Reuters: BCE cere creditorilor să verifice tranzacţiile tuturor clienţilor din Rusia şi Belarus

Supervizorii de la Banca Centrală Europeană (BCE) au cerut unor creditori să verifice tranzacţiile tuturor clienţilor din Rusia şi Belarus, inclusiv rezidenţi UE, pentru a se se asigura că ei nu sunt folosiţi pentru a eluda sancţiunile occidentale impuse Moscovei, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
AGERPRES - mie, 16 mart. 2022, 13:03
Reuters: BCE cere creditorilor să verifice tranzacţiile tuturor clienţilor din Rusia şi Belarus

Zeci de mii de rezidenţi UE din Rusia şi Belarus s-ar putea confrunta cu o verificare intensă din partea băncilor lor, care urmăresc plăţile masive şi depozitele, precum şi solicitările de acordare de noi credite, susţin sursele.

Deşi sancţiunile UE impuse Moscovei nu se aplică persoanelor care au permise de şedere temporare sau permanente în UE, ele impun anumite restricţii la accesul cetăţenilor ruşi la serviciile bancare, astfel încât băncile nu pot accepta de la cetăţenii sau entităţile din Rusia depozite de peste 100.000 euro.

În urma solicitărilor BCE, va fi mai greu chiar pentru rezidenţii UE să-şi opereze conturile bancare, una dintre surse anunţând că deja sunt unele restricţii în Spania.

BCE are grijă ca băncile pe care le supervizează „să dispună de aranjamentele necesare pentru a respecta sancţiunile”, inclusiv în privinţa tranzacţiilor şi a relaţiilor cu clienţii, dar nu a emis instrucţiuni dincolo de reglementările UE, a anunţat un purtător de cuvânt al instituţiei cu sediul la Frankfurt.

Unii supervizori de la BCE le-au cerut creditorilor să înăsprească şi controalele asupra rezidenţilor UE care sunt din Rusia şi Belarus. Deşi nu este de competenţa BCE să impună sancţiuni, supervizorii sunt îngrijoraţi că băncile din blocul comunitar s-ar putea confrunta cu amenzi masive dacă clienţii lor canalizează banii în numele unor persoane individuale sancţionate, susţin sursele.

Conform Eurostat, cei mai mulţi ruşi care trăiesc în UE au rezidenţă în Germania (peste 230.000) şi Spania (peste 81.000). Există, de asemenea, rezidenţi în Franţa, Italia, Letonia, Cehia, Austria şi Finlanda.

Belaruşii care trăiesc în UE au rezidenţă în special în Germania, Lituania şi Italia, arată datele Eurostat.

Deşi băncile nu trebuie să oprească transferurile, sursele susţin că ele trebuie să facă verificări suplimentare pentru a stabili sursa banilor, destinaţia lor şi scopul tranzacţiei.

De asemenea, supervizorii le-au cerut băncilor să acorde atenţiei sporită solicitărilor de împrumut de la clienţii din Rusia şi Belarus, adaugă sursele.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...