Pilis Food, companie controlată de fermierul Puiu Elisei din Călărași, a preluat în cadrul unei licitații, pentru 840.000 de euro, singura fabrică de compost pentru ciuperci din România, potrivit unui comunicat al CITR, lichidator judiciar al East Champion Union Cooperativa Agricolă, societate care deținea fabrica, aflată în faliment.
„Ca urmare a investiției, compania noastră devine jucătorul principal pe acest segment de interes național. În următoarea perioadă vom investi în retehnologizarea fabricii și în creșterea echipei. Vom recruta un tehnolog specializat și în plus vom crea 30 locuri noi de muncă. Așteptările noastre sunt ca după ce vom relua producția de compost în luna septembrie, în zonă să reapară mai multe ciupercării care au ieșit de pe piață în trecut din cauze de necompetitivitate, pentru că au fost nevoite să importe compost și să producă astfel ciuperci la un cost foarte ridicat. Vizăm o cifră de afaceri de 10 milioane de euro/anual și extinderea chiar și în regiune.” declară Puiu Ilisei, Fondator și administrator PILIS FOOD.
De altfel, Elisei și-a construit ciupercăria cu fonduri europene mizând chiar pe faptul că business-ul său este în proximitatea fabricii de compost, potrivit Agrointel.ro
Compostul reprezintă materia primă pentru ciupercari, fiind un business de proximitate având în vedere costul transportului foarte ridicat. Până acum, producătorii români erau nevoiți să importe compostul din Ungaria la costuri ridicate.
Activul valorificat de CITR este situat în localitatea Axintele, jud. Ialomița şi este compusă din teren intravilan în suprafață de 23.300 mp, dar și mai multe construcții prevăzute cu echipamente tehnologice, precum: linii procesare, maşini, utilaje şi instalaţii complete pentru producţia de compost pentru ciuperci de tip “Champignon”.
Licitaţia s-a desfășurat după regula licitaţiei competitive ”olandeze”, respectiv la un preţ în urcare sau în scădere, în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă. Oferta primită initial pentru fabrică a fost de 500.000 de euro, însă prin această licitație lichidatorul judiciar a reușit să atragă o sumă mai mare pentru creditori, astfel încât prețul final de vânzare a fost de 841.267 euro.
Valoarea tranzacțiilor realizate în ultimii 3 ani de CITR a fost de peste 280 milioane euro, din care peste 8 milioane doar de la începutul acestui an. Cele mai multe valorificări în ultimii 3 ani au implicat următoarele categorii de bunuri: mobile (12%), imobile (81%) și afaceri la cheie (7%).
CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România coordonează în medie peste 80 tranzacții pe lună, însă numărul procedurilor de vânzare organizate este mult mai mare.
CITR este o companie Impetum Group.