În cadrul ultimei conferinţe de presă, la Berlin, înainte de pauza de vară, Merkel, care mai are două luni până la alegerile legislative, a încercat să liniştească spiritele în Germania, în urma dezvăluirilor fostului consultant al NSA Edward Snowden.
Potrivit unui sondaj al Deutschlandtrend publicat vineri, mai mult de două treimi dintre germani (69%) sunt nemulţumiţi de reacţia Guvernului lor în cazul PRISM. Însă subiectul nu are niciun impact asupra intenţiilor de vot.
Vineri, cancelarul conservator a refuzat să ofere răspunsuri concrete la întrebările jurnaliştilor despre spionaj, făcând referire la aşteptarea rezultatelor investigaţiilor care sunt efectuate în prezent.
„Vreau să vă spun imediat şi foarte direct că cel ce a venit aici astăzi aşteptându-se să prezint rezultatele investigaţiilor a venit cu aşteptări greşite”, a spus cancelarul, promiţând că Berlinul va continua să exercite presiuni asupra Statelor Unite, dacă este necesar, pentru a face lumină în legătură cu activităţile de spionaj efectuate în Europa.
„Prima mea datorie este de a face tot ce trebuie pentru ca pe teritoriul german să fie aplicat dreptul german”, a spus ea, în timp ce, conform dezvăluirilor lui Edward Snowden, Statele Unite au spionat cetăţeni germani. Subiectul este foarte sensibil în Germania după experienţele dureroase din timpul dictaturilor nazistă şi comunistă.
Merkel, fostă cetăţeancă a RDG (Republica Democrată Germană), s-a felicitat pentru o iniţiativă franco-germană, publicată vineri, prin care societăţile de Internet active în Europa sunt obligate să dezvăluie cui îi trimit date privind utilizatorii lor.
Angela Merkel, care va pleca săptămâna viitoare în vacanţă în Tirolul de Sud pentru a se odihni înainte de campania electorală, s-a arătat mulţumită de munca depusă la conducerea primei economii europene. Ea a repetat că anume Guvernul său a înregistrat „cel mai mare succes de la reunificarea germană”.