Procesul împotriva comandantului navei Costa Concordia a început în Italia

Procesul împotriva fostului comandant Francesco Schettino s-a deschis marţi la tribunalul din Grosseto (Toscana), la un an şi jumătate după naufragiul unui pachebot, Costa Concordia, la 13 ianuarie 2012, relatează AFP.
Economica.net - mar, 09 iul. 2013, 09:17
Procesul împotriva comandantului navei Costa Concordia a început în Italia

Audierea are însă toate şansele să fie amânată pentru o dată ulterioară din cauza grevei avocaţilor.

Schettino este urmărit pentru omucidere din culpă, abandonarea navei şi pagube provocate mediului pentru accidentul soldat cu 32 de morţi şi zeci de răniţi.

CRONOLOGIE: Principalele evenimente de la naufragiul navei Costa Concordia şi până în prezent

Procesul lui Francesco Schettino, comandantul navei de croazieră Costa Concordia care a naufragiat la 13 ianuarie 2012 în apropiere de Insula Giglio, provocând moartea a 32 de persoane, se deschide marţi, la un an si jumătate după tragedie, relatează AFP, care prezintă o cronologie a faptelor.

2012

– 13 ianuarie: Costa Concordia, care transporta 4.229 de persoane, dintre care peste 3.200 de turişti, se loveşte de o stâncă, la aproximativ 300 de metri de Insula Giglio, în Toscana. Nava, care se apropia de insulă pentru o paradă nocturnă, eşuează la mai puţin de 50 de metri de ţărm.

Comandamentul minimizează accidentul. Evacuarea începe după o oră de la coliziune. Castastrofa se va solda cu 32 de morţi, inclusiv doi dispăruţi.

– 14 ianuarie: Comandantul navei, Francesco Schettino, este plasat în detenţie la Grosseto (centru), acuzat, împreună cu secundul său, Ciro Ambrosio, de omucidere multiplă prin imprudenţă, naufragiu şi abandonarea navei. Secundul său, Ciro Ambrosio, este urmărit pentru aceleaşi fapte.

– 15 ianuarie: Costa Crociere, compania italiană proprietară a pachebotului, îl acuză pe comandant că a comis „erori”, atât privind traiectoria navei, cât şi în gestionarea situaţiei de urgenţă.

– 17 ianuarie: Schettino este plasat sub arest la domiciliu, la Meta di Sorrento, la sud de Napoli.

Sunt depuse primele plângeri împotriva Costa. Proceduri judiciare vor fi deschise în mai multe ţări (Italia, Franţa, Statele Unite).

– 27 ianuarie: Acord între Costa şi o asociaţie de pasageri ce prevede o idemnizaţie standard de 11.000 de euro de persoană, plus cheltuieli, care va fi acceptată de majoritatea celor care nu au fost răniţi sau nu au pierdut rude.

– 12 februarie: Începe pomparea celor aproximativ 2.400 de tone de carburant, în vederea evitării unei maree negre.

– 3 martie: Începe prima dintr-o lungă serie de audieri preliminare la Tribunalul din Grosseto. Şase angajaţi Costa vor fi puşi sub acuzare, inclusiv Schettino.

– 15 mai: Este anunţat calendarul de ridicare a epavei, prevăzută în februarie 2013. Operaţiunea, fără precedent, întârzie, iar obiectivul va fi amânat pentru septembrie 2013.

– 5 iulie: Sunt modificaţi termenii arestării la domiciliu a lui Schettino, care cere iertare, pe 11 iulie, într-o intervenţie televizată. Compania îl concediază la sfârşitul lui iulie, iar el depune plângere, ulterior, cerând reintegrarea.

– 13 septembrie: Un raport întocmit de experţi dezvăluie eşecul Costa în gestionarea naufragiului, în special prin subevaluarea gravităţii accidentului. Responsabilitatea principală îi revine în continuare căpitanului.

2013

– 13 ianuarie: Supravieţuitori, familii ale victimelor, locuitori de pe Insula Giglio şi autorităţi au comemorat un an de la producerea tragediei.

– 10 aprilie: Costa este condamnată la plata unei amenzi în valoare de un milion de euro, după o procedură negociată cu tribunalul, cu scopul de a evita un proces penal. Compania îşi recunoaşte doar responsabilitatea administrativă.

– 17 aprilie: Tribunalul din Grossetto admite la viitorul proces 250 de părţi civile, inclusiv Costa, Insula Giglio şi statul italian.

– 14 mai: Inculpaţii solicită să îşi negocieze pedeapsa, iar cinci dintre ei – inclusiv patru membri ai echipajului şi directorul unităţii de criză Robeto Ferrarini – primesc aviz favorabil din partea parchetului. În schimb, Schettino riscă să fie judecat singur, în funcţie de ceea ce va decide judecătorul.

– 22 mai: Data începerii procesului în cazul naufragiului navei Concordia este stabilită pe 9 iulie. „Sunt împăcat cu conştiinţa mea”, spune Schettino, dând asigurări că „nu se teme de închisoare”.

Enorma epavă a pachebotului Concordia zace în continuare în faţa portului Giglio.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a amendat Meta cu 800 de milioane de euro
Comisia Europeană a amendat Meta cu 800 de milioane de euro
Comisia Europeană a amendat Meta, firma mamă a Facebook, cu 797,72 milioane de euro pentru încălcarea legislaţiei privind concurenţa în beneficiul Facebook Marketplace, transmit Reuters şi......
Profitul Transgaz a crescut de 4 ori, la nivel de grup
Profitul Transgaz a crescut de 4 ori, la nivel de grup
Profitul net al grupului Transgaz, format din firma din România și subsidiarele din Republica Moldova, Eurotransgaz și ...
Evoluția sub așteptări a PIB-ul României în trimestrul III determină economiștii din băncile comerciale să ia în consierare modificarea prognozelor de creștere economică
Evoluția sub așteptări a PIB-ul României în trimestrul III determină economiștii din băncile comerciale să ia în ...
Evoluţia sub aşteptări a PIB-ului României în trimestrul trei determină economiştii să ia în considerare modificarea ...
Premier Energy Group raportează venituri normalizate de 841,7 milioane de euro și o EBITDA normalizată de 72,3 milioane de euro pentru primele nouă luni ale anului 2024
Premier Energy Group raportează venituri normalizate de 841,7 milioane de euro și o EBITDA normalizată de 72,3 milioane ...
Premier Energy Group, un jucător cheie pe piața de energie din Europa de Sud-Est, listat pe Piața Principală a Bursei ...