Câți turiști ruși, ucraineni și belaruși au venit înainte și după pandemie în România

Cei doi ani de pandemie, cu restricțiile impuse de autorități la nivel global, au avut un impact puternic asupra turismului. Oamenii nu au mai călătorit la fel de mult, iar asta s-a văzut și în încasări. Hoteluri și restaurante au tras obloanele în lipsă de turiști.
Andrada Ghira - Dum, 03 apr. 2022, 15:53
Câți turiști ruși, ucraineni și belaruși au venit înainte și după pandemie în România

Al doilea an de pandemie a adus mai mulți turiști, dar departe de cifrele din 2019. Aproape 840.000 de turiști străini au vizitat România în 2021, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), în creștere cu 85% față de 2020, dar cu 70% mai puțini față de 2019.

Cei mai mulți turiști străini care au venit anul trecut în România sunt din Germania, Italia, Franța, Israel, SUA, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Republica Moldova și Spania. Să aruncăm o privire la numărul de turiști din Federația Rusă, Ucraina și Belarus, potrivit datelor INS, consultate de Economica.net.

Câți turiști au venit din Federația Rusă

Peste 36.800 de turiști ruși au venit în 2019 în România, din care peste 30.000 au venit cu avionul, iar aproape 18.000 au venit prin agenția de turism. Tot atunci, turiștii ruși au cheltuit în medie 536 de euro.

Din totalul de aproape 20 de milioane de euro cheltuite, 71% s-au dus pe cheltuielile în scop de afaceri, adică congrese, conferințe, cursuri, participări târguri şi expoziții. Restul de bani au fost cheltuiți de turiști în scop personal, aici unde INS include următoarele categorii: călătorii pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit, dar și alte activităţi.

În pandemie, numărul s-a redus drastic. Astfel în 2020, doar 5.324 de ruși au mai venit la noi, care au cheltuit aproape 4,2 milioane de euro. Dar, în medie, un turist din Federația Rusă a cheltuit mai mult: 783 de euro. Iar cea mai mare parte din bani s-a dus de data acesta către cheltuielile de vacanță, nu pentru afaceri.

În 2021 numărul lor aproape că s-a dublat: 9.581, însă suma cheltuită nu a crescut foarte mult, astfel că în medie, cheltuiala unui turist a fost de 562 de euro. De această dată, suma totală cheltuită de ruși se împarte în mod echilibrat între scopurile călătoriei: de afaceri și de vacanță.

Câți turiști au venit din Ucraina

Dintre cele trei țări, din Ucraina au venit cei mai mulți nerezidenți, atât în 2019, cât și în cei doi ani de pandemie. Puțin peste 56.000 de ucraineni au venit atunci în România. 23.000 au venit prin agenție de turism, iar peste 18.000 pe cont propriu, în timp ce 8.500 au venit prin sindicat.

Cheltuielile ocazionate de sejurul în România au fost de aproape 33 de milioane de euro. În medie, un turist a cheltuit 586 de euro.

În 2020, aproape 10.000 de ucraineni au venit la noi și au cheltuit 6,3 milioane de euro. În medie, 629 de euro/persoană. Cea mai mare parte din bani, peste 60%, s-a dus către turismul de afaceri.

Numărul ucrainenilor care au venit în România anul trecut fost de 25.607, iar totalul cheltuielilor a fost de 15,2 milioane de euro, cu o medie de 593 de euro cheltuită. 56% din suma totală cheltuită a fost pentru turismul de afaceri.

Câți turiști au venit din Belarus

Înainte de pandemie, în 2019, au venit doar 3.389 de nerezidenți din Belarus. Numărul lor a scăzut la 411 în 2020 și la 448 anul trecut, iar cheltuiala medie s-a înjumătățit: 208 euro în 2020 și 250 de euro în 2021.

CITEȘTE ȘI INS: 93% din călătoriile turistice în 2021 au fost pentru vacanţe

Fotografie de Jani Godari pe Unsplas

 

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...