„Am convingerea că în aprilie va fi şi o altă veste bună pe Sibiu – Piteşti. Sunt nişte termene limită acolo şi pe lotul 3. Dacă nu mă înşel, 1 aprilie este termenul limită de depunere de oferte şi pe ultimul lot care a rămas nelicitat, neacordat. Merg cu maşina cam o dată pe lună la Timişoara. Nu este simplu să pleci de la Bucureşti la Timişoara cu maşina, nu e simplu să treci nici pe Dealu Negru, nici pe Valea Oltului, nu e simplu nici să faci acei 14 km cu pasajul pentru urşi care nu există, urşii, dar pe lotul 1 de la Sibiu la Boiţa la cum am datele astăzi sunt optimist”, a afirmat şeful de la Transporturi, la conferinţa „Constructor în România”.
El a precizat că termenul de finalizare nu este prevăzut anul acesta, ci în 2023.
„Termenul de finalizare nu este anul acesta, este în 2023, dar optimismul de care vă spuneam e dat de faptul că există o mare probabilitate să fie finalizat înainte de termen, adică la finalul acestui an, acest prim lot din Sibiu-Piteşti. Sigur, şi ţin să subliniez acest lucru, conform contractului, termenul de finalizare cred că este undeva la jumătatea anului 2023. Deci, ar fi o devansare, un exemplu bun, din punctul meu de vedere”, a adăugat Sorin Grindeanu.
Pe data de 10 martie 2022, ministrul Transporturilor anunţa pe Facebook că au fost depuse trei oferte pentru ultima secţiune a Autostrăzii Sibiu-Piteşti, costurile estimate fiind între 5,3 şi 5,8 miliarde de lei, fără TVA.
„Una dintre cele două secţiuni ale tronsonului care traversează Carpaţii, între Cornetu şi Tigveni, are o lungime de 37,4 km şi un cost estimat cuprins între 5,3 şi 5,8 miliarde de lei, fără TVA. Constructorii români, austrieci, spanioli, italieni şi turci care concurează pentru secţiunea 3 a Autostrăzii Sibiu-Piteşti vor avea la dispoziţie maxim 14 luni pentru proiectare şi 59 de luni pentru execuţie, după semnarea contractului”, a scris Grindeanu.
Potrivit acestuia, câştigătorul va trebui să construiască 95 de poduri şi pasaje, un tunel cu două galerii independente (1,7 km/ galerie), două noduri rutiere (Cornetu şi Văleni) şi un ecoduct, în zona localităţii Călineşti, iar lucrările vor fi finanţate din fonduri europene nerambursabile.
„În momentul finalizării celor 5 secţiuni, Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de peste 122 de km şi va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi pe Coridorului Rin-Dunăre (Coridorul 4 Paneuropean). La ora actuală, secţiunile 1 şi 5 sunt în construcţie, secţiunea 4 este în etapa de elaborare a proiectului tehnic, iar secţiunea 2 (pentru care s-a semnat contractul în luna februarie) urmează să intre în scurt timp în faza de proiectare”, a mai scris, atunci, Grindeanu, pe reţeaua de socializare.