În jurul orei locale 10:15 a.m., indicele MOEX Russia Index înregistra un avans de 11%. Printre titlurile care au înregistrat cele mai mari creşteri se numără acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC şi ale gigantului Gazprom PJSC.
Bursa de valori de la Moscova a reluat joi tranzacţionarea a 33 de acţiuni ruseşti, incluzând titlurile unora dintre cele mai mari companii locale, pentru o sesiune scurtă de tranzacţionare de patru ore.
De la ultima şedinţă de tranzacţionare de la Bursa din Moscova, în data de 25 februarie, SUA şi aliaţii europeni au impus sancţiuni dure ca răspuns la invadarea Ucrainei, sancţiuni care au afectat atât capacitatea Rusiei de a-şi folosi rezervele de aur şi valută cât şi accesul băncilor ruseşti la sistemul interbancar SWIFT.
Pentru a proteja acţiunile companiilor ruseşti de impactul sancţiunilor internaţionale, Rusia a interzis vânzarea în lipsă şi de asemenea a interzis investitorilor străini să îşi vândă pachetele de acţiuni ruseşti. De asemenea, Fondul suveran de investiţii al Rusiei va sprijini şi el piaţa bursieră, prin achiziţii de acţiuni în valoare de până la 10 miliarde de dolari. În plus, miercuri preşedintele Vladimir Putin a venit în sprjinul rublei, anunţând că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către ”ţările ostile”.
Iskander Lutsko, director de investiţii la firma ITI Capital din Moscova, crede că măsurile adoptate de autorităţile ruseşti vor limita presiunile de vânzare şi vor permite o revenire a acţiunilor. „Chiar dacă este ciudat, pentru moment, ar trebui să vedem o revenire a pieţei. Noii bani vor căuta oportunităţi de achiziţie a unor acţiuni ruseşti subevaluate, deci pe ansamblu am putea avea o situaţie net pozitivă decât mai degrabă una net negativă, până când nerezidenţilor şi se va permite să îşi vândă restul participaţiilor”, a apreciat Iskander Lutsko. Acesta a adăugat că este posibil ca investitorii locali să se îndrepte spre acţiunile ruseşti ca o modalitate de a se proteja împotriva inflaţiei, care a crescut în ultima perioadă până la un nivel nemaivăzut de la intrarea în incapacitate de plată în 1998.
„Oamenii au început să îşi scoată bani din depozitele bancare, pentru că înţeleg că există un risc considerabil de accelerare a inflaţiei. Aşa că are sens să găseşti investiţii alternative, în contextul actualelor restricţii asupra mişcărilor de capital, iar pieţele de acţiuni reprezintă o oportunitate în acest sens”, a apreciat Iskander Lutsko.