Profitul Grupului VIG a crescut cu 47,8% în 2021, până la valoarea de 511 milioane de euro. În România, volumul primelor a crescut cu 17,2%

În 2021, volumul primelor  a crescut la 11 miliarde de euro (+5,5%) pentru Grupul VIG, anunţă un comunicat de presă al companiei austriece. Profitul (înainte de impozitare) a crescut la 511 milioane de euro (+47,8%), rata combinată a daunei s-a îmbunătăţit semnificativ la 94,2% (-0,8 puncte procentuale). În acest cotex, VIG propune un dividend de 1,25 euro pe acţiune, mai mare cu 66,7% decât cel acordat în 2020. În România, volumul primelor a crescut cu 17,2%.
Gabriela Ţinteanu - mar, 08 mart. 2022, 10:33
Profitul Grupului VIG a crescut cu 47,8% în 2021, până la valoarea de 511 milioane de euro. În România, volumul primelor a crescut cu 17,2%

Volumul total al primelor, de 11 miliarde de euro în 2021, a depășit cu 5,5%, respectiv cu peste 574 milioane de euro, valoarea înregistrată în anul anterior. Totodată, a fost atins pentru prima dată pragul de 11 miliarde de euro, conform rezultatelor preliminare prezentate de Grupul VIG. Grupul VIG a obținut creșteri semnificative pe toate liniile de business, cu excepția asigurărilor de viață cu primă unică, ce au scăzut ușor.

În 2021, creșteri semnificative ale primelor s-au înregistrat mai ales pe segmentul asigurărilor de proprietăți și răspunderi (+8,0%), precum și pe segmentul polițelor auto (RCA +7,0%, CASCO +8,7%). Primele subscrise au înregistrat o creștere substanțială în special în Republica Cehă (+7,7%), Regiunea ECE extinsă (+9,3%) și segmentul Operațiuni asociate Grupului (+13,2%).

Dintre țările incluse în Regiunea ECE extinsă, în special Țările Baltice (+9,1%), Croația (+23,1%), România (+17,2%) și Ungaria (+13,6%) au înregistrat creșteri substanțiale ale primelor. Per ansamblu, 61,8% din primele Grupului în 2021 au fost subscrise pe piețe din afara Austriei.

Cea mai mare pondere în totalul primelor o dețin asigurările de proprietăți și răspunderi, cu 5,267 miliarde de euro, urmate de asigurările de viață cu
prime regulate, cu 2,683 miliarde de euro, asigurările RCA, cu 1,612 miliarde de euro, asigurările CASCO, cu 1,402 miliarde de euro, asigurările de viață cu primă unică, cu 869 milioane de euro și asigurările de sănătate, cu 743 milioane de euro.

Cheltuielile cu despăgubirile și indemnizațiile de asigurări au crescut moderat cu 1,6%, până la 7,14 miliarde de euro. Creșterea a fost rezultatul unor factori precum volumul mai ridicat de business pe segmentul asigurărilor non-viață. S-a pus accentul în mod special pe extinderea serviciilor digitale dedicate constatării daunelor și plății despăgubirilor și beneficiilor.

Asirom VIG în România și compania bulgară Bulstrad sunt, de asemenea, printre companiile care au lansat pe piață soluții digitale de procesare a daunelor în 2021.Cu o valoare de 511,3 milioane de euro, profitul înainte de impozitare s-a situat peste limita superioară de 500 de milioane de euro prognozată pentru 2021 și a consemnat o creștere cu 47,8% față de anul anterior. Creșterea profitului este în special o consecință a îmbunătățirii ratei combinate și a performanței rezultatelor financiare. Rezultatul din anul anterior a inclus de asemenea, între altele, deprecierea fondului comercial.

Profitul operațional, ajustat cu deprecierea activelor necorporale, a ajuns la 512 milioane de euro și a înregistrat o creștere cu 5,1% față de anul anterior. Cu o valoare de 375,7 milioane de euro, profitul net a crescut cu 62,3% comparativ cu anul anterior. Rezultatul financiar (incluzând companiile consolidate prin punere în echivalență) s-a situat la 632 milioane de euro, cu 6% peste valoarea din anul anterior. Creșterea față de aceeași perioadă a anului anterior se datorează în special îmbunătățirii rezultatului din acțiunile deținute la companiile consolidate prin punere în echivalență.

Rata combinată, sub ținta de 95%

Rata combinată a înregistrat o îmbunătățire substanțială. Situatându-se la un nivel de 94,2%, valoarea din 2021 a indicatorului a fost cu 0,8 puncte procentuale sub nivelul din anul anterior. Această performanță se datorează în special evoluției bune a daunelor pe piețele din Republica Cehă, Polonia și Regiunea ECE extinsă, precum și creșterii sustenabile a eficienței segmentelor de business.

Programul extins de reasigurare a făcut posibilă limitarea efectelor catastrofelor naturale asupra ratei combinate, acestea având un impact net de 90 de milioane de euro asupra profitului. Rata preliminară a solvabilității Grupului a fost de aproximativ 250% la 31 decembrie 2021 (incluzând măsurile tranzitorii), ceea ce subliniază adecvarea excelentă a capitalului Vienna Insurance Group.

Investițiile totale (incluzând numerarul și echivalentele în numerar) s-au situat la 37,3 miliarde de euro la 31 decembrie 2021, în creștere cu aproximativ 2%. Evoluția față de aceeași perioadă a anului anterior a fost în special rezultatul creșterii temporare a numerarului și echivalenţelor în numerar în vederea pregătirii achiziției operațiunilor Aegon din Europa de Est.

Datorită evoluției foarte bune a businessului, Consiliul Director al Vienna Insurance Group va propune în cadrul Adunării Generale Anuale o creștere semnificativă a dividendului pentru 2021, la 1,25 euro pe acțiune, comparativ cu un dividend de 75 de eurocenți în anul anterior. Aceasta corespunde unei creșteri cu 66,7% și unei rate de distribuire a dividendelor de 42,6%. Randamentul dividendului se situează la un nivel bun, de 5.0%. Comparativ cu anul anterior, profitul pe acțiune a crescut considerabil, cu 62,3%, la 2,94 euro.

Estimări şi riscuri în 2022

Performanța Grupului în anul financiar 2022 va fi în continuare influențată de factori de incertitudine asociați în special cu situația de război din Ucraina și cu consecințele sale neprevăzute. În plus, pandemia în curs de desfășurare, inflația, prețurile ridicate ale materiilor prime, problemele privind

lanțurile de aprovizionare și limitarea accesului la resurse sunt printre factorii ce conduc la creșterea riscurilor și afectează implicit piețele VIG. Consecințele acestor factori de incertitudine și efectele asupra evoluției businessului în 2022 nu pot fi estimate în prezent.

Suntem profund intristati de razboiul din Ucraina, una dintre pietele VIG. Observam cu ingrijorare cum oameni dintr-o tara europeana, din Grupul nostru, sunt expusi unor pericole fizice majore. In aceasta situatie teribila, prioritatile cheie sunt siguranta angajatilor din companiile noastre din Ucraina si sprijinirea acestora pe cat de mult posibil. Companiile VIG au demarat mai multe programe de sprijin imediat dupa izbucnirea razboiului, demonstrand astfel extraordinarul spirit de echipa din cadrul Grupului VIG. Am creat fondul “VIG Family”, cu o alocare initiala de 5 milioane de euro, la care pot contribui companiile membre si angajatii. Scopul fondului este de a oferi colegilor din companiile din Ucraina sprijin financiar direct in cazuri de urgenta si sprijin pentru reconstructie in urma razboiului.

Situatia actuala din Ucraina genereaza in primul rand suferinta umana, insa este asociata si cu incertitudinea economica si o posibila volatilitate a pietelor de capital, ceea ce face greu de anticipat evolutia businessului in 2022. Cu toate acestea, Grupul VIG considera ca este capabil sa-si gestioneze eficient businessul de asigurari datorita diversitatii, plasamentelor conservatoare si programelor de reasigurare. In ultimii ani, am demonstrat acest lucru in mod repetat in situatii marcate de provocari. De aceea suntem increzatori ca vom putea continua parcursul pozitiv in 2022”, a explicat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.

Pentru 2022, grupul de asigurări şi-a propus o evoluție pozitivă la nivel operațional, ce va depinde de aspectele menționate anterior și de faptul că,  până acum, Grupul VIG a gestionat foarte bine provocările recente la nivelul operațiunilor de asigurări.

 

Te-ar mai putea interesa și
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia a decis să includă mai multe firme din media şi telecomunicaţii pe lista companiilor de importanţă strategică, ceea ce înseamnă că nu pot fi preluate fără aprobarea specială a......
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va invita partidele la consultări la Palatul Cotroceni când va exista ...
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană a adoptat, azi, un regulament de instituire a unei etichete a emisiilor generate de zboruri (FEL), care ...
Mario Iorgulescu, condamnat de 8 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel București. Decizia este definitivă
Mario Iorgulescu, condamnat de 8 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel București. Decizia este definitivă
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat miercuri pe Mario Iorgulescu la opt ani şi opt luni închisoare cu executare pentru ...