Prețul mielului la poarta fermei este cu peste 20% mai mare față de perioada similară a anului trecut, dar nici așa scumpirea nu reflectă în totalitate creșterea costurilor fermierilor. În plus, ca și anii trecuți, ciobanii români preferă să livreze marfa către export, chiar și în viu, decât să primească mai puțin de la abatoare locale. Așadar, mieii din marile magazine vor fi în mare parte din import.
„Noi nu avem structura, lanțul necesar pentru a tăia în abator și a livra ulterior în magazine. Nu avem siguranța zilei de mâine, astfel că singurul nostru noroc este exportul către țările arabe. România nu este un consumator de carne de miel, la noi rămâne miel doar pentru Paște, 10-20% (din producție n.red) maximum. (…) Retailerii nu vând miel românesc, ce vând vine de afară, iar fermierii vând în piețe și la punctele de sacrificare pe care anul asta, acum trei săptămîni, ni s-a dat voie să le construim în ferme. În trei săptămâni însă nu este timp pentru a organiza un punct de sacrificare”, a explicat în cadrul unei conferințe organizate de Asociația Forța Fermierilor, Ionuț Cioranu, proprietar al unei ferme de familie cu aproximativ 1.000 de capete care exportă întreaga producție.
Importăm cane de miel în valoare de 5,5 milioane de euro
Din datele Institutului Național de Statistică, România a exportat anul trecut oi și capre în viu în valoare de 275,3 milioan de euro, în timp ce imporurile se rezumă la 2,6 milioane de euro. De asemenea, a exportat cane de oaie și capră în valoare de 15,2 milioane de euro, în timp ce importurile au totalizat 5,5 milioane de euro.
Potrivit acestuia, mielul în viu se vinde în funcție de kilograme și zonă între 17 și 18 lei kilogramul plus TVA, în timp ce carcasa ajunge la 35-40 de lei kilogramul. „La mielul viu, față de anul trecut, majorarea este de aproximativ 25%. Anul trecut, la 15 martie, încărcam cu 14 lei plus TVA, iar săpămâna trecută am încărcat cu 17 lei plus TVA. La carcasă, prețurile de acum sunt ca de Paști anul trecut, însă scumpirile din ferme nu reflectă nici pe de parte majorarea costurilor. Cerealele erau la jumătate de preț, chiar mai jos, motorina era 5-6 lei”, mai spune acesta.
Cât despre prețurile finale, acesta susține că nu poate estimata, totul depinzând de cererea care va exista.
Citește și