IEA recomandă europenilor să ajusteze temperatura aerului condiţionat şi să conducă mai încet

Ajustarea setărilor boilerului, reducerea vitezei de rulare şi renunţarea la zborurile cu avionul pe distanţe mici în favoarea călătoriilor cu trenul sunt câteva dintre recomandările Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) pentru consumatorii care vor să-şi reducă dependenţa de Rusia şi să îşi micşoreze facturile, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 21 apr. 2022, 14:52
IEA recomandă europenilor să ajusteze temperatura aerului condiţionat şi să conducă mai încet

Economisirea energiei este de mult timp o cerinţă pentru atingerea obiectivelor climatice, însă explozia facturilor şi urgenţa reducerii dependenţei de combustibilii fosili ruseşti, după invadarea Ucrainei, au împins acest subiect pe agenda politică.

Într-un ghid lansat joi împreună cu Comisia Europeană, IEA a recomandat europenilor să lucreze de acasă, atunci când este posibil, să folosească în comun automobilele, să evite să conducă duminica în marile oraşe, să utilizeze bicicletele, transportul în comun sau să meargă mai mult pe jos.

IEA susţine că dacă aceste recomandări vor fi respectate, o gospodărie tipică din UE ar putea economisi 450 de euro pe an la factura la energie, în funcţie de tipul de locuinţă şi de automobilul pe care îl deţine.

Simpla reducere a temperaturii termostatului cu un grad Celsius ar aduce economii de 70 de euro pe an la factura la încălzire, în timp ce reducerea cu 10 kilometri pe oră a vitezei de rulare pe autostradă ar aduce alte economii de 60 de euro pe an la carburanţi.

Dacă aceste măsuri ar fi aplicate la nivelul UE, ar permite economisirea a 220 de milioane de barili de petrol şi a 17 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, susţine IEA.

Blocul comunitar a promis că va înceta să mai utilizeze combustibili din Rusia în 2027, însă pe termen scurt rămâne dependent de Rusia pentru 26% din necesarul său de petrol şi 40% din necesarul de gaze naturale, în condiţiile în care anul trecut UE a importat 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.

O serie de guverne europene precum cele din Austria şi Luxemburg au salutat recomandările IEA deşi ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes, a spus că este nevoie de o acţiune la nivelul UE, precum reducerea limitei de viteză, pentru a se asigura că recomandările sunt respectate.

„Trebuie să fie ceva mai mult decât o acţiune voluntară”, a declarat şi Patrick Graichen, secretar de stat la Ministerul federal pentru Afaceri Economice şi Climă.

Autorităţile italiene au anunţat miercuri că vor impune o limită cu privire la temperatura la care vor funcţiona instalaţiile de aer condiţionat din clădirile publice însă până acum puţine ţări au cerut cetăţenilor lor să utilizeze mai puţină energie, chiar dac se grăbesc să îşi umple depozitele de gaze înainte de următoarea iarnă şi se pregătesc să facă faţă unor posibile întreruperi în aprovizionarea cu energie din Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor diplomatice în investigaţiile care caută să elucideze......
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul Funky Citizens în acest demers
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul ...
TikTok anunță că își reafirmă angajamentul, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, ...
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Guvernul de la Berlin a dat vineri de înţeles că Germania nu-l va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ...