„Astfel de acţiuni nu promovează pacea pentru noi toţi, pentru concetăţenii noştri, pentru familiile noastre. Astfel de acţiuni sunt extrem de periculoase şi trebuie să înceteze”, a declarat ministrul de externe moldovean Nicu Popescu. El nu a oferit detalii, dar a spus că este în contact regulat cu Moscova pe această temă.
Transnistria, o fâşie îngustă de pământ din estul Republicii Moldova, de-a lungul graniţei cu Ucraina, se află la doar aproximativ 40 de kilometri de portul Odesa, una dintre posibilele ţinte ale ofensivei ruse. Regiunea este controlată de la destrămarea URSS în 1991 de separatişti proruşi, susţinuţi de Moscova, care deţine trupe în această zonă.
Separat, viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat joi că Rusia operează regrupări de trupe în mai multe regiuni, inclusiv în Transnistria, pentru o „escaladare ulterioară” în Ucraina.
Ministerul de Externe rus nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu din partea Reuters, care nu a putut să verifice deocamdată informaţiile conform cărora armata rusă încearcă să recruteze cetăţeni moldoveni.
Administraţia de la Tiraspol a negat luni că Rusia ar desfăşura pregătiri militare pe teritoriul său care ar ameninţa Ucraina.
Republica Moldova a declarat luna trecută că monitorizează cu atenţie situaţia din Transnistria, unde staţionează aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi, dar că nu a observat schimbări semnificative după invazia rusă în Ucraina în 24 februarie.