„Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor admite, în parte, contestația formulată de asocierea Nurol – Makyol și contestația formulată de Tefken și anulează raportul procedurii de atribuire nr. 24/2422/07.03.2022, în partea ce privește ofertele admisibile, procesele – verbale de evaluare, în partea ce privește asocierea Drum Asfalt (lider de asociere) – Ilgaz Insaat Ticaret Anonim Sirketi – Opr Asfalt – Obras Publicas Y Regadios – Trameco și asocierea Nurol Insaat Ve Ticaret AS – Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret AS, și comunicările privind rezultatul procedurii transmise operatorilor economici ale căror oferte au fost declarate admisibile.
Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei asocierii Drum Asfalt (lider de asociere) – Ilgaz Insaat Ticaret Anonim Sirketi – Opr Asfalt – Obras Publicas Y Regadios – Trameco și ofertei asocierii Nurol Insaat Ve Ticaret AS – Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret AS și stabilirea rezultatului procedurii, în termen de 20 zile de la primirea deciziei, cu respectarea celor din motivare, a documentației de atribuire și a dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice”, se arată în decizia CNSC din 14 aprilie 2022.
Pe de altă parte, CNSC a respins, ca nefondate, capetele de cerere privind reevaluarea ofertei asocierii Drum Asfalt și asocierii Nurol, cu constatarea caracterului inacceptabil și neconform al ofertelor, din contestațiile asocierii Nurol și societății Tefken.
Totodată, CNSC a respins și contestația Danlin XXL SRL.
Pe 18 martie, constructori din Turcia, România și Bulgaria au contestat rezultatul licitației pentru construirea lotului 3 Pietroasele – Buzău din Autostrada Ploiești – Buzău (A7). Pentru acest lot fusese declarată câștigătoare oferta asocierii conduse de orădenii de la Drum Asfalt.
Turcii de la Nurol, cu oferta clasată pe al doilea loc, cereau reevaluarea ofertei orădenilor de la Drum Asfalt din punct de vedere al conformității acesteia.
La rândul lor, turcii de la Tefken, cu oferta de pe al treilea loc, solicitau reevaluarea ofertelor Drum Asfalt și Nurol, „cu consecința stabilirii caracterului neconform și inacceptabil al acestora”.
Rezultatul licitației a mai fost contestat și de către asocierea Dalin XXL – Hydrostroy AD – VDH AD. Asocierea româno – bulgară era nemulțumită că oferta sa a fost declarată neconformă și solicita CNSC să oblige CNAIR la reevaluarea ofertei sale și pe cea a asocierii declarate câștigătoare.
Amintim că pe 7 martie Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat oficial câștigătorul licitației pentru lotul 3 Pietroasele – Buzău. Oferta situată pe primul loc este cea a asocierii Drum Asfalt (Leader) – OPR Asfalt – Ilgaz Insaat – Trameco – Obras.
Asocierea de constructori români, turci și spanioli trebuie să finalizeze în 20 de luni lucrările pe cei 13,9 km ai acestui lot, după semnarea contractului, declara la acea dată ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu
Valoarea contractului finanțat prin PNRR este de 947,745 de milioane de lei, fără TVA, preciza atunci Grindeanu.
În septembrie 2021, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit în total 39 de oferte la licitația pentru construirea celor trei loturi ale tronsonului Ploiești – Buzău din Autostrada Moldovei (A7). Cele mai multe, respectiv 27, provin de la companii din Turcia.