Un avertisment în acest sens a fost transmis diferitelor ambasade de la Moscova, iar aceasta a avut „efect”, a afirmat Zaharova într-un interviu pentru agenţia de presă Sputnik, controlată de Rusia.
Ambasadorii ruşi au comunicat deja această poziţie ţărilor gazdă, a spus ea, dar nu a explicat ce fel de măsuri va lua Moscova.
„Aceste ţări ar trebui să înţeleagă ce responsabilitate vor avea pentru aceasta. Cum vor înţelege? Este destul de simplu. Diplomaţii, ambasadorii şi ambasadele noastre au transmis acestor capitale poziţia noastră clară şi bine formulată”, a reiterat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, citată de TASS.
Acest „demers al Moscovei” a avut efect, deoarece după aceasta „retorica scăpată de sub control la care au recurs unele ţări s-a mai atenuat”, a susţinut Maria Zaharova.
În opinia sa, citată de TASS, „statele europene trebuie să fie conştiente de faptul că voluntarii şi mercenarii trimişi în Ucraina se vor întoarce ca nişte combatanţi duri” în Europa, similari celor din Orientul Mijlociu care „inundă Uniunea Europeană de ani de zile”.
Ţările Uniunii Europene în bloc şi, de asemenea, unele dintre ele cu titlu individual au convenit să trimită în Ucraina material militar şi arme pentru a sprijini guvernul de la Kiev după invazia rusă, declanşată la 24 februarie, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel cetăţenilor din ţări prietene cu Ucraina să vină în ţară sa pentru a se alătura luptei împotriva agresiunii ruse, urmând să fie integraţi într-un fel de nouă Legiune internaţională.
Conform regulilor serviciului militar ucrainean, cetăţenii străini se pot alătura ca voluntari în unităţi precum Forţele teritoriale de apărare.
Astfel, străinii veniţi să lupte în Ucraina vor fi integraţi într-o nouă unitate numită „Legiunea internaţională de apărare teritorială a Ucrainei”.