie Agerpres.

Nu au fost oferite detalii despre luptele din interiorul oraşului Kiev.

Sirenele de alertă aeriană au răsunat de mai multe ori după miezul nopţii de joi spre vineri, iar rezidenţilor li s-a transmis să se îndrepte spre adăposturile pentru raiduri aeriene.

Potrivit autorităţilor ucrainene, trupele ruse s-au retras de la aeroportul Gostomel, punct strategic important aflat la nord-vest de Kiev.

Pe de altă parte, autorităţile de la Kiev au anunţat că oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, este complet încercuit de forţele inamice, adăugând că trupele ruse au un ”avantaj tehnic semnificativ”.

Ministerul Apărării britanic a indicat însă, vineri dimineaţă, că Mariupol rămâne sub control ucrainean, dar a fost încercuit de forţele ruse şi se află sub un asediu intens.

”Infrastructura civilă a oraşului a fost ţinta unor lovituri ruse intense”, a precizat ministerul citat.

Este greu de crezut că atacul asupra centralei nucleare nu a fost unul deliberat (vicepremierul britanic)

Este greu de crezut că atacul rus asupra centralei nucleare din Zaporojie nu a fost unul deliberat, a declarat vineri vicepremierul britanic Dominic Raab, informează Reuters.

Autorităţile ucrainene au anunţat că forţele militare ruse au preluat vineri controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, după ce au atacat-o în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală, scrie Agerpres.

„Este greu de crezut că aceasta nu a fost făcut deliberat. Dar în orice caz este ilegal să ataci un sit ca acesta şi să nu dai dovadă de precauţie acolo şi să continui să-l bombardezi”, a subliniat Raab la postul de televiziune BBC.

La rândul său, ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto a declarat că luptele dintre trupele ucrainene şi ruse în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie sunt „un concept foarte, foarte înspăimântător”, potrivit dpa.

Haavisto, care a făcut aceste declaraţii înaintea reuniunii de urgenţă a miniştrilor de externe ai NATO pe tema războiului din Ucraina, a adăugat că riscul pentru civilii din oraşele ucrainene reprezintă o preocupare majoră pe măsură ce conflictul cu Rusia se intensifică.

Sancţiunile împotriva Rusiei, „o armă cu două tăişuri” – Viktor Orban

Ungaria şi-a exprimat susţinerea pentru sancţiunile Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei, însă a avertizat că propria sa economie va fi în mod inevitabil afectată de acestea, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban la postul de radio de stat, informează Reuters.

„Sancţiunile au un preţ pentru că sunt o armă cu două tăişuri şi noi vom plăti acest preţ în scurt timp”, a spus Orban într-un interviu, adăugând că guvernul ungar lucrează în vederea diminuării pagubelor directe cauzate de măsurile adoptate împotriva Rusiei.

Joi, Viktor Orban a declarat că Ungaria nu se va opune sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, unitatea blocului celor 27 fiind esenţială în contextul războiului din Ucraina, pe care Budapesta „îl condamnă fără echivoc”. El a adăugat însă că nu trebuie tăiate relaţiile cu Rusia şi în plan energetic.

28.563 de ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore; în creştere cu 10% faţă de ziua precedentă

Un număr de 28.563 de cetăţeni ucraineni au intrat în România, în ultimele 24 de ore, în creştere cu 10% faţă de ziua precedentă, a informat, vineri, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, scrie Agerpres.

„În data de 3 martie, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 81.323 de persoane, dintre care 28.563 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 10% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 9.942 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 11%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 16.586 cetăţeni ucraineni (creştere de 32%). Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 98.856 de persoane, dintre care 22.011 cetăţeni ucraineni (creştere de 12%)”, se arată într-un comunicat al IGPF.

De la declanşarea acestei crize, până la data de 3 martie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 167.613 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 109.687 cetăţeni ucraineni.

 

Un bombardament al armatei ruse a lovit la primele ore ale zilei de vineri centrala nucleară de la  Energodar (Zaporijie), care are şase reactoare şi este cea mai mare din Europa, potrivit autorităţilor  din Ucraina. Incendiul a fost eliminat în jurul orei 7 (ora României).

Echipele de intervenţie ucrainene au anunţat vineri că au stins un incendiu care s-a declanşat într-o clădire a centralei nucleare din Zaporojie, lovită în timpul nopţii de bombardamentele ruse, în plină invazie a Moscovei asupra acestei ţări, informează AFP.

„La orele 06:20 (04:20 GMT) focul (…) a fost lichidat”, a anunţat Serviciul de urgenţă ucrainean pe contul său de Facebook, termen ce înseamnă că focul a fost stins şi de asemenea orice reizbucnire a lui. Atacul nu s-a soldat cu nicio victimă, a adăugat Serviciul de urgenţă.

Atacul a provocat un incendiu care a afectat o clădire pentru cursuri de formare şi un laborator, dar siguranţa nucleară este deocamdată asigurată, au spus autorităţile ucrainene.

Autorităţile locale ucrainene anunţă că forţele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile locale, relatează Reuters.

„Personalul operaţional monitorizează situaţia de la reactoarele centralei”, au informat pe social media autorităţile locale. Acestea au adăugat că eforturile depuse au ca obiectiv asigurarea faptului că operaţiunile sunt în conformitate cu cerinţele de securitate.

Update 8:30 – AIEA anunţă că echipament ”esenţial” al centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina nu este afectat

Echipament esenţial de la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina nu este afectat după incendiul provocat acolo de bombardamentele ruse, iar nivelul radiaţiilor este neschimbat, a anunţat vineri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care a citat autorităţile locale de reglementare în domeniul nuclear, transmite Reuters.

AIEA a adăugat că Ucraina a anunţat că uzina, situată în sud-estul ţării, a fost bombardată în timpul nopţii.

„Autoritatea ucraineană de reglementare a anunţat că un incendiu la sit nu a afectat echipament ‘esenţial’ şi că personalul centralei ia măsuri de atenuare. Nu au fost raportate schimbări în nivelul de radiaţii la centrală”, a menţionat AIEA.

Forţele ruse bombardează Ohtirka, în nord-estul Ucrainei

Forţele ruse bombardează Ohtirka din regiunea Sumî, situată în nord-estul Ucrainei, lăsând populaţia fără electricitate şi încălzire, conform informaţiilor publicate de şeful administraţiei militare regionale, Dmitro Jivîtskî, pe contul său Telegram, transmite EFE.

 

„Nu există încălzire sau electricitate în Ohtirka, în regiunea Sumî, iar trupele ruse bombardează Sumî”, a scris el.

„În principiu, întreaga regiune Sumî este acum un teritoriu din iad, care este distrus de trupele ruse”, a mai spus Dmitro Jivîtskî.

El a informat că bombardarea oraşului Sumî a început în jurul orei locale 18:00 (16:00 GMT).

„Acum ne gândim cum să scoatem oamenii din acest oraş, pentru că într-o singură zi blocurile vor deveni o capcană de piatră rece, fără apă, lumină sau electricitate”, a adăugat el.

El a susţinut că lucrează 24 de ore din 24 pentru a organiza evacuări din regiune, deoarece Nedrihailov, Boromlea, Bezdrîk şi Lebedîn sunt bombardate.

„Pur şi simplu distrug populaţia civilă. Acesta nu mai este (preşedintele Vladimir) Putin. Putin este un pitic nebun. Şi astăzi ruşii de rând ne ucid copiii noştri, bătrânii noştri. Pur şi simplu ne distrug ţara. Fără motiv”, a subliniat el.

 

 

 

Nivelurile de radioactivitate rămân nemodificate, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citând autoritatea de reglementare nucleară ucraineană.

Echipele de intervenţie au anunţat vineri că trupele ruse le împiedică să stingă un incendiu declanşat în urma unui bombardament asupra centralei de la Zaporijie, cea mai mare din Europa, informează AFP.  Centrala din Energodar se află la aproximativ 900 de kilometri de Bucureşti şi circa 700 kilometri de Galaţi şi Iaşi.

„Invadatorul nu permite unităţilor publice de salvare ucrainene să înceapă stingerea incendiului”, au spus aceştia într-o declaraţie postată pe Facebook, adăugând că incidentul a afectat o o clădire pentru cursuri de formare şi un laborator şi că doar unul din cele şase reactoare ale centralei funcţionează în prezent.

Ulterior, echipele de intervenţie au anunţat că pompierii au putut să aibă acces la locul în care s-a declanşat incendiul de la centrala nucleară din Zaporijie, transmite vineri AFP.

Ministrul ucrainean de externe a avertizat că dacă se va produce o explozie, aceasta va fi de zece ori mai mare decât cea de la Cernobîl. El a cerut ruşilor încetarea imediată a focului, stabilirea unei zone de securitate şi să permită pompierilor să stingă focul, scrie Agerpres.

Primarul din Zaporijie Dmitro Orlov a scris pe Telegram că o sută de vehicule militare ruseşti s-au apropiat de centrala nucleară, potrivit dpa.

MB: Premierul Boris Johnson îl acuză pe preşedintele Putin că ameninţă securitatea întregii Europe

Premierul britanic Boris Johnson a denunţat vineri, într-un comunicat, „acţiunile iresponsabile” ale preşedintelui rus Vladimir Putin care pot „ameninţa direct securitatea întregii Europe” după bombardarea unei centrale nucleare de către forţele ruse care au invadat Ucraina, transmite AFP.

După încheierea unei conversaţii telefonice cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul Boris Johnson a cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU „în următoarele ore”.

UPDATE ORA 04,32 VIDEO Preşedintele Zelenski acuză Moscova că recurge la teroarea nucleară

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Moscova că recurge la „teroarea nucleară” şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, după bombardarea unei centrale nucleare din centrul Ucrainei, în plină invazie rusă, informează AFP.

„Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară”, a susţinut Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată de preşedinţia ucraineană.

„Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei”, a continuat el.

„Numai o acţiune europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear”, a adăugat preşedintele ucrainean.

„Sute de mii de oameni au suferit consecinţe (după Cernobîl), zeci de mii au fost evacuaţi. Rusia vrea să repete asta şi deja repetă asta”, a afirmat Zelenski.

 

UPDATE ORA 04,24 Oficiali ucraineni afirmă că, în prezent, este asigurată securitatea nucleară

 

Autorităţile ucrainene au informat că au reuşit să trimită pompieri la centrala nucleară Energodar de la Zaporijie, unde bombardamentele forţelor ruse au provocat vineri un incendiu, în prezent securitatea nucleară fiind asigurată, transmite AFP.

 

* UPDATE ORA 04,12 Joe Biden a discutat cu Volodimir Zelenski despre situaţia centralei nucleare de la Zaporijie

 

Preşedintele american Joe Biden a discutat la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre situaţia de la centrala nucleară Energodar de la Zaporijie, unde vineri a izbucnit un incendiu în urma bombardamentelor forţelor ruse, informează AFP.

 

UPDATE ORA 04,02 Ucraina: AIEA cere încetarea utilizării forţei la cea mai mare centrală nucleară din Europa

 

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut vineri încetarea utilizării forţei la centrala nucleară Energodar din Zaporijie, cea mai mare din Europa, lovită de bombardamentele forţelor ruse, avertizând că lovirea unui reactor reprezintă un pericol grav, transmite AFP.

AIEA „face apel la încetarea utilizării forţei şi avertizează asupra unui pericol grav dacă reactoarele sunt afectate”, a scris organizaţia pe Twitter, adăugând că directorul general Rafael Mariano Grossi este în contact cu autorităţile ucrainene şi cu operatorul centralei pentru a evalua situaţia.

 

* UPDATE ORA 03,46 Nivelul radiaţiilor rămâne neschimbat la centrala Energodar din Zaporijie

 

Nivelul radiaţiilor de fundal rămân neschimbat la centrala nucleară Energodar din Zaporijie, unde vineri a izbucnit un incendiu în urma unui atac al forţelor ruse, conform informaţiilor furnizate agenţiei de presă RIA, citate de un purtător de cuvânt al uzinei, transmite Reuters.

Separat, RIA a citat serviciul de urgenţă al Ucrainei care a informat că incendiul este în afara perimetrului staţiei şi că unul din blocurile sale a fost oprit.

 

* ORA 02,56 VIDEO Un atac al trupelor ruse a atins o unitate a centralei nucleare Energodar din Zaporijie

Un atac al trupelor ruse a atins vineri o unitate a centralei nucleare Energodar din regiunea Zaporijie, informează AFP şi Reuters, care citează Ria.

Trupele ruse trag în pompierii care încearcă să stingă focul, transmite Reuters care citează informaţiile furnizate de ministerul energiei, difuzate de Ria.

„Ameninţare la adresa securităţii mondiale! Ca urmare a bombardării inamice continue a clădirilor şi unităţilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporijie este în flăcări”, a scris el.Garda Naţională a confirmat incendiul din uzină pe canalul său Telegram:”Este un incendiu la baza centralei nucleare Zaporijie. În pofida acestui fapt, inamicul continuă să tragă în direcţia staţiei”.

„Garda Naţională, care păzeşte uzina, rămâne să o apere”, se subliniază în postare, care adaugă că „reprezentanţii centralei afirmă că în prezent există o ameninţare reală de pericol nuclear”.

Cu câteva ore înainte, primarul din Energodar semnalase lupte grele în zona de intrare în centrala nucleară.”Au fost lupte aprige de mai bine de o oră în zona de acces în centrala nucleară din Zaporijie. Gărzile noastre naţionale menţin apărarea”, a afirmat el.

Primarul a informat că sunt victime, dar că acestea nu pot fi cuantificate deocamdată, date fiind circumstanţele. El a indicat că „o coloană de vehicule inamice” se îndrepta în direcţia centralei nucleare şi că s-au auzit numeroase împuşcături în oraş.

Miercuri, sute de angajaţi ai centralei nucleare au încercat să împiedice cu camioane şi cauciucuri o coloană a armatei ruse să pătrundă în centrală.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...