„Vedem că sunt foarte multe multinaţionale care se retrag din Rusia şi întrebarea este unde se retrag. Unele nu pot fi uşor mutate. De întors, nu se mai întorc în Rusia cel puţin în următori 3-5 ani. Deci, întrebarea este unde se mută capitalul, activele, oamenii?”, a spus el, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.
Potrivit lui Milcev, chiar şi companiile care iniţial nu ar fi vrut să plece vor fi nevoite să se retragă totuşi de pe piaţa rusească, pentru că nu mai au furnizori sau clienţi.
„Este vorba de investiţii de sute de miliarde care fie vor dispărea, fie vor fi vândute, fie vor fi relocate din Rusia, Ucraina, Belarus. Va fi un flux de investiţii care se vor muta şi unde? În Est nu prea se pot duce, ţările baltice au o capacitate minimă, posibil Slovenia, dar cel mai mare potenţial pentru a atrage aceste investiţii îl au Polonia şi România. Întrebarea este: ce face statul român?”, a subliniat reprezentantul EY.
El a arătat că una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primeşte despre România este cât de sigură e ţara.
„Este pentru prima dată în 15 ani când am primit întrebări dacă România este în NATO şi în Uniunea Europeană. Acum important este cât de sigură e o ţară unde vrei să faci afaceri”, a susţinut Milcev.
România este o ţară atractivă din punct de vedere fiscal, dar şi Polonia este, iar diferenţa o va face cât de repede se mişcă autorităţile române pentru a atrage investitorii care pleacă din Rusia.
„Avem tot felul de facilităţi, avem cercetare-dezvoltare, UE a simplificat regulile privind acordarea ajutoarelor de stat. Dar nici polonezii nu dorm pe ei. Polonia a pus foarte bine la punct agenţiile de investiţii străine, bat la uşile multinaţionalelor, îşi fac publicitate, au realizat că este foarte important să atragă cât mai multe investiţii la ei. România ar trebui şi ea să spună: ‘Veniţi la noi, vă ghidăm, vă ajutăm. Veniţi în România, uitaţi ce avem noi'”, a arătat expertul.
Acesta a spus că a recomandat Ministerului Economiei modificarea legislaţiei, astfel încât să poată fi acordate ajutoare de stat şi pentru echipamentele second-hand.
„Este vorba despre modificări ale legislaţiei cu dedicaţie, doar pentru echipamente care sunt relocate din Rusia, Ucraina, Belarus, ca măsuri temporare, până la finalul anului 2023, spre exemplu. Vom avea discuţii pe această temă săptămâna aceasta”, a arătat specialistul EY.
Milcev a atras atenţia că ar trebui făcută de urgenţă o strategie ca România să atragă aceste investiţii.
„O strategie de a bate la uşa companiilor, să mergem la companii să le chemăm în România. Putem avea nenumărate facilităţi fiscale, dar e important să fim proactivi „, a adăugat el.