CE face „orice este necesar” pentru a readuce producţia de echipamente pentru energia solară în Europa

Comisia Europeană va face "orice este necesar" pentru a reconstrui industria europeană, în vederea producerii de echipamente pentru energia solară, a declarat joi comisarul pentru Energie, Kadri Simson, în contextul planurilor blocului comunitar de a reduce rapid dependenţa de gazul rusesc, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 31 mart. 2022, 13:17
CE face

„Trebuie să readucem producţia în Europa, iar Comisia Europeană este dispusă să facă „orice este necesar” pentru a aduce la îndeplinire acest obiectiv, şi, în acest context, caută posibile opţiuni de finanţare”, a afirmat oficialul la summitul dedicat energiei solare, care se desfăşoară la la Bruxelles.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, UE analizează măsuri pentru reducerea folosirii gazului rusesc cu două treimi anul acesta şi renunţarea completă până în 2027. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, UE are în vederea accelerarea tranziţiei la energia regenerabilă.

O strategie specifică pentru energia solară va include accelerarea acordării permiselor pentru astfel de instalaţii, sprijinirea suplimentară a contractelor de achiziţie de energia solară şi construirea de facilităţi de producţie pentru energia solară în Europa, a explicat Simson.

În perioada 2013-2018, UE a impus controale anti-subvenţii şi anti-dumping la panourile solare din China, în încercarea de a-i proteja pe producătorii europeni de invazia de componente ieftine de la cel mai mai mare producător de echipamente pentru energia solară.

Comisia Europeană susţine că 170 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti ar putea fi înlocuite până în 2030 cu instalaţii de energie eoliană (480 GW) şi solară (420 GW).

SolarPower Europe, grup al industriei, susţine că, printr-un sprijin politic adecvat, UE ar putea depăşi 1.000 GW până în 2030, faţă de 165 GW în prezent, dar trebuie să depăşească obstacolele iniţiale.

„Avem deficit de instalaţii, de autorizări emise, probleme cu echipamentele”, a explicat preşedintele grupului, Aristotelis Chantavas. El a cerut UE să se angajeze să producă 45% din energia sa din surse regenerabile până în 2030, faţă de ţinta propusă de 40%, care este negociază de autorităţile blocului comunitar.

Te-ar mai putea interesa și
5 semne că a venit timpul să vă renovați apartamentul
5 semne că a venit timpul să vă renovați apartamentul
Există câteva semne clare care indică faptul că a sosit momentul să vă renovați apartamentul. Observându-le, puteți preveni probleme mai mari în viitor, care v-ar putea costa mulți bani......
Brașovenii de la Allview construiesc un parc fotovoltaic de 25 mil. euro în Ialomița, care va ajunge la Petrom
Brașovenii de la Allview construiesc un parc fotovoltaic de 25 mil. euro în Ialomița, care va ajunge la Petrom
Divizia Renewable EPC by Allview semnează un contract de anvergură în valoare de aproximativ 24,6 milioane de euro, pentru ...
Depozitele bancare ale românilor au crescut cu 1,2%, la aproape 602 miliarde de lei în octombrie
Depozitele bancare ale românilor au crescut cu 1,2%, la aproape 602 miliarde de lei în octombrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna octombrie 2024 cu 1,2% faţă de luna anterioară, ...
Primă egală cu 3 salarii de bază pentru inspectorii ANAF ce depășesc un anumit prag de încasări
Primă egală cu 3 salarii de bază pentru inspectorii ANAF ce depășesc un anumit prag de încasări
Angajații ANAF care în urma inspecțiilor, controalelor antifraudă sau executărilor silite stabilesc și încasează ...