Acoperirea de la buget a corecţiilor financiare va fi reglementată de Guvern prin ordonanţă.
Actul normativ prevede suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice în cazul în care decizia autorităţilor contractante a avut la bază aprobarea prealabilă a Unităţii Centrale de Verificare a Achiziţiilor Publice (UCVAP) şi Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), precum şi a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia comunitară din domeniul achiziţiilor publice.
„Vom adopta o nouă măsură dureroasă pentru buget, dar necesară, cea referitoare la corecţiile financiare la unităţile administrativ-teritoriale. Unde nu e vina lor, nu putem să-i punem să plătească, de altfel ne dau în judecată, dacă nu mă înşel, şi câştigă. Însă asta reprezintă o nouă încărcătură pe buget şi nu putem să o compensăm decât printr-un grad ridicat şi mult mai rapid de absorbţie a fondurilor europene”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.
La începutul lunii iunie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, afirma că în iunie ar putea fi deblocate programele operaţionale Transporturi şi Competitivitate, România aşteptând un răspuns favorabil de la Comisia Europeană, dar având de plătit corecţii financiare de 700 milioane euro în urma deficienţelor constatate de la Bruxelles.
Programul pentru Transporturi a fost deblocat la finele lunii iunie.