„Dacă la sfârşitul lui 2014 Grecia va implementa reformele şi va ajunge la un surplus primar atunci vom negocia noi măsuri, dacă va fi necesar”, a declarat Wolfgang Schaeuble, după ce anterior a cerut oficialilor de la Atena să nu mai solicite o nouă reducerea a datoriilor. „Sfatul meu este ca toţi să se concentreze pe ceea ce am convenit deoarece numai dacă vom implementa, pas cu pas, ceea ce am convenit vom putea să redobândim credibilitate, încredere şi creştere”, a mai spus Schaeuble în prima sa vizită la Atena de la declanşarea crizei în 2009.
Orice nouă reducere a datoriei ar urma după acordul convenit anul trecut cu investitorii care au acceptat să-şi asume o pierdere de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin. Acest acord a redus datoriile Greciei cu aproximativ 100 de miliarde de euro.
Vizita lui Schaeuble vine la o zi după ce Parlamentul de la Atena a aprobat la limită o nouă rundă de concedieri în sectorul public, pentru ca Grecia să primească o tranşă suplimentară de şapte miliarde de euro din programul de sprijin convenit cu creditorii internaţionali.
Troica compusă din Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Central Europeană (BCE) sprijină Grecia cu ajutoare în valoare de 240 de miliarde de euro însă este criticată pentru măsurile de austeritate pe care le cere în schimbul ajutoarelor. Zilele trecute, comisarul european pentru justiţie Viviane Reding a cerut ca troica să fie dizolvată, însă comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a subliniat că echipele celor trei instituţii lucrează bine împreună „deseori în cele mai dificile situaţii” iar orice evaluare a modului în care operează va putea fi făcută doar în viitor.