Shell a cumpărat vineri 100.000 de tone metrice de țiței de tip Ural, de referință pentru Rusia, potrivit unor surse familiare cu tranzacția. A plătit cu 28,50 dolari pe baril sub prețul țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană, adică la cel mai mare discount înregistrat vreodată.
Shell, listată la Londra, a cumpărat țițeiul de la Trafigura, unul dintre cei mai mari traderi de mărfuri și printre cei mai mari exportatori de petrol rusesc. Trafigura nu reușise să vândă petrolul înainte de a intra în vigoare sancțiunile occidentale deși oferise discounturi de 18 dolari pe barl, dar, după acest discount masiv, a găsit astfel cumpărător.
Petrolul urmează să fie încărcat în perioada 14-18 martie și este prima tranzacție cu țiței rusesc de la începutul invaziei Ucrainei săptămâna trecută.
„Achiziționăm din Rusia pentru unele rafinării unități chimice, pentru a putea continua producția de combustibili și de produse esențiale pe care oamenii și firmele se bazează în fiecare zi”, a spus un purtător de cuvânt al Shell, pentru Reuters, după ce tranzacția a devenit publică.
„Vom reduce și mai mult utilizarea petrolului rusesc pe măsură ce devine disponibil petrol din surse alternative… pe piața actuală, strânsă, există o relativă lipsă de alternative”, a mai spus oficialul companiei petroliere.
Compania petrolieră cu sediul în Marea Britanie a anunțat lunea trecutăp că va renunța la pachetul de 27,5% din proiectul de gaze naturale lichefiate Sakhalin-2, la participația de 50% într-un proiect de dezvoltare a câmpurilor Salym din vestul Siberiei și la cota de 50% într-un proiect de explorare în peninsula Gydan din nord-vestul Siberiei.
„Suntem șocați de pierderea de vieți omenești în Ucraina, pe care o deplângem, rezultată dintr-un act de agresiune militară lipsit de sens care amenință securitatea europeană”, a declarat directorul general al Shell, Ben van Beurden, într-un comunicat.
Shell a câștigat aproximativ 700 de milioane de dolari în 2021 din asocierile din proiectele Sakhalin și Salym. Afacerile sale în Rusia erau evaluate la aproximativ 3 miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut, iar compania a spus că abandonarea proiectelor cu Gazprom ar putea conduce la deprecieri de active.
Shell a fost una dintre cele cinci companii care au furnizat 50% din finanțarea și garanțiile pentru costul estimat de 9,5 miliarde de euro (10,6 miliarde de dolari) al construcției conductei Gazprom Nord Stream 2, între Rusia și Germania. Proiectul a fost efectiv oprit săptămâna trecută, când cancelarul german Olaf Scholz a declarat că țara va opri certificarea conductei.