Prima staţie din România de producere a energiei regenerabile, inaugurată la Filipeştii de Pădure

Genesis Biopartner a inaugurat, marţi, la Filipeştii de Pădure, în Prahova, prima staţie din România de producere a energiei regenerabile în cogenerare, din biogaz, investiţia de 5 milioane de euro fiind prima dintr-o serie de zece astfel de staţii care vor fi construite în următorii trei ani.
Economica.net - mar, 09 iul. 2013, 14:37
Prima staţie din România de producere a energiei regenerabile, inaugurată la Filipeştii de Pădure

Consorţiul Genesis Biopartner, format din firma românească Baupartner şi din firma suedeză Vireo Energy a inaugurat, marţi, în comuna Filipeştii de Pădure din judeţul Prahova, prima staţie românească de producere a energiei regenerabile în cogenerare din biogaz.

Potrivit fondatorului Genesis Biopartner, Michael Dietrich, investiţia în această staţie a fost de 5 milioane de euro, fonduri proprii ale celor două firme, aportul firmei româneşti fiind de 40% din totalul investiţiei.

Conform lui Dietrich, staţia inaugurată marţi, care este prima de acest gen din România, are o putere de 1 MW pe oră energie electrică şi o capacitate de lucru de aproximativ 8.000 de ore pe an, ceea ce înseamnă că această staţie produce anual aproximativ 8.500 MW/h energie electrică. Capacitatea centralei este echivalentul a 1,2 MW/H energie termică a explicat Dietrich.

„Primim trei certificate verzi pentru fiecare MW/h injectat în reţea. În cel mai rău caz sperăm să recuperăm investiţia într-o perioadă de opt, zece ani”, a afirmat Michael Dietrich într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia inaugurări staţiei.

Energia este produsă în această staţie folosindu-se resturi organice şi porumb, pe care reprezentanţii Genesis Biopartner îl cumpără de la producătorii din zona comunei Filipeştii de Pădure. Agentul termic produs de staţie este transformat în abur şi este furnizat companiei CrisTim, care are o fabrică de mezeluri în apropierea staţiei.

De altfel, preşedintele grupului CrisTim, Radu Timiş, prezent la inaugurare, a declarat că în anul 2011, când a pornit ideea construirii acestei staţii, CrisTim a pornit la drum ca investitor egal însă pe parcurs s-a retras, devenind doar beneficiar.

Radu Timiş a explicat că aburul primit de la centrala pe biogaz este cu aproximativ 25% mai ieftin decât cel produs pe gaz şi că această centrală asigură aproximativ 30-40% din consumul de abur al fabricii de mezeluri.

Genesis Biopartner intenţionează ca în următorii doi – trei ani să construiască zece astfel de staţii în România, a afirmat Michael Dietrich.

Acesta a spus că în prezent compania pe care o reprezintă caută parteneri cu care să colaboreze şi cărora să le furnizeze energia produsă de aceste centrale. Dietrich a precizat că ideea construirii acestei centrale i-a venit după ce a mers în Ungaria, unde firma sa de construcţii ar fi trebuit să lucreze la ridicarea unei astfel de centrale, proiect care nu a fost finalizat.

Echipamentele din staţia de producere a energiei regenerabile din biogaz au fost asigurate de companiile MT Energie şi AB Energy şi, conform investitorului, 70% din valoarea investiţiei sunt bani cheltuiţi în România.

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are acum compania care a făcut hidrocentralele mari ale României
Ce planuri are acum compania care a făcut hidrocentralele mari ale României
Hidroconstrucția, cel mai mare antreprenor român în domeniul construcțiilor hidroenergetice, aflat acum în insolvență, anunță că se indreapta pe drumul spre redresare prin definirea......
Airbus ar trebui să livreze peste 100 de avioane pe lună pentru a-şi îndeplini obiectivul din 2024
Airbus ar trebui să livreze peste 100 de avioane pe lună pentru a-şi îndeplini obiectivul din 2024
Airbus SE va trebui aproape să dubleze livrările sale lunare în ultimele opt săptămâni din acest an pentru a-şi îndeplini ...
Rusia şi Venezuela îşi întăresc cooperarea semnând acorduri militare şi petroliere
Rusia şi Venezuela îşi întăresc cooperarea semnând acorduri militare şi petroliere
Venezuela şi Rusia au semnat joi acorduri în domeniul militar şi petrolului care, potrivit preşedintelui venezuelean ...
Crește interesul pentru abonamentele de sănătate. Care este explicația, răspunde Ana Maria Marian, director Enayati Medical City
Crește interesul pentru abonamentele de sănătate. Care este explicația, răspunde Ana Maria Marian, director Enayati ...
Pandemia a schimbat fundamental modul în care percepem sănătatea. Spectrul amenințător al bolii și incertitudinea accesului ...