Recordul a fost atestat de Odfjell Well Services pentru sonda Totea 4545, care a fost forată cu coloana de 20 inci la o adâncime de 505 metri, în cadrul zăcământului Totea Deep din Oltenia. Este o primă fază din forajul sondei 4545, adâncimea totală estimată fiind de 3.500 metri.
‘În condiţiile în care două treimi din producţia noastră provine din zăcăminte care produc de circa 50 de ani, este nevoie de tehnologii de ultima oră şi de expertiză adecvată pentru a continua să furnizăm ţiţei şi gaze în România. În ultimii opt ani, investiţiile noastre pentru activităţi de explorare şi producţie s-au ridicat la circa 5,5 miliarde euro’ , a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
Tehnica de foraj cu coloană de tubaj este folosită în industria minieră şi de extracţie a apei, iar în industria petrolieră a fost introdusă în 2002. OMV Petrom a apelat la această tehnică în 17 proiecte, începând din 2012.
Forajul cu coloană de tubaj are o serie de avantaje printre care reducerea costurilor operaţionale, reducerea timpului de foraj şi a numărului de incidente cauzate de ţevi blocate.
Zăcământul Totea Deep a fost identificat în 2011, în urma unui program de explorare seismică 3D. Este situat în sud-vestul României, în Oltenia, şi poate reprezenta cea mai importanta descoperire de gaze onshore din România din ultimii ani.
În cadrul zăcământului Totea Deep au fost săpate până în prezent patru sonde, iar producţia acestui zăcământ este de 4.600 barili echivalent petrol/zi, ceea ce reprezintă circa 5% din producţia de gaze a OMV Petrom în România.
Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din sud-estul Europei în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţi de peste 8,8 miliarde euro în ultimii opt ani.