ZIUA 39 – Război în Ucraina
Mai multe rachete ruse au lovit portul ucrainean Nikolaev (Mikolaiv) de la Marea Neagră, a declarat duminică un consilier al Ministerului de Interne de la Kiev, Anton Gheraşcenko, transmite Reuters.
Oficialul ucrainean a postat pe social media că autorităţile locale au fost cele care au anunţat atacul.
Forţele ruse au atacat porturi sudice ale Ucrainei, precum Odesa, Nikolaev şi Mariupol, pe măsură ce încearcă să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră şi să stabilească un coridor terestru din Rusia şi până în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014.
Rafinăria din Kremenciug, din regiunea Odesa, a fost complet distrusă după atacul rus, a anunţat Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava, la televiziunea publică.
„Incendiul de la rafinărie a fost lichidat, dar instalaţia a fost complet distrusă şi nu mai poate funcţiona”, a anunţat Lunin, care a informat că mai multe persoane au fost rănite în atac şi au suferit arsuri grave, cu toate că vieţile lor nu sunt în pericol, potrivit EFE.
Duminică, Ministerul Apărării rus a anunţat că „rachete navale şi aeriene de mare precizie” au distrus o rafinărie de petrol şi trei depozite de combustibil în regiunea Odesa, potrivit Intefax, citată de Reuters.
Potrivit ziarului ucrainean Ukrainskaia Pravda, rafinăria din Kremenciug era cea mai mare din ţară cu o capacitate de 18,6 milioane de tone de ţiţei.
A doua rafinărie a Ucrainei, situată în regiunea Harkov (est), şi-a suspendat operaţiunile şi este în mare parte inactivă din 26 februarie, la două zile după începerea invaziei ruse, de teama pericolului de a nu deveni ţinta artileriei ruse, scrie EFE.
În cazul rafinăriei de la Kremenciug, autorităţile ucrainene considerau că fabrica este bine protejată şi că nu exista riscul unui atac iminent, mai adaugă sursa citată.
Update: Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius, în vârstă de 45 de ani, a fost ucis sâmbătă în oraşul ucrainean Mariupol, unde documenta viaţa din acest oraş-port asediat, potrivit mass-media locale şi colegilor acestuia, informează Reuters.
„Prietenul nostru participant la Artdocfest, realizatorul lituanian de documentare Mantas Kvedaravicius, a fost ucis astăzi în Mariupol, cu o cameră de filmat în mâini, în acest război al răului împotriva întregii lumi”, a scris pe Facebook regizorul rus Vitaly Mansky, fondatorul festivalului de filme documentare Artdocfest.
Reuters nu a putut verifica imediat informaţia.
Potrivit Nexta, o rachetă a lovit maşina în care se afla cineastul. Acesta a fost dus la spital, însă nu a mai putut fi salvat.
Kvedaravicius era cunoscut, printre altele, pentru documentarul său „Mariupolis”, care a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin în 2016.
Filmat în Mariupol, documentarul face portretul unui oraş ucrainean aflat sub asediu, cu o voinţă puternică de a trăi. Acest port strategic se află în regiunea separatistă Doneţk, învecinată cu Rusia, unde luptătorii pro-ruşi se confruntă cu forţele ucrainene din 2014.
În prezent, oraşul, încercuit la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, este principala ţintă a Moscovei în Donbas, regiunea sud-estică a Ucrainei care include teritoriile separatiste Doneţk şi Luhansk. Zeci de mii de persoane sunt blocate în oraş, cu acces limitat la alimente şi la apă.
Kvedaravicius s-a născut în 1976, a studiat la Universitatea din Vilnius şi a obţinut o diplomă în antropologie socială de la Universitatea din Cambridge, potrivit postului public lituanian LRT.
Postul, care a relatat şi despre decesul lui Kvedaravicius, a precizat că aceasta nu a fost încă confirmat oficial
Mai multe rachete au lovit duminică dimineaţa o rafinărie în oraşul ucrainean Odesa, ale cărei depozite de combustibil sunt în flăcări şi deocamdată nu se ştie dacă atacul s-a soldat cu victime, transmite EFE.
Potrivit sursei citate, rachetele au lovit la ora locală 06:00 această infrastructură situată în nordul oraşului, lângă port, unde ajunge un oleoduct din Rusia.
Pe contul său de Telegram, primăria oraşului se limitează deocamdată să informeze că „Odesa a fost atacată din aer”, că „unele rachete au fost doborâte de apărarea aeriană” şi că „s-au raportat incendii în unele zone”.
Exploziile (cel puţin şase de diverse intensităţi) s-au resimţit la kilometri distanţă, iar de la complexul lovit se ridicau trei coloane de fum care putea fi văzute din tot oraşul.
Pompierii se află la locul exploziei în încercarea de a controla incendiile provocate de rachete, care au cuprins mai multe depozite de combustibil unde, din când în când, se produc explozii, deoarece conţinutul ia foc.
Duminică dimineaţa au sunat alarmele antiaeriene în Odesa în trei rânduri.
ZIUA 38 – Război în Ucraina
Un general în rezervă a serviciilor secrete ucrainene a fost arestat pe când încerca să fugă din țară
Un general-maior în rezervă din cadrul serviciilor secrete ucrainene (SBU) a fost împiedicat să părăsească ilegal ţara, au anunţat sâmbătă autorităţile de la Kiev, citate de dpa.
Generalul a fost oprit la un punct de trecere a frontierei către Ungaria, după ce le-a prezentat vameşilor documente false şi a declarat că nu este apt pentru serviciul militar, a anunţat Biroul Statal de Investigaţii al Ucrainei.
Bărbatul a declarat că are gradul militar de soldat. Generalul-maior a fost reţinut, potrivit autorităţilor.
Vineri, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a degradat doi generali SBU pentru că „au încălcat jurământul militar de loialitate faţă de poporul ucrainean”. Zelenski nu a detaliat acuzaţiile.
Ucraina nu se așteaptă la o afganizare a războiului
Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că autorităţile nu se aşteaptă la o „afganizare” a războiului cu Rusia şi nici ca acest conflict să devină „de durată şi epuizant” pentru Moscova, transmite EFE, relatează Agerpres.
„Rusia se va retrage din toate teritoriile (ucrainene – n.r.), cu excepţia sudului şi estului”, a apreciat Podoliak, într-o postare pe contul său de Twitter. El a adăugat că duşmanul va încerca „să se baricadeze” în aceste regiuni, să-şi reducă pierderile şi „să dicteze condiţiile”.
„Nu ne putem lipsi de armament greu dacă vrem să-i alungăm pe ruşi”, a avertizat Podoliak.
După ce Moscova a realizat în această săptămână o aparentă schimbare de strategie şi a început să-şi regrupeze trupele, mulţi analişti internaţionali au prezis „un război de uzură” care s-ar putea prelungi pe câteva luni, aminteşte EFE.
Un oficial ucrainean anunță că rușii se retrag rapid din regiunile Kiev şi Cernigov
Forţele ruse efectuează o „retragere rapidă” din regiunile Kiev şi Cernigov din nordul Ucrainei, a afirmat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat de AFP, relatează Agerpres.
Colaboratorul preşedintelui Volodimir Zelenski apreciază într-un mesaj pe Telegram că este „foarte clar că Rusia a optat pentru altă tactică prioritară: replierea spre est şi sud, menţinerea control
Armata ucraineană continuă contraofensiva în apropiere de Kiev. Rușii au abandonat Aeroportul Antonov din Hostomel
Forţele armate ucrainene îşi continuă contraofensiva în jurul Kievului, în timp ce trupele ruse se retrag, arată sâmbătă dimineaţa un buletin informativ al serviciilor britanice de informaţii militare, preluat de Reuters, relatează Agerpres.
Militarii ruşi au abandonat Aeroportul Antonov din Hostomel, în apropierea Capitalei ucrainene, unde s-au dat lupte încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, în 24 februarie.
În estul Ucrainei, forţele ucrainene şi-au consolidat după lupte grele controlul asupra unei rute vitală spre Harkov, consemnează britanicii.
Un convoi al Crucii Roşii urmează să încerce în cursul zilei evacuarea unor civili din oraşul-port Mariupol din sud, încercuit şi asediat de armata rusă încă de la începutul războiului.
Potrivit mai multor informaţii obţinute de Reuters, Rusia îşi regrupează forţele pentru noi atacuri în sud-estul Ucrainei.
Rachete ruseşti au lovit sâmbătă dimineaţa infrastructura civilă şi clădiri rezidenţiale din localităţile Poltava şi Kremenciuk din centrul Ucrainei, a anunţat Dmitri Lunin, şeful autorităţii locale din regiunea Poltava.
Pentagonul va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de până la 300 de milioane de dolari
Pentagonul va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de până la 300 de milioane de dolari, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, transmite sâmbătă AFP, citată de Agerpres.
„Statele Unite au angajat deja peste 2,3 miliarde de dolari în asistenţă militară pentru Ucraina de când administraţia Biden a preluat mandatul, dintre care peste 1,6 miliarde de dolari în asistenţă militară după invazia neprovocată şi premeditată din partea Rusiei”, a spus John Kirby.
Noul pachet de asistenţă include sisteme de rachete ghidate prin laser, drone kamikaze Switchblade, precum şi drone uşoare de tip Puma.
„Această decizie subliniază angajamentul neclintit al Statelor Unite faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în sprijinul campaniei sale eroice de respingere a războiului decis de Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby în comunicatul său de presă.
Preşedintele american Joe Biden a discutat miercuri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre capacităţi militare suplimentare necesare pentru a ajuta armata Ucrainei să „îşi apere ţara”, potrivit Casei Albe.
Conform unui comunicat al executivului american, în cadrul conversaţiei telefonice de 55 de minute care a avut loc miercuri, cei doi preşedinţi au menţionat „modul în care Statele Unite lucrează zi şi noapte pentru a răspunde principalelor solicitări ale Ucrainei de asistenţă în materie de securitate”.
Zelenski: Peste 3.000 de persoane au fost salvate din Mariupol
Peste 3.000 de persoane au fost „salvate” din Mariupol, oraşul din sud-estul Ucrainei asediat de forţele ruse, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată în noaptea de vineri spre sâmbătă, transmite AFP, citată de Agerpres.
„Astăzi (vineri) coridoarele umanitare au funcţionat în trei regiuni: Doneţk, Lugansk şi Zaporojie. Am reuşit să salvăm 6.266 de persoane, dintre care 3.071 din Mariupol”, a spus preşedintele.
Vineri seara, AFP a observat că aproximativ 30 de autobuze cu persoane evacuate au ajuns în Zaporojie, unele dintre ele transportând persoane care fugiseră pe cont propriu din Mariupol şi au fost preluate ulterior pentru a fi transportate în teritoriul controlat de Kiev. Aceşti locuitori din Mariupol reuşiseră să ajungă în oraşul Berdiansk, ocupat de forţele ruse, unde au fost preluaţi de convoi. AFP notează că nu este clar dacă preşedintele Zelenski a făcut referire la aceleaşi persoane.
Trei rachete au lovit o zonă rezidențială din apropiere de Odessa
Trei rachete au lovit vineri o zonă rezidenţială din apropierea oraşului-port Odesa din sudul Ucrainei, a informat guvernatorul local Maksim Marcenko într-o înregistrare video postată online, transmit Reuters şi dpa, citate de Agerpres.
„Inamicul tocmai a efectuat o lovitură cu trei rachete asupra unei aşezări”, a spus oficialul ucrainean.
Guvernatorul Maksim Marcenko a afirmat că atacul s-a soldat cu victime, dar nu a oferit mai multe detalii.
Informaţia nu a putut fi iniţial verificată în mod independent.
Rusia neagă că atacurile sale îi vizează pe civili.
Înaintea vizitei efectuate de Roberta Metsola, s-au mai deplasat la Kiev, pentru a-şi manifesta solidaritatea cu Ucraina, premierii polonez, ceh şi sloven, pe 15 martie.
O coloană de autobuze cu refugiați din Mariupol a ajuns la Zaporojie
O coloană de autobuze ce transporta persoane strămutate, inclusiv locuitori ai oraşului-port asediat Mariupol, a sosit vineri seară în Zaporojie, oraş controlat de armata ucraineană, transmite AFP, citată de Agerpres.
Autobuzele transportau locuitori din Mariupol care reuşiseră să ajungă în oraşul Berdiansk, ocupat de forţele ruse, unde au fost preluaţi de convoi, potrivit declaraţiilor celor sosiţi şi a afirmaţiilor unor oficiali ucraineni.
Această informaţie a fost confirmată pe Telegram de vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.
„De astăzi, în timp ce înregistrăm acest clip video, autobuzele sunt deja pe drum, pentru a aduce în siguranţă locuitori din Mariupol, 42 de autobuze”, a spus ea.
AFP a putut observa aproximativ treizeci de autobuze.
„Ştim cât de mult speraţi să fiţi salvaţi. În fiecare zi vom încerca să venim până când veţi avea şansa de a părăsi oraşul şi, cel mai important, de a trăi liniştit”, a adăugat vicepremierul ucrainean.
Joi, Irina Vereşciuk a declarat că guvernul ucrainean trimite 45 de autobuze pentru a evacua civili din Mariupol, după ce Moscova a anunţat un armistiţiu.
Comitetul International al Crucii Roşii (CICR), care urma să ia parte la evacuare, a anunţat vineri că echipa sa trimisă la Mariupol a fost nevoită să se întoarcă, evacuarea planificată a miilor de civili din acest oraş-port asediat de forţele ruse fiind imposibilă vineri.
Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru vizita în Ucraina a președintelui Parlamentului European Roberta Metsola
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat vineri recunoştinţa faţă de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru că s-a deplasat la Kiev, calificând drept eroică această vizită, informează AFP, citată de Agerpres.
Metsola, aleasă preşedintă a Parlamentului European pe 18 ianuarie, este primul lider al unei instituţii europene care vizitează capitala Ucrainei de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.
„Vreau să vă mulţumesc personal Roberta şi echipei dumneavoastră, într-un moment atât de important pentru ţara noastră (…) astăzi când ucrainenii cred în fapte şi măsuri concrete, că daţi dovadă de eroism, căci astăzi este un gest de eroism să veniţi în Ucraina”, a declarat preşedintele Zelenski, îmbrăcat într-un tricou kaki, în timp ce saluta delegaţia europeană, potrivit unei înregistrări video postate de preşedinţia ucraineană.
Liderul de la Kiev i-a mulţumit doamnei Metsola pentru sprijinul acordat Ucrainei de Parlamentul European.
„Apreciem foarte mult toate aceste demersuri. Şi cum vedem totul de acum încolo prin prisma prieten/neprieten, (…) deoarece zona gri nu mai există pentru noi în diplomaţie (…) ne bucurăm că sunteţi de partea luminii şi a binelui în ceea ce priveşte Ucraina”, a adăugat preşedintele Zelenski.
„Aţi venit şi este un semnal foarte important. Vă suntem recunoscători şi nu vom uita”, a mai spus preşedintele ucrainean.