Într-un spaţiu pus la dispoziţie de ziarul Daily Telegraph, Johnson a afirmat că liderii occidentali au făcut o „greşeală groaznică” permiţându-i preşedintelui rus Vladimir Putin să „scape” după anexarea provinciei ucrainene Crimeea, în 2014, şi devenind „mai dependenţi” de gazele şi petrolul din Rusia, scrie Agerpres.
„Când în cele din urmă a declanşat războiul crud din Ucraina, (Putin) ştia că lumea îl va putea pedepsi doar cu mare greutate. Ştia că crease o dependenţă”, a argumentat politicianul conservator. „Lumea nu poate fi supusă acestui şantaj continuu”, a subliniat el, cerând să se pună capăt „acum” dependenţei respective.
Ca şi SUA, Regatul Unit a decis să sisteze importurile de gaze şi petrol din Rusia. În schimb, Uniunea Europeană, mult mai dependentă, încearcă să organizeze anul acesta reducerea cu două treimi a importurilor de gaze ruseşti.
Johnson a afirmat că Rusia nu produce „practic nimic altceva” care să intereseze cumpărătorii din restul lumii, aşadar dacă se poate renunţa la gazele şi petrolul din Rusia, Putin va rămâne fără bani, iar strategia lui va fi distrusă.
Premierul britanic urmează să facă în curând o vizită în Arabia Saudită, având ca obiectiv reducerea volatilităţii preţurilor energiei pentru firmele din Regatul Unit. Intenţia a fost însă criticată de susţinătorii drepturilor omului, în special după ce saudiţii au executa sâmbăta trecută 81 de condamnaţi la moarte, reaminteşte AFP.
În următoarele săptămâni, Johnson urmează să prezinte strategia guvernului său privind securitatea energetică, cu accent pe sursele regenerabile şi pe extracţia de hidrocarburi din Marea Nordului. Acţiunile în acest sens ar urma să contribuie la creşterea independenţei energetice a Regatului Unit şi în acelaşi timp la reducerea la zero a emisiei nete de dioxid de carbon până în 2050.